مصر

Open in new window«محمد حسنین هیکل» نویسنده و روزنامه‌نگار برجسته مصری به شدت از رویکرد «محمد مرسی» رئیس جمهوری مصر در قضایا و پرونده‌های داخلی و خارجی از جمله سوریه و حزب الله انتقاد کرد.

به گزارش خبرگزاری فارس، «محمد حسنین هیکل»، نویسنده و روزنامه‌نگار برجسته مصری از رئیس جمهوری مصری به دلیل رویکردش در پرونده‌های داخلی و خارجی انتقاد کرد.

ملاحظات امنیتی در قطع رابطه با مصر دخیل بوده‌اند

هیکل با انتقاد از موضع مرسی در قبال سوریه گفت که قطع رابطه مصر با سوریه تصمیمی است که توسط شخص مرسی و براساس خواسته‌های وی گرفته نشده، بلکه ملاحظات امنیت ملی مصر در این امر دخیل بوده‌اند.

این روزنامه‌نگار برجسته مصری با این حال هشدار داد که این اقدام رئیس جمهوری مصر به معنای خروج این کشور از آسیا است، این درحالی است که مصر هم اکنون حتی در قاره آفریقا نیز با چالش‌های سختی مواجه شده است.

هیکل که با شبکه تلویزیونی «سی بی سی» مصاحبه می‌کرد، گفت:‌ ماه ژوئن، ماه سرنوشت ساز و خطرناکی در تاریخ مصر و نظام حاکم بر آن به شمار می‌آید و در این خصوص باید به رویداد‌های مهمی اشاره کرد که سه هفته به صورت مستمر و پشت سرهم روی داد و هریک از این رویدادها برای براندازی یک نظام کافی است.

وی مهمترین این رویدادها را که از آنها تحت عنوان «فاجعه» یاد می‌کند، در مواردی همچون پرونده سوریه، پرونده رود نیل و کنفرانس گفت‌وگوی ملی ملاحظه می‌کند که به صورت مستقیم پخش شد.

به اعتقاد هیکل محمد مرسی دارای چنین اختیار و توانی نیست که امنیت ملی مصر را زیر پا بگذارد و امنیت ملی هر کشور از طریق جغرافیا و تاریخ آن کشور با سیاست‌های اتخاذ شده توسط کشور مشخص می‌شود و کسی یا نظامی نمی‌تواند این سیاست‌ها و حد و حدود آن را تغییر دهد.

این نویسنده برجسته مصری در ادامه افزود: امنیت ملی مصر به حضور در سوریه استناد و تکیه می‌کند و رابطه‌ای که بین این دو وجود دارد، قابل بحث و مناقشه نیست و اگر این خصوص مصر از سوریه خارج شود و تاثیرگذاری بر اوضاع جاری در این کشور را از دست بدهد، به این معناست که مصر در عمل و به طور کامل از آسیا خارج شده و خود را به آفریقا محدود کرده است، این درحالی است که دست و پای مصر در قاره آفریقا نیز بسته است و این کشور با مشکلات بی‌حد و حصری در آفریقا مواجه است.

هیکل در ادامه مصاحبه خود با شبکه تلویزیونی «سی بی سی» گفت: محمد مرسی باید پیش از اتخاذ تصمیم خود درباره سوریه سه عامل را مد نظر قرار می‌داد که در نشست سران آمریکا و روسیه درباره سوریه در ایرلندشمالی، انتخابات ریاست جمهوری در ایران و تغییر و تحولات ترکیه نمود پیدا می‌کند.

ترکیه همه را غافلگیر کرد

وی درباره اوضاع ترکیه گفت که اوضاع ترکیه همه را غافلگیر کرد، با این‌که من پیشتر وقوع چنین حوادثی را در ترکیه بنا به دلایلی پیش‌ بینی کرده بودم که اولین آن گرفتار شدن در بحران سوریه و در منطقه‌ای است که محل سکونت علویان به شمار می‌آید و همانطور که می‌دانید علویان هم در سوریه و هم ترکیه زندگی می‌کنند و جمعیت آنها به حدود 19 تا 21 میلیون نفر می‌رسد.

هیکل از تصمیم محمد مرسی درباره سوریه آن هم در زمانی‌که روسیه و آمریکا به توافق رسیدند، بحران سوریه را از طریق گفت‌وگو حل کنند، ابراز تعجب کرد.

ملاحظات منطقه‌ای مرسی در قطع رابطه با سوریه

این نویسنده برجسته مصری در پاسخ به این سوال که آیا تصور نمی‌کنید که رئیس جمهوری مصر به این ترتیب تلاش داشته رضایت آمریکایی‌ها را جلب کند، گفت: گفته شده که وی تلاش کرده، رضایت برخی از کشورها و طرف‌های نفتی از جمله عربستان سعودی و قطر را جلب کند، به این امید که این کشورها و طرف‌ها به وی کمک خواهند کرد.

وی افزود: همچنین گفته شده که مرسی به این طریق تلاش می‌کند، رضایت سلفی‌های مصر را جلب کند و این موضوع بسیار عجیبی است، به نظر من وی هرگونه که می‌خواهد می‌تواند، آنها را راضی کند، اما نه در چنین مواردی.

