کارشناس مسائل آفریقا جنگ داخلی مصر را مساوی با تجزیه این کشور خواند و افزود: طرح تجزیه مصر در واشنگتن دنبال میشود که نوبهایها در جنوب، سنیها در مرکز و قبطیها در شمال را شامل میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس، در آستانه اولین سالگرد انتخاب محمد مرسی به عنوان رئیس جمهور مصر پس از انقلاب، این کشور با مشکلات زیادی روبرو شده است.
اعتراضات مردمی در این کشور به اوج خود رسیده و خطر شروع درگیریهای داخلی و بی ثباتی، این کشور را تهدید میکند.
در این راستا و به منظور روشنتر شدن ابعاد تحولات مصر طی یک سال گذشته، مصاحبهای را با «سید هادی سید افقهی» کارشناس مسائل شمال آفریقا داشتیم که حاصل از نظر خوانندگان میگذرد.
تشکیل دولت فراگیر؛ وعده اخوان به سایر جریانات برای کسب حمایت آنها
سید افقهی در خصوص نحوه انتخاب مرسی در انتخابات ریاست جمهوری مصر گفت: در مرحله اول انتخابات، 10 نفر کاندیدا شدند و زمان اعلام نتایج اولیه آرا مشخص شد که محمد مرسی و احمد شفیق بسیار نزدیک هستند.
وی ادامه داد: در مرحله دوم جریان اخوان احساس خطر کرد، چرا که مطمئن بود با این وضع میبازد، لذا با جریانات مخالف و انقلابی رایزنی و توافق کردند که از کاندیدای آنها یعنی مرسی حمایت کنند و اگر مرسی پیروز شد، حکومت فراگیر و ائتلافی با تنوعی از احزاب مختلف تشکیل شود.
این کارشناس مسائل شمال آفریقا با بیان اینکه سایر جریانات با این وعده اخوان تصمیم به حمایت از مرسی گرفتند، یادآور شد: «حمدین صباحی» نیز رسماً اعلام کرد که برای بازتولید نشدن رژیم مبارک در حکومت «احمد شفیق» از مرسی حمایت میکند، اما مرسی از همان ابتدا حساب خود را از گروههای معارض جدا کرد که یک حرکت غیر اخلاقی و فریب زشت بود، زیرا زیر قولش زد.
حضور 7 وزیر دوران مبارک در کابینه مرسی
سید افقهی با اشاره به حضور 7 نفر از وزرای سابق زمان مبارک در دولت مرسی گفت: از همین جا بود که درگیریها آغاز شد و احزاب و گروهها یکی پس از دیگری از اخوان فاصله گرفتند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع تدوین قانون اساسی مصر اشاره کرد که هیئت تدوین قانون اساسی با اکثریت اخوان و سلفیها تشکیل شد و متون قانون اساسی را با اهداف سیاسی خود تنظیم کردند و خاطرنشان کرد: گروههای معارض اعلام کردند که قانون اساسی بر اساس نظر گروهها نباید تدوین شود، زیرا مسیر یک کشور را برای مدت طولانی تعیین میکند، لذا بدبینیها شدت گرفت، چرا که اخوان به این اعتراضها گوش نکرد.
سید افقهی یادآور شد: الازهر، قبطیها، مستشاران قانونی و حقوقی از این کمیته استعفا داده و قانون اساسی با این حالت به رایگیری گذاشته شده و با اقلیت 31% تصویب شد.
وی افزود: اخوان از این پس روی قانون اساسی تاکید کرده و بر مبنای آن هر عملی را غیرقانونی و نامشروع خواند.
مرسی نگاه ایدئولوژیک اخوان را در مصر دنبال کرد
سید افقهی از دیگر عملکردهای غلط مرسی که نگاه ایدئولوژیک را دنبال میکرد را در این دانست که یک تفکر سازمانی را بر کل مصر اعمال کرد و گفت: آن هم مصری که سابقهای کهن در منازعات و فعالیتهای سیاسی دارد. آنها دادستان مصر را عزل کردند و دوباره با فشار قضات بازگرداندند و دوباره عزل کردند و یک طرفدار خود را جایگزین وی کردند.
این کارشناس مسائل شما آفریقا ادامه داد: مرسی با همه طرفین از جمله احزاب، اصحاب رسانه، مطبوعات و قوه قضائیه درگیر شده است. وی در حالیکه باید همه گروهها را کنار هم جمع میکرد با ادبیات خود آنها را کنار گذاشت تا امروز که جز گروههای سلفی، هیچ جریان و گروهی در کنار اخوان نیست.
