بسياري از تحليلگران معتقدند ناتواني دولت ليبي براي متوقف كردن ناآرامي ها در اين كشور ممكن است منجر به تجزيه يا خودمختاري شرق ليبي شود و به احتمال زياد هر گروهي كه در بنغازي به پيروزي برسد قدرت را در ليبي به چنگ خواهد آورد.
به گزارش سرويس بين الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از روزنامه يو اس اس تودي؛ تحليلگران بر اين باورند شهر بنغازي كانون انقلاب براي سرنگوني معمر قذافي، ديكتاتور سابق ليبي، تبديل به ميدان نبرد ميان شبه نظاميان شده است و پيروز اين ميدان به احتمال زياد كنترل ليبي را به دست خواهد گرفت.
بنغازي در هجده ماه گذشته هدف گلوله باران و بمب گذاريهاي بي پايان و آدم ربايي قرار گرفته است به گونه اي كه فرمانده امنيتي اين شهر در ماه نوامبر كشته شد.پايگاه هاي خارجي نيز در اين شهر هدف قرار مي گيرند به شكلي كه در حمله به كنسولگري آمريكا در يازدهم سپتامبر چهار آمريكايي كشته شدند و براي ترور كاردار ايتاليا نيز توطئه شده بود.عبير ايمنينا، استاد علوم سياسي دانشگاه بنغازي گفت: طرابلس قدرت سياسي دارد و مصراته قدرت نظامي. اما كساني كه بنغازي را تحت كنترل خود درآورند، ليبي را تحت كنترل خواهند گرفت.
بسياري نگران هستند اسلام خواهان به قدرت برسند و تندروهاي مسلمان را مسئول اين هرج و مرج مي دانند. پليس مي گويد گروه انصار الشريعه در پشت پرده شماري از اين حملات از جمله حمله يازدهم سپتامبر به كنسولگري آمريكا در بنغازي قرار دارد .انصارالشريعه يك گروه سلفي است كه طرفدار قانون سخت اسلامي است. اين گروه با وهابيت كه فرقه اسامه بن لادن بود ارتباط دارد.عبدالحفيظ عوامي، يك افسر پليس گفت: اسلام خواهان مي خواهند مانند مصر و تونس به كشور حكومت كنند.
تحليلگران مي گويند با وجودي كه گروه هاي اسلام خواه در خارج از كشور به اين شبه نظاميان پول مي دهند و آنها را تحت آموزش قرار مي دهند اما آنها از تروريست هاي تندرو نيستند .ايمنينا گفت: انصار الشريعه مانند بسياري از شبه نظاميان در ليبي از جوانان بيكاري تشكيل شده است كه به قدرت و سلاح دست يافته اند. آنها از خارج از كشور حمايت مالي مي شوند و احتمالا القاعده در پشت پرده اين حمايت مالي قرار دارد.
اما سياستمداران نزديك به اين گروه چنين اتهاماتي را رد مي كنند.اسلام خواهان نيز حاميان قذافي را عامل اين ناآرامي ها مي دانند. مقامات اين كشور نيز مي گويند جنايتكاراني كه آزاد شده اند هم مسئول اين هرج و مرج ها هستند. قذافي در تلاش براي سركوب شورش هاي بنغازي سه هزار مجرم را آزاد كرد در حاليكه به گزارش پليس بنغازي، دو سال بعد بيش از دو سوم آنها هنوز در خيابان ها بودند.برخي مي گويند ناتواني در توقف اين ناآرامي ها ممكن است منجر به تجزيه كشور شود. ناتواني دولت در برقراري امنيت در بنغازي موجب خودمختاري اين شهر يا حتي استقلال در شرق ليبي شود.