آنها گفتهاند كه ديوان كيفري بينالمللي نهادي براي شكار آفريقاييهاست.
شركتكنندگان در نشست سران اين سازمان در آديسآبابا خواستار آن شدند كه اين ديوان روند دادرسي عليه رئيسجمهور كنيا را كه به جنايت عليه بشريت متهم است، متوقف كند. به گزارش خبرگزاري فرانسه، هايلهماريام دسالگن نخستوزير اتيوپي و رئيس نشست اتحاديه آفريقا گفت: رهبران آفريقا به اين اجماع رسيدهاند كه رويه ديوان كيفري بينالمللي كه در آفريقا اجرا شده است، داراي نقص است.
وي كه در اختتاميه اين نشست دو روزه سخن ميگفت، افزود: مقصود از كار ديوان، اجتناب از هرگونه مصونيت بود، اما اين فرايند اكنون به نوعي شكار نژادي تقليل يافته است. ديوان كيفري بينالمللي مدتي پيش اوهورو كنياتا رئيسجمهور كنيا را به جنايت عليه بشريت متهم كرد. دادگاه آقاي كنياتا براي تيرماه تعيين شده است.
اتهام وي در ارتباط با انتخابات جنجالي سال 2007است كه وي به برانگيختن خشونت در سطح كشور متهم شده است. ويليام روتو معاون وي نيز با اتهام مشابهي روبهرو است. هر دو نفر اين اتهام را رد كرده، اما براي همكاري با اين ديوان اعلام آمادگي كردهاند. اتحاديه آفريقا در قطعنامهاي كه تصويب كرد از ديوان كيفري بينالمللي خواست محاكمه كنياتا و روتو را متوقف كند و روند رسيدگي را به دادگاههاي داخلي اين كشور بسپارد. در مقابل، فادي عبدالله سخنگوي ديوان كه مقر آن در لاهه است، با رد اتهام نژادپرستي گفت اين ديوان واكنشي به قطعنامههاي اتحاديه آفريقا نشان نميدهد. وي تصريح كرد:
محاكمه مقامات كنيايي در كشورشان انجام نميشود. عبدالله خاطرنشان كرد: از 8موردي كه در آفريقا به ديوان ارجاع شده است، 4مورد را خود كشورها ارجاع دادهاند. عمر البشير رئيسجمهور سودان نيز با اتهام نسلكشي روبهرو است؛ هر چند كه آن را ردكرده است. ديوان كيفري بينالمللي در سال 2002براي بررسي جنايات هولناك در سراسر جهان تأسيس شد و 43كشور آفريقايي اساسنامه آن را امضا و 34كشور هم آن را تصويب كردهاند. سرعت كند دادرسي در اين دادگاه از ديگر مسائلي است كه اغلب باعث انتقاد از آن شده است. نخستين حكم اين دادگاه پارسال براي توماس لوبانگا صادر شد. وي به جرم استفاده از سربازان كودك در ارتش شورشي خود در كنگو به 14سال زندان محكوم شد.
پرونده مقامات كنيايي پس از آن به لاهه منتقل شد كه دادگاه داخلي اين كشور نتوانست در رسيدگي به آن پيشرفت كند. اما حالا اتحاديه آفريقا استدلال ميكند اصلاحاتي كه در اين كشور انجام شده است، ازجمله تصويب قانون اساسي جديد و بازنگري در ساختار دستگاه قضايي زمينه را براي بازگشت اين پرونده به رويه دادرسي داخلي فراهم كرده است. اين نخستينباري است كه اتحاديه آفريقا به ديوان اعتراض ميكند. تمامي كشورهاي حاضر در نشست آديسآبابا با اجماع قطعنامه مربوط را تصويب كردند، به جز گامبيا و بوتسوانا كه نسبت به آن اظهار تحفظ كردند.
در اين حال، برخي سازمانهاي حقوق بشر بينالمللي از اقدام اتحاديه آفريقا ابراز نگراني كردند. عفو بينالملل تصويب اين قطعنامه را اقدام نگرانكننده مقامات كنيايي براي پرهيزكردن از عدالت خواند. نشست سران اتحاديه آفريقا كه امسال پنجاهمين سالگرد تأسيس خود را جشن گرفت، روز دوشنبه پس از 2روز بحث و مذاكره به پايان رسيد. روز شنبه سران اين سازمان در مراسمي با حضور برخي از مقامات بينالمللي سالگرد تأسيس آن را جشن گرفتند. سران اتحاديه تصميم گرفتند نيروي نظامي اضطراري براي فرونشاندن سريع جنگها در اين قاره تشكيل دهند. اين در حالي است كه طرح ايجاد نيروي پاسدار صلح با شركت نيروهاي نظامي كشورهاي اين قاره پس از گذشت يك دهه هنوز بهاجرا درنيامده است.