کارشناس لبنانی مسائل خاور میانه با تشریح علت استقبال عربستان سعودی از عزل مرسی از ریاست جمهوری مصر و با اشاره به تقابل و رویارویی بین ریاض و دوحه بر سر نفوذ در منطقه تاکید کرد هیچ تقارب و همگرایی بین این دو صورت نمیگیرد؛ مگر با اراده آمریکاییها.
"حمزه الحاج حسن" کارشناس لبنانی مسائل خاورمیانه در گفتوگو با خبرنگار بینالملل فارس با اشاره به کنار گذاشتن اخوان المسلمین مصر از قدرت این کشور و استقبال عربستان از این تغییر قدرت در قاهره گفت: عربستان اولین کشوری بود که از کنار گذاشتن محمد مرسی استقبال کرد و علت این امر را باید در تحولات داخلی این کشور و سیاست خارجی ریاض جستجو کرد.
وی با اشاره به تظاهرات اعتراض آمیز مردم عربستان سعودی علیه رژیم حاکم، یاد آور شد که ریاض میخواست به مردم و مخالفان داخلیاش بگوید که انقلاب 25 ژانویه قادر به ادامه حیات سیاسی نبوده و شکست خورده و لذا شما نیز نمیتوانید حکومت را در دست بگیرید.
این کارشناس لبنانی با اشاره به قدرت گرفتن جماعتهای اخوان المسلمین در منطقه در پی پیروزی محمد مرسی در انتخابات سال گذشته مصر، تاکید کرد که ریاض قدرت گرفتن اخوان المسلمین را به ضرر خود میداند و لذا قدرت گرفتن خود را در شکست اسلام سیاسی و اخوان المسلمین میبیند.
این کارشناس لبنانی مسائل خاورمیانه با اشاره به شکست سیاستهای قطر در قبال تحولات سوریه، عزل محمدمرسی توسط ارتش مصر را عاملی برای افزایش نفوذ عربستان سعودی دانست و افزود: اکنون نوعی تقابل و رویارویی بین ریاض و الدوحه بر نفوذ و قدرت در منطقه به چشم می خورد.
وی با بیان اینکه عربستان در برهه زمانی اخیر در حال افزایش نفوذ خود در تحولات منطقه است، به انتخاب احمد الجربا از شخصیتهای سوری نزدیک به عربستان سعودی به ریاست اتئلاف معارضان خارج نشین سوریه پرداخت و افزود: پیش از این نیز قطر نقش و ابتکاری حقیقی جز اجرای برنامهها و طرحهای آمریکاییها در منطقه نداشت.
الحاج حسن با اشاره به هزینه اموال قطری برای بر هم زدن آرامش منطقه بویژه در تحولات سوریه به منظور سرنگونی نظام بشار اسد، گفت: حکومت قطر اموال مردمش را با اراده آمریکایی و اسلحه صهیونیستی هزینه کرد و در نهایت نیز به نتیجه دلخواه نرسید.
وی سیاستهای آمریکا و رژیم صهیونیستی را ایجاد اختلاف و چند دستگی در کشورهای عربی خواند و سیاستهای قطر و ریاض را خدمت به آمریکا و متحدانش برای تضعیف کشورهای عربی دانست و افزود: تحولات منطقه به سمت شکست توطئه علیه سوریه به پیش میرود.
الحاج حسن با بیان اینکه آمریکا در بسیاری از تحولات منطقه نقش دارد، تاکید کرد که در پی تحولات اخیر مصر و افزایش نفوذ عربستان سعودی و پیشی گرفتن ریاض از قطر، نوعی اختلاف و رویارویی بین این دو کشور عربی به چشم میخورد ولی ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که هیچ تقارب و همگرایی بین ریاض و دوحه صورت نمیگیرد مگر با اراده آمریکاییها.
وی آینده منطقه را در دستان ملتهای آن دانست و افزود: ملتهای منطقه رفته رفته سرنوشت خود را به دست گرفته و دستان توطئهگران و دشمنان را خواهند برید.