رهبران یازده کشور آفریقایی در حاشیه اجلاس سران اتحادیه آفریقا نشستی را برای بررسی بحران در جمهوری دموکراتیک کنگو و تضمین صلح در منطقه دریاچه ای بزرگ تا 50 سال آینده برگزار کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس، خبرگزاری فرانسه گزارش داد: رهبران کشورهای آفریقایی در پی مراسم جشن پنجاهمین سالگرد اتحادیه آفریقا امروز یکشنبه در آدیس آبابا به بررسی واقعیتی تلخ در این قاره پرداختند که همچنان درگیر کشمکش ها است.
رهبران آفریقایی امروز درباره خشونت ها در جمهوری دموکراتیک کنگو گفتوگو کردند.
شرق جمهوری دموکراتیک کنگو از چند دهه پیش با ناآرامی های روز افزونی روبه رو است، شبه نظامیان بر سر ثروت های معدنی این منطقه با نیروهای دولتی جنگ می کنند و این موضوع کشورهای همجوار کنگو را بار دیگر بر آن داشت که نشستی را در حاشیه نشست سران اتحادیه آفریقا برگزار کنند.
رهبران 11 کشور آفریقایی ماه فوریه توافقنامه صلحی را با هدف پایان دادن به چند دهه درگیری در جمهوری دموکراتیک کنگو امضا کردند.
در آن نشست فرصتی فراهم شد تا جوزف کابیلا، رئیس جمهور کنگو با روسای جمهور رواندا و اوگاندا که کشورشان متهم به حمایت از شورشیان کنگو است دیدار کند اگر چه آنها این اتهامات را رد می کنند.
رهبران منطقه دریاچه های بزرگ همچنین هر گونه دخالت خارجی در شرق کنگو را رد کردند.
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل که خود شخصا پیگیر روند صلح در کنگو است و چهارشنبه پیش نیز به این کشور سفر کرد قبل از نشست امروز در آدیس آبابا گفت: ما باید اجرای توافقنامه فوریه را بررسی کنیم.
وی افزود: صلح دائمی در کنگو ممکن نیست مگر همه کشورها در راستای خروج از بحران سیاسی این کشور و ایجاد راه حل جدید برای امنیت مردم و توسعه اقتصادی آن تلاش کنند.
پس از نشست سران اتحادیه آفریقا درباره کنگو که پشت درهای بسته برگزار شد هیچ اعلامیه ای صادر نشده است.
در عین حال انکوسازانا دلامینی زوما رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا قبل از آغاز رسمی نشست گفت: ما معتقدیم تلاش هایی که امروز آغاز شده است می تواند به برقراری صلحی پایدار در منطقه دریاچه های بزرگ که بخشی از برنامه اتحادیه آفریقا برای 50 سال آینده است، کمک کند.
پس از یک ماه توقف درگیریها در شرق کنگو با آغاز خشونت از هفته گذشته در این منطقه هزاران نفر خانه و کاشانه خود را رها کردهاند.
دو طرف شورشیان و نیروهای دولتی یکدیگر را به آغاز درگیری و تلاش برای نابود کردن تلاش های صلح در شرق کنگو متهم میکنند.
درگیریهای جدید در شرق کنگو پس از آن اتفاق افتاد که سازمان ملل در هفته گذشته، یک نیروی ضربت در این منطقه مستقر کرد تا بتواند حملات گروههای شورشی در این منطقه را خنثی کند.
سازمان ملل در حال حاضر حدود 20 هزار نیروی حافظ صلح در شرق کنگو دارد.
شورشیان جنبش 23 مارس، در بیستم نوامبر 2012، پس از درگیری با نیروهای حافظ صلح سازمان ملل، به مدت چند روز شهر یک میلیون نفری گوما را تحت کنترل خود درآوردند.
شورشیان 23 مارس، در اول دسامبر براساس بندهای یک توافق آتشبس، از شهر گوما عقبنشینی کردند.
تعدادی از گروههای مسلح در کنگو، از جمله شورشیان 23 مارس، در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو فعال هستند و برای کنترل اکثر منابع معدنی این کشور از جمله معادن طلا، قلع و کلتان مبارزه میکنند.
از اوایل ماه مه سال 2012 تاکنون، نزدیک به سه میلیون نفر از مردم در شرق کنگو از خانههای خود فرار کردهاند. حدود دو و نیم میلیون نفر از این تعداد در کنگو اسکان داده شدهاند و بیش از 460 هزار نفر نیز به کشورهای همسایه از جمله روآندا پناهنده شدهاند.