از زمانی که ارتش مصر، رئیسجمهور این کشور را برکنار کرده، آمریکاییها از به کار بردن واژه کودتا خودداری کردهاند چراکه چنین امری آنها را ملزم میسازد کمکهای خود به این کشور را قطع کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس، شبکه خبری بیبیسی در مطلبی به بررسی موضوع خودداری آمریکا از به کار بردن واژه «کودتا» در قبال اوضاع مصر پرداخت و نوشت: جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا بار دیگر از توصیف اقدام ارتش مصر در برکناری محمد مرسی، به عنوان کودتا خودداری کرد.
بیبیسی افزود: تردید واشنگتن در استفاده از این واژه موجب شده اردوگاه حامی مرسی، آمریکا را به همدستی در این کودتا متهم کند. برای کاخ سفید، این اوضاع، یک اتفاق پیچیدهی در حال رخداد است که دارای دلالتهای قانونی و امنیتی است. با توجه به همین نگرش بود که جان کری در کنفرانس خبری در امان، پایتخت اردن گفت؛ «شرایط به وضوح پیچیده و دشوار است. موضوع این است که به خاطر پیچیدگی شرایط، برای ارزیابی اوضاع لازم است زمان صرف شود».
در ادامه این مطلب آمده: آقای کری و سایر مقامات آمریکایی بارها گفتهاند که مهم است زمان بگذرد تا دقیقا مشخص شود در مصر چه رخ داده است، هر چند برخی قانونگذاران آمریکایی نظیر جان مککین، تحلیلگران و حامیان مرسی، گفتهاند این رخداد، به وضوح یک کودتا بوده است.
به نوشته بیبیسی، طبق قانون آمریکا، بیشتر کمکها به کشوری که ارتش علیه دولت منتخب آن دست به کودتا میزند، باید متوقف شود. آمریکا سالانه 1.15 میلیارد دلار به مصر کمک میکند که 1.13 میلیارد دلار آن متعلق به ارتش است.
بیبیسی در بخش دیگری از گزارش خود آورده: البته «قانون کودتا»، ضربالاجلی تعیین نکرده بنابراین دولت میتواند پیش از رسیدن به تصمیم قانونی، از تاکتیکهای به تاخیر انداختن استفاده کند و در حالی که احتمال مجاز بودن ادامه کمکرسانی به این کشور را بررسی میکند، به بهبود اوضاع مصر امیدوار باشد.
جان کری نیز درباره بیثباتی در مصر ابراز نگرانی کرده و خواستار پایان دستگیریهای سیاسی شده اما با این حال، گفته بسیار زود است که قضاوت کرد اوضاع چگونه پیش میرود.
بیبیسی نوشت: در شرف برکناری مرسی، آمریکا به وضوح از دورنمای کودتا ناخشنود بود اما نتوانست مرسی را به توافق با مخالفان متقاعد کند و یا ارتش را به انتخاب راه دیگری وادار سازد. با این حال، واشنگتن هرگز با مرسی به عنوان رئیس جمهور راحت نبود، به همین دلیل است که اکنون آماده پذیرش مرحله جدیدی است. در همین راستا بود که ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته در دیدار از قاهره گفت: «بهرغم نگرانیهای ما درباره تحولات دو هفته گذشته، معتقدیم انتقال قدرت فرصت دیگری است برای ایجاد کشوری دموکراتیک که از حقوق بشر و حکومت قانون حمایت میکند».
وی افزود: امیدواریم فرصتی برای یادگیری برخی درسها و تصحیح برخی مشکلات دو سال گذشته فراهم شود.
بیبیسی در بخش دیگری از گزارش خود نوشت: هر چند تقریبا همه در واشنگتن متفقالقول هستند که دولت باراک اوباما باید میگفت که کودتا رخ داده، اما این اختلافنظر وجود دارد که آیا آمریکا باید کمکهای خود را قطع کند یا راهی برای ادامه این روند بیابد.
«مروان معاشر»، وزیر خارجه سابق اردن و معاون بنیاد کارنیج میگوید، «اکنون بهترین راهبرد این است که با توجه به قانون آمریکا، اتفاق اخیر را کودتا بنامیم»
در بخش دیگری از این مطلب آمده: در «قانون کودتا»، چشمپوشیای در این باره وجود ندارد اما کنگره به دنبال تصویب لایحهای است که اگر کنار گذاشتن مرسی، کودتا نام گرفت، کمکهای آمریکا ادامه یابد. چنین قانونی سال 2001 برای پاکستان نیز به تصویب رسید.
بیبیسی نوشت: زمانی که مرسی در قدرت بود، مخالفان او، آمریکا را به همدستی با اخوان المسلمین متهم میکردند. اکنون قطع کمکهای آمریکا صرفا این دیدگاه مخالفان مرسی را مورد تایید قرار میدهد.