هیکل در پاسخ به سوال دیگری درباره اقدام مرسی به دعوت مردم مصر به جهاد در سوریه گفت: این موضوعی غیر قابل تصور است. من می‌خواهم این سخن رئیس جمهوری آمریکا را به یاد مرسی بیاورم که در این اواخر گفته بود که آمریکا نمی‌خواهد خود را در بطن نزاع و درگیری موجود بین اهل سنت و شیعیان در جهان اسلام ببیند.

وی افزود: هنگامی‌که محمد مرسی از نظامی تحت عنوان نظام رافضی (شیعی) یاد می‌کند، این یک فاجعه است.

ایران قدرتی منطقه‌ای است

این نویسنده برجسته مصری ایران را قدرتی در منطقه به شمار آورد که باید برای آن حساب جداگانه‌ای باز کرد، حال چه بخواهید با این کشور دوست باشید، چه دشمن و در این راه شما باید سیاست مورد نظر خود را ترسیم کنید و در این راه برخی مسائل و امور را مد نظر قرار دهید.

همه از دلایل واقعی نهفته در پس بحران سوریه با خبرند

محمد حسنین هیکل با ابراز تعجب از اظهارات محمد مرسی گفت: من از حمله محمد مرسی به «حزب الله» تعجب می‌کنم، چون همه ما می‌دانیم که هدف واقعی نهفته در پس آنچه که در سوریه روی می‌دهد و در جریان است، چیست؟

وی افزود: آنها می‌خواهند بدون نابود کردن ایران، بر این کشور دست یابند، اما در این راه هیچ مشکلی نمی‌بینند، هرآنچه را که پیش روی خود می‌بینند، نابود کنند و از پیش رو بردارند، چون اعتقاد دارند که وابسته به ایران و ایادی ایران هستند و به این طریق آنها حساب خود را با ایران تسوریه می‌کنند.

هیچ‌کس حضور نیروهای بیگانه را در سوریه نمی‌بیند، اما حزب الله را چرا؟

درباره نبرد القصیر نیز هیکل گفت: حزب الله می‌داند که از سوی 40 هزار نیروی خارجی و بیگانه که در سوریه مبارزه می‌کنند، در معرض تهدید است. آیا کسانی‌که از حرب الله انتقاد می‌کنند، این صحنه توجه آنها را به خود جلب نمی‌کند، اما حضور حزب الله در سوریه نظر آنها را به خود جلب کرده است؟ در حال حاضر این اقدام ناشایست و عیب است ... خواهش می‌کنم، امور در قالب و سبک و سیاق آن قرار داده و ملاحظه کنید.

از موضع ارتش بی‌خبرم

هیکل در خصوص موضع ارتش مصر گفت: نمی‌دانم موضع ارتش مصر در قبال سوریه چیست، اما تصور می‌کنم هرکس که برداشت‌هایی از استراتژی مصر داشته باشد و تاحدودی با آن آشنا باشد و امنیت ملی مصر را درک کند، هنگام شنیدن این سخنان هوش و حواس از سرش پریده است.

در تظاهرات 30 ژوئن همه هستند

وی درباره تظاهرات 30 ژوئن در مصر گفت: به اعتقاد من در این تظاهرات همه طرف‌ها در میدان حضور دارند، چه آنها که هنوز در موضع گیری حیران و سرگردان هستند و چه آنها که مواضع میانه‌روتری دارند، همه در میدان هستند، اما آن بخشی که مایه خرسندی من در این صحنه‌هاست، نیروی تجدید خواه جوانان مصری است.

در دست مرسی هیچ برگه‌ای نیست

و در پاسخ به سوالی درباره اینکه آخرین برگه در دست مرسی برای جلوگیری از فروپاشی و سقوط گفت: از این می‌ترسم بگویم که وی برگه‌ای در دست ندارد. واقعیت امر این است که او تنها از این منطق تبعیت می‌کند که نمی‌تواند از مقابل مردم عقب نشینی کند.

مرسی اعتراضات را باید با اصلاحات پاسخ می‌داد

هیکل با مورد خطاب قرار دادن مرسی گفت که می‌بایست با موضوع نه با گروه‌ها و تشکل‌های اسلامگرایان مقابله می‌کردید. باید با این موضوع با موجی از اصلاحات وسیع و واقعی رو برو می‌شدید.

در خصوص موضع ارتش مصر نیز محمد حسنین هیکل گفت: ارتش آخرین دیوار دفاع و حفظ امنیت مصر است. او را به حال خود رها کنید تا به وظایف خود عمل کند و سعی کنید که مشکلات خود را تا جای ممکن به دور از نیروهای مسلح و ارتش حل کنید، چه در غیر این صورت ممکن است، کشور را به سرنوشت نامعلومی سوق دهیم.

وی ادامه داد: در کشور توطئه‌هایی وجود دارد که درست نیست به اجرا گذاشته شوند و من از آنچه مصر به سمت آن سوق داده می‌شود و هرج و مرج آشوب و بلواست، بیم دارم.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران