جیمز زاگبی مدیر موسسه مطالعات اعراب و آمریکا گفت آمریکا در روابط خود با مصر به دنبال تامین منافع خود و حفظ صلح بین مصر و اسرائیل است.
به گزارش شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی زاگبی درباره سیاست های آمریکا در قبال تحولات اخیر مصر گفت شکی نیست که آمریکا از کشتار بی جهت مردم مصر هم نگران است و هم از آن انتقاد می کند.
البته هر طرف ، طرف مقابل را عامل درگیری ها می داند ولی شکی نیست که این میزان تلفات پذیرفتنی نیست و آمریکا نیز در این خصوص موضع می گیرد ولی قرار نیست درباره اقدامی که در سوم ژوئیه صورت گرفت موضع بگیرد زیرا منافع این کشور با جبهه گیری در این مورد تامین نمی شود.
وی ادامه داد این موضوعی است که به مردم مصر باز می گردد و آنان باید در این خصوص تصمیم بگیرند. کسانی که انتظار موضع گیری آمریکا را دارند می دانند که مصر در آمریکا منافعی دارد ولی این منافع را همواره به خوبی مدیریت نکرده است. من با این نظر که آمریکا نباید به دنبال محبوبیت در مصر باشد موافق نیستم هر چند که در محبوبیت زدایی از خود بسیار خوب عمل کرده است. به یاد دارم زمانی که تظاهرات علیه مبارک به راه افتاده بود، یکی از مجریان رادیو ملی به من گفت ما به علت اینکه از مبارک حمایت کرده ایم محبوبیتی نداریم و وی نیز به علت حمایت از ما همینطور است.
زاگبی تصریح کرد سیاست های ما باعث شده است مردم از ما بیگانه شوند. سیاست های مبارک نیز در حمایت از اسرائیل یا حمایت از جنگ عراق باشد شد حساسیت در میان مردم مصر بیشتر شود.
وی ادامه داد این دیدگاه نیز وجود دارد که آمریکا قدرت مطلق است و زمانی که اتفاقاتی اینچنین می افتند که با منطق عمومی مطابقت ندارد، نظریه های توطئه شروع می شوند. این در حالی است که آمریکا نفوذ خیلی کمی در مصر دارد و همواره اوضاع مصر را به شکلی نه چندان مناسب اداره کرده است.
زاگبی تصریح کرد اختلاف ها بر سر کمک سالیانه به مصر در کنگره نیز وجود دارد و هر کدام از موافقان و مخالفان، منطق خود را طرح می کنند.
رئیس جمهور در بیانیه خود افزون بر اینکه صحبت از انتقال قدرت به یک دولت منتخب می کند، می خواهد که اوضاع در مصر قبل از سال مالی دو هزار و چهارده حل و فصل شود زیر بودجه دو هزار و سیزده تصویب شده است و تخصیصات مشخص هستند.
مدیر موسسه تحقیقات اعراب و آمریکا افزود به باور من، در نهایت آمریکا به منافع امنیتی خود در روابط با ارتش مصر نگاه می کند و اکنون نیز به دنبال مصالحه در همین حوزه است.
اظهارات سخنگوی کاخ سفید نیز به خوبی نشان داد که آمریکا مایل نیست این منافع را به خطر اندازد. از این رو به دنبال زمانی است تا ببیند اوضاع به چه شکل پیش می رود؛ در صورتی که حرکتی به سوی انتقال قدرت به دولت منتخب و ایجاد قانون اساسی تازه یا فرایند انتخابات نبینیم، مقاومت هایی جدی را شاهد خواهیم بود ولی در حال حاضر، رویکرد انتظار را پیش گرفته ایم.
وی افزود حرکت به سوی استقرار ثبات پذیرفتنی است ولی نه اینکه شاهد رویدادهایی باشیم مانند آنچه که دیروز شاهدش بودیم زیرا این مساله برای آینده مصر نیز ویران کننده است و باعث تشدید اختلاف و قطبی شدن هر چه بیشتر جامعه مصر می شود.