اردوکشیهای کنونی مصر نتیجه عملکرد مرسی است
سید افقهی با ذکر این نکته که اخوان از روی ناچاری و تنهایی، شروع به امتیازدهی به گروههای تکفیری و سلفی کرد که نمونه آن قطع رابطه با سوریه و اعزام سلفی به این کشور و اوج آن کشته شدن شیعیان در مصر است، یادآور شد: اردوکشیها و کشتار کنونی مصر نتیجه رادیکالیزه شدن فضا است که همان دو قطبی شدن مصر میباشد که مرسی باعث آن شد و به آن دامن زد.
وی به وعدههای فراوان مرسی برای به قدرت رسیدن اشاره کرد و گفت: مرسی زمان روی کار آمدن اعلام کرد که در عرض 100 روز مشکلات اجتماعی مصر را بهبود میبخشد، اما امروز مردم برای ساعتها در صف بنزین میایستند و گاز این کشور همچنان به اسرائیل صادر میشود.
سیاستهایی که باعث شدت نا امنی اقتصادی در مصر شده است
این کارشناس مسائل شمال آفریقا به مشکلات مرسی در عرصه داخلی نیز اشاره کرد و افزود: بسیاری از سرمایههای داخلی از مصر فرار کردهاند، چرا که وضعیت ناامن شده است. سیاستهای افراطی اخوان باعث شدت ناامنی اقتصادی مصر شد.
سید افقهی با بیان اینکه سیاستهای اخوان حتی حساسیت برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس را نیز برانگیخت که امارات اولین آنها بود، گفت: این موضوع فرصت سرمایهگذاری امارات را گرفت؛ عربستان تمایل ندارد در مصر اخوانی سرمایهگذاری کند؛ قطر نیز که بارها اعلام کرده از مصر حمایت میکند قول 1.5 میلیارد دلار را داد که تاکنون تنها 500 میلیون کمک کرده است.
وی ادامه داد: قطر برای این کمک نیز درخواستهای نابجایی داشته که مدیریت 10 ساله کانال سوئز از آن جمله است. مدیریت آثار باستانی مصر برای 25 سال نیز از دیگر خواستههای قطر بود.
این تحلیلگر اوضاع مصر، فرصتها و امیدهای مصریها را بانک جهانی و صندوق بینالمللی دانست که مرسی قصد داشت از صندوق بینالمللی 4.5 میلیارد دلار وام بگیرد و اظهار داشت: همه میدانند این نهادها تحت سیطره صهیونیسم است و هر کشوری که از نهادها وام گرفته، دچار دور تسلسل پرداخت و بازپرداخت اقساط میشود که نمیتواند از آن خلاص شود و صهیونیسم با استفاده از این حربه دست به استعمار آن کشورها میزند. مانند استفاده از منابع معدنی و طبیعی یک کشور برای بازپرداخت اقساط که به آن «قتلعام اقتصادی» میگویند. این در حالی است که امکانات ذاتی مصر مانند رود نیل و مشارکت دیگر کشورهای اسلامی مانند ایران میتواند این کشور را مستقل نگه دارد.
مصر مرتع حاصلخیز گروههای تندرو شده است
این کارشناس مسائل شمال آفریقا در بخش دیگری از سخنان خود به ارزیابی وضعیت سیاست خارجی مصر در دوران یکساله مرسی اشاره کرد و گفت: مصر در سیاست خارجی پس از سقوط مبارک اصلاً موفق نبوده است. از نظر سیاست بینالمللی نیز یک مرتع حاصلخیز برای گروههای تندرو شده که اهتزاز پرچمهای القاعده را در این کشور شاهد هستیم.
سید افقهی با بیان اینکه کشورهای اروپایی با شک و تردید به اخوان نگاه میکنند که بازگشت دست خالی مرسی به کشورهای آلمان، چین و کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله آنهاست، ادامه داد: در مورد بحران «سد النهضه» در اتیوپی که مصر را دچار بحران میکند، سیاست خارجی مصر روشن میشود. آمریکا و رژیم اسرائیل این سد را احداث میکنند تا در آینده از آب پشت این سد برای سرزمینهای اشغالی استفاده کنند.
وی در پاسخ به این سوال که مرسی طی یک سال گذشته مسائل امنیتی را چگونه مدیریت کرده است، اظهار داشت: بنا بر اقرار برخی سران حزب عدالت و آزادی اخوان، 75% پلیس مصر با مرسی همکاری نمیکنند، چرا که مرسی و دولت وی در پاکسازی، نوسازی و جلب اعتماد نیروهای پلیس موفق نبوده و به مسائل نگاه حزبی دارد.
این کارشناس مسائل شمال آفریقا همه جمعیت اخوان را در بهترین حالت 9 میلیون نفر دانست که نسبت به 90 میلیون جمعیت مصر چیزی نیست و افزود: بسیاری از اخوانیها که در مسند قدرت هستند، تا به حال تجربه مدیریت نداشتهاند، در حالیکه بسیاری از شخصیتهای کار آزموده بی طرف، بیکار هستند.
سید افقهی آمریکا و اسرائیل را دارای نفوذ کامل بر اوضاع امنیتی مصر دانست، گفت: بسیاری از پروندههای بحرانی مصر را سازمان امنیت این کشور بر عهده دارد که زیر نظر آمریکا و اسرائیل اداره میشود.
وی به اظهارات مرسی درباره قطع کامل روابط با سوریه اشاره کرده و گفت: مرسی به معارضان سوریه قول همه نوع همکاری داد، در حالیکه این جمله رئیسجمهور بار حقوقی دارد چرا که مرسی فرمانده کل قوا نیز میباشد، بر همین مبنا «عبدالفتاح السیسی» فرمانده ارتش مصر اعلام کرد که ارتش با هیچ کشور دوست و برادری وارد جنگ نمیشود.
این کارشناس مسائل مصر ادامه داد: از نگاه مرسی وقتی اخوان المسلمین سوریه در حال شکست است، اخوان مصر باید به کمک آنها برود که این یک برخورد حزبی است.
حوادث پس از حکم دادگاه «پورت سعید» نشان داد جایگاه مردمی مرسی را نشان داد
سید افقهی به جایگاه مردمی نه چندان مطلوب مرسی اشاره کرد و گفت: وقتی حکم دادگاه اعدام 21 نفر در رابطه با ورزشگاه «پورت سعید» اعلام و شهرهای مختلف به آشوب کشیده شد، مرسی اعلام حکومت نظامی کرد که مردم در همان زمان شبها به خیابان آمده و این حکم را لوث کردند.
وی اوج این بیتدبیری امنیتی را قتل فجیع 4 شیعه مصری دانست، اظهار داشت: وقتی مشاور مرسی در همایشهای ضد شیعی شرکت کرده و رسانههای این کشور علیه شیعیان مطلب میزنند، چنین رفتارهایی از سلفیها غیر منتظره نیست. مرسی به طور غیرمستقیم مسئول خون شهید «حسن شحاته» و 3 تن از یارانش است. الان 17 شبکه ماهوارهای در مصر علیه شیعیان، حزبالله و ایران برنامه میسازند و مرسی هیچ انتقادی به آنها ندارد، اما شبکههایی را که سیاستهای اخوان را به چالش میکشند به سرعت میبندد.
این کارشناس مسائل مصر با ذکر این نکته که مرسی در آخرین سخنرانی خود که 2.5 ساعت طول کشید با همه طرفین درگیر شده و هیچ حامی و پشتیبانی برای خود نگذاشت، خاطرنشان کرد: در همین دوران الازهر وارد میدان شده و جور اشتباهات سنگین مرسی را میکشد و «شیخ احمد الطیب» به مردم مصر هشدار میدهد که در پرتگاه جنگ داخلی نیفتند.
اسرائیل و آمریکا آرزوی تجزیه مصر را دارند
سید افقهی جنگ داخلی مصر را مساوی با تجزیه این کشور خواند و افزود: طرح تجزیه مصر در واشنگتن دنبال میشود که نوبهایها در جنوب، سنیها در مرکز و قبطیها در شمال را شامل میشود. اگر اخوان به خواستههای منطقی معارضین پاسخ ندهد پرتگاه جنگ داخلی و تجزیه مصر را خواهیم داشت.
وی منافع حزبی را تا جایی مهم دانست که با منافع ملی تداخل نداشته باشد و الان مرسی بین منافع ملی و منافع حزبی مخیر است که باید یکی را انتخاب کند، خاطرنشان کرد: آمریکا و اسرائیل آرزوی تجزیه مصر را دارند، چرا که مصر قوی اسرائیل را نگران کرده و آرمان فلسطین را احیا میکند، اما در مصر کنونی مردم محتاج نان شب خود هستند. سوء مدیریت اخوان از یکسو و یکدندگی و لجاجت جبهه نجات از سوی دیگر منافع ملی و مردم مصر را به خطر انداخته است.