یک روزنامه آمریکایی با اشاره به سکوت و واکنش محتاطانه آمریکا در قبال حوادث مصر تأکید کرد کشتار اخیر در «قاهره» در واقع نمایانگر شکست دیپلماسی آمریکا در مصر است.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه آمریکایی «کریستینساینسمانیتور»، از زمانیکه کودتای نظامی مصر در 3 ژوئیه (12 تیرماه) به خلع «محمد مرسی» از ریاستجمهوری مصر منتهی شد، دولت «باراک اوباما» رئیسجمهور آمریکا تمام تلاش خود را به کار گرفت تا این اقدام ارتش مصر را «کودتا» نخواند.
منطق پشت این تصمیم این بود که ارتش مصر قدرتمندترین نیروی این کشور محسوب میشود و منزوی و تنبیه کردن آنها به دلیل اقداماتی که انجام دادند، میتواند هم نفوذ آمریکا را تضعیف کند و شرایطی را برای سرکوبگری آنها فراهم کند، بنابراین در حالیکه بحث اصولی درباره «دموکراسی» و جداکردن ارتش از سیاست یک چیز است، دنیای واقعی سیاست یک چیز دیگر است. در حالیکه فرستادگان اوباما گرد مسئله «کودتا» میچرخیدند، دولت آمریکا حاضر نشد کمکهای نظامی سالانه 1.3 میلیارد دلاری به ارتش مصر را متوقف کند و به طور مداوم خواستار مصالحه و خویشتنداری شد.
این روزنامه آمریکایی ادامه داد: این تصمیمات به ساختار لفاظی عجیب و غریب دولت آمریکا منجر شد، به طوریکه وقتی هفته گذشته «جن ساکی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا تحت فشار قرار گرفت که موضع آمریکا در خصوص اقدام نظامی مصر در خلع مرسی را اعلام کند و بگوید که آیا آمریکا آنرا یک کودتا میداند، پاسخ داد: ما مصمم شدهایم که نیازی نداریم که این مسئله را تعیین کنیم که آیا این اقدام کودتا بوده یا خیر.
این گزارش با اشاره به نتیجهای که این رفتار محتاطانه آمریکا داشت، افزود، امروز، ارتش و ژنرال «عبدالفتاح السیسی» تصمیم نظامی خود را مطرح کرد: ما قصد داریم ادامه دهیم و به مسیر خود ادامه دهیم.
«جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که آمریکا با وضعیت فوقالعادهای که ارتش مصر اعلام کرده، مخالف است. آمریکا معتقد است که اقدامات امروز ارتش مصر، رسیدن به «ثبات» را دشوارتر میکند و آمریکا هنوز آمادگی ندارد که این مسئله را تعیین کند که آیا اقدام ارتش مصر را کودتا بداند یا خیر.
وی تصریح کرد که حاکمان موقت مصر متعهد به ایجاد سریع دموکراسی شدهاند و ما قصد داریم آنها را ترغیب کنیم که به وعده خود پایبند باشند.
کریستینساینسمانیتور ادامه داد، پس از دیدار سناتور «جان مککین» و «لیندسی گراهام» به قاهره که هفته گذشته صورت گرفت این توهم در آمریکا به وجود آمد که آمریکا بر ارتش مصر نفوذ دارد.
این روزنامه با اشاره به رفتارهای متناقض مقامات آمریکایی نوشت که سناتور مککین در فوریه 2011 با نقش سیاسی اخوان المسلمون مخالفت کردند و آنرا یک گروه افراطی دانستند اما در دیدار هفته گذشته وی به قاهره، او ایده متفاوتی را بیان کرد و گفت: ما بر این باوریم که آنها باید با احترام با یکدیگر رفتار کنند.
وی همچنین خواستار آزادی زندانیان سیاسی شد و از گفتوگوی ملی که در آن احزاب مختلف از جمله اخوان المسلمین نیز حضور دارند نیز حمایت کرد.
این روزنامه آمریکایی با اشاره به این موارد ادامه داد که نفوذ آمریکا در ارتش مصر تاکنون بسیار ناچیز بوده است. اخوان المسلمین هماکنون ادعاهای آمریکا درباره حمایت از دموکراسی را یک ریاکاری میداند زیرا از خلع یک رئیسجمهور منتخب حمایت کرده است و مخالفان سیاسی سکولار متمایل به اخوان نیز از شکست آمریکا در حمایت کامل از ارتش و همچنین تمایل آمریکا برای همکاری با مرسی زمانی که بعنوان رئیسجمهور مصر برگزیده شد، خشمگین هستند.
کریستین ساینسمانیتور با اشاره به این موارد در پایان نتیجهگیری کرد که این یک واقعیت است که شما نمیتوانید همه را راضی نگاه دارید اما در مورد مسئله مصر، آمریکا در واقع هیچکس را راضی نگه نداشت و این کشور پرجمعیت عربی به سوی دوران ناآرامی عازم است و احتمال میرود که مشکلات چند سال گذشته تحت الشعاع قرار گیرد.