کارشناسان مسائل سیاسی و اجتماعی قاره آفریقا می گویند آمریکا در این قاره به دنبال بازاریابی سیاسی است و سفر باراک اوباما رئیس جمهوری این کشور به چند کشور آفریقایی نیز به منظور تحقق این هدف است.
شبکه خبری فرانس 24 درگزارشی درباره سفر باراک اوباما به چند کشور آفریقایی و اهداف این سفر اعلام کرد: این سفر به نوعی شبیه اعطای جایزه به آفریقا بود. جایزه به خاطر آنکه این قاره اکنون مدتی است روند نیک زمامداری را تجربه می کند و کشورهای آن برای برقراری دموکراسی تلاش می کنند.
بی جهت نیست که رئیس جمهور آمریکا در نخستین مرحله از سفر خود به قاره آفریقا، سنگال را انتخاب کرد. او با این کار خود می خواست برای دموکراسی واقعی که در سنگال وجود دارد ارزش قائل شود.
اوباما با سفر خود به قاره آفریقا در واقع می خواست کمبودها و نقص هایی را که آمریکا درسالهای گذشته در قبال این قرار مرتکب شده است به نوعی جبران کند.
لویی ماگلوار کیومایو رئیس انجمن مطبوعات آفریقایی در این باره می گوید: آمریکا در مقایسه با چینی ها خیلی دیر به فکر آفریقا افتاد و اکنون که این همه تاخیر داشته است، اوباما رئیس جمهور آن آمده است تا میوه های آن را برای خود بچیند.
این کارشناس مسائل آفریقایی در همین باره می گوید: هنگامی که باراک اوباما به عنوان رئیس جمهور کشور ابر قدرتی مانند آمریکا انتخاب شد آفریقایی ها امیدوار بودند او کاری کند تا صدای آفریقا در جامعه بین المللی شنیده شود اما نه تنها اینگونه نشد بلکه اوباما در دوره نخست ریاست جمهوری خود، این قاره را به فراموشی سپرد. اوباما در دور نخست ریاست جمهوری سیاست چند جانبه گرایی را در پیش گرفت اما در این سیاست او، قاره آفریقا هیچ جایی نداشت.حتی درباره بحران لیبی، ساحل عاج و مالی که سه کشور آفریقایی بودند آمریکا هیچ توجهی به موضع آفریقا نکرد.
پییرر بواسسله روزنامه نگار ژون افریک در این باره می گویدچینی ها در آفریقا نسبت به آمریکایی ها خیلی بهتر عمل کرده اند . چینی ها از اول با آفریقایی ها شرط کردند که در امور داخلی آنها دخالت نخواهند کرد و فقط به مسائل اقتصادی و اجرای طرح های عمرانی خواهند پرداخت. رهبران کشورهای آفریقایی نیز اتفاقا این سیاست چینی ها را به سیاست آمریکایی ها ترجیح می دهند.
اما آمریکا برعکس چین عمل می کند. شما اگر به کشورهایی که اوباما برای سفر خود به قاره آفریقا در نظر گرفته است یعنی سنگال،تانزانیا و آفریقای جنوبی که از آنها به عنوان الگوی دموکراسی قاره آفریقا نام برده می شود توجه کنید کاملا پی می برید که واشنگتن به دنبال بازاریابی سیاسی در این قاره است.رهبران آفریقایی نیز که در کاخ سفید به حضور پذیرفته می شوند دقیقا در همین چارچوب است.
اما آمریکایی ها باید بدانندکه شرط بندی خطرناکی را در آفریقا آغاز کرده اند چرا که کشورهای این قاره ، قبل از هر چیز و قبل از سیاست و دموکراسی، به سرمایه گذاری و طرح های زیر ساختی نیاز دارند و در این زمینه ها نیز چینی ها همه این کارها را با هزینه ای بسیار پایین انجام می دهند.