ساطع نورالدین ـ السفیر
هیچ انسانی وقتی به سن بالا میرسد نمیتواند به راحتی دوستان و دشمنانش را ببیند که مشغول تسلیت نوشت به خاطر مرگش و دعوا بر سر میراث او یا تنظیم مراسم دفنش هستند یا اینