جنبش خلق ازاديبخش سودان که اداره امور منطقه جنوب سودان را در دست
دارد کناره گيري خود را ازتوافقي که با حزب کنگره ملي سودان درباره همه پرسي در جنوب اين کشور منعقد کرده بود، اعلام کرد.
جنبش خلق ازاديبخش سودان، حاکم در جنوب، و حزب کنگره ملي سودان، حاکم در شمال، در ژانويه سال دو هزار و پنج يک توافق نامه صلح فراگير امضا کردند و به جنگ داخلي خونين ميان شمال و جنوب سودان که از دو دهه پيش اغاز شده بود، پايان دادند.
بر اساس توافق نامه صلح فراگير سودان، قرار است در اوريل سال دو هزار و ده انتخابات سراسري در اين کشور برگزار شود و در سال دو هزار و يازده نيز براي تعيين وضعيت سياسي جنوب سودان، يک همه پرسي در اين منطقه برگزار شود. در اين توافق نامه برگزاري همه پرسي در سال دو هزار و يازده درباره جدايي جنوب سودان از اين کشور پس از يک دوره خودگرداني شش ساله پيش بيني شده است.
شورشيان سابق جنوب سودان که برخي از انها سمتهايي را در دولت وحدت ملي اين کشور در دست دارند به تازگي تهديد کرده ا ند اگر عمر البشير اصلاحاتي اساسي در کشور ايجاد نکند،به تعهدات خود در قبال توافق نامه صلح فراگير عمل نکند و به مناقشه مسلحانه دارفور در غرب کشور پايان ندهد، انتخابات سراسري اينده را تحريم خواهند کرد.
انتخابات رياست جمهوري و پارلماني سال دو هزار و ده در سودان در واقع از سال هزار و نهصد و هشتاد و شش اولين انتخابات سراسري در اين کشور خواهد بود. صادق المهدي در ان زمان به عنوان نخست وزير انتخاب شد اما سه سال بعد در کودتاي نظامي که عمر البشير رئيس جمهور کنوني سودان هدايت کرد سرنگون
شد.
با اين وجود تنشهاي موجود ميان شمال و جنوب سودان شدت گرفت به طوري که هنوز هم اين کشور به دو بخش تقسيم شده است و اختلافات مذهبي، نژادي و ايدئولوژيک که جنگ داخلي اين کشور را موجب شد هنوز هم به قوت خود باقي است.
جنبش خلق ازاديبخش سودان و حزب کنگره ملي سودان درباره طرح مربوط به برگزاري همه پرسي در جنوب سودان به ويژه درباره افرادي که بايد اجازه شرکت در اين همه پرسي را داشته باشند، اختلاف نظرهاي اساسي و عميق دارند.
به گزارش خبرگزاري شينهوا از خرطوم، مسئولان حزب کنگره ملي سودان بر اين عقيده اند که تمام اهالي جنوب سودان اجازه دارند در اين همه پرسي شرکت کنند و حق راي دهي در اين همه پرسي نبايد به اعضاي جنبش ازاديبخش خلق سودان محدود شود.
منطقه جنوب سودان که منابع غني نفت دارد با کنيا، اوگاندا، جمهوري افريقاي مرکزي، جمهوري دموکراتيک کنگو و اتيوپي هم مرز است. تحليلگران بين المللي بر اين عقيده اند که اگر مناقشه مسلحانه ديگري در اين منطقه روي دهد ممکن است جنوب سودان از اين کشور جدا شود. اکثريت ساکنان شمال سودان را اعراب و اکثريت ساکنان جنوب اين کشور را مسيحيان تشکيل مي دهند.