دو جمهوریخواه آمریکایی با تاکید بر اینکه آنچه در مصر اتفاق افتاده، یک کودتا بوده است، خواستار قطع کمکهای آمریکا به مصر شدند و در عین حال تاکید کردند که اوباما میتواند از طریق پنتاگون، با ارتش مصر همکاری محدودی داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری فارس، «جان مک کین» و «لیندسی گراهام» سناتورهای جمهوریخواه آمریکایی در اظهار نظر خود که در روزنامه آمریکایی «واشنگتن پست» به چاپ رسید، از دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور کشورشان خواستند تا کمک های آمریکا به مصر را قطع کند.
مک کین و گراهام در این باره نوشته اند: ریاست محمد مرسی یک فرصت بزرگ از دست رفته بود. او (مرسی) خود را برتر از قانون قرار داد و در حاکمیت جامع و کارآمد ناکام ماند و یک دستور کار ایدئولوژیکی محدود و کوته بینانه را ترغیب کرد و اصلاحیه هایی را در قانون اساسی مصر اعمال کرد که این بازنگری ها، حقوق اساسی تمام شهروندان را تضمین نمی کردند.
در ادامه نامه این دو سناتور جمهوریخواه آمده است: این سوء مدیریت هزینه های وخیمی برای اقتصاد و جامعه مصر به همراه داشت و ما با میلیون ها مصری که از ارتش خواستند تا مرسی را از قدرت کنار بزند، همدردی می کنیم.
مک کین و گراهام نوشتند: همه کودتاها یکسان به وجود نیامده اند اما با این حال، کودتا، کودتا است. مرسی با اکثریت رای انتخاب شد و قانون آمریکا نیازمند تعلیق کمک های خارجی ما به هر کشوری است که رئیس منتخب و قانونی دولت آن توسط کودتای ارتش و یا فرمانی که ارتش در آن نقش تعیین کننده ای ایفا می کند، عزل می شود.
در این نامه همچنین نوشته شده است که: برای ما توصیف شرایط مصر به هر صورت دیگر دشوار است. کنگره باید این قانون را به منظور تعیین اینکه آیا (اجرای این قانون) به سود منافع ملی ما هست یا خیر، مورد بازنگری قرار دهد اما در این زمان، ما بر این باوریم که آمریکا باید کمک به مصر را به حالت تعلیق در بیاورد. این یک تصمیم دشوار است اما اگر ما از مصر و سایر کشورها انتظار داریم که از قوانینشان عمل کنند، بنابراین، ما نیز باید به قوانین خود عمل کنیم.
مک کین و گراهام در ادامه نامه خود اینطور آورده اند که: مصر هر کشوری نیست. مصر قلب و روح جهان عرب است و ثبات مصر برای منافع ملی آمریکا حیاتی است اما ما باید همانطور که رئیس جمهور اوباما گفت، درک کنیم که بهترین اساس برای دوام ثبات در مصر یک نظام سیاسی دموکراتیک با مشارکت تمام طرفین و احزاب سیاسی، سکولار و مذهبی، نظامی و غیر نظامی است. این مهم ترین دلیلی است که نشان می دهد تعلیق کمک آمریکا به مصر هم صحیح و هم ضروری است.
این دو سناتور جمهوریخواه نوشتند: ما می دانیم که بسیاری از دوستان ما در مصر و منطقه نمی خواهند که آمریکا کمک هایش را به حالت تعلیق در بیاورد اما ما کاملا به ترغیب تلاش های مردم مصر جهت ساخت یک دموکراسی کارآمد و پایدار متعهد هستیم و اگر مصری ها به یکدیگر بپیوندند و کشور خود را به سمت آینده ای دموکراتیک که بسیاری برای تحقق آن بسیار ریسک کرده اند به حرکت در بیاورند، ما اولین نفری خواهیم بود که خواستار احیای کامل کمک های آمریکا به مصر خواهیم شد.
در پایان این نامه آمده است: مصری ها همچنان با تهدیدات جدی در طول این زمان بحرانی روبرو خواهند بود. ما باید هر اقدام قانونی را که می توانیم برای کمک به شرکای مصری خود و تضمین کشور آنها عملی کنیم که این رویکرد همچنین به نفع متحدان منطقه ای آمریکا و منافع امنیت ملی ماست. قانون ما نیازمند تعلیق کمک وزارت خارجه و نه کمک وزارت دفاع است. رئیس جمهور می تواند از چنین مجوزها و منابعی (بودجه پنتاگون) برای حفظ همکاری محدود با ارتش مصر استفاده کند تا اهداف دو جانبه کوتاه مدت ما مانند مبارزه با تروریسم، امنیت مرزی، به اشتراک گذاری های اطلاعاتی و حفظ ثبات منطقه ای، تضمین شود.
آمریکا قانونی دارد که بر اساس آن، اگر دولت کشور متحد واشنگتن توسط ارتش از سمت خود برکنار شود و به عبارتی علیه دولت کشور متحد آمریکا کودتایی صورت بگیرد، آمریکا باید کمک به ارتش آن کشور را به حالت تعلیق در بیاورد.
این خبر در شرایطی منتشر می شود که از زمانی که ارتش مصر، مرسی را از سمت خود برکنار کرده است، کاخ سفید با اتخاد موضعی محتاطانه، برکناری رئیس جمهور مصر توسط ارتش را کودتا توصیف نکرده و صرفا تاکید کرده است که ضرورت دارد که آنچه در مصر اتفاق افتاده است، مورد بازنگری قرار گیرد.
اخیرا نیز اخباری منتشر شده است مبنی بر اینکه اوباما دستور بازنگری در کمک های آمریکا به دولت مصر را صادر کرده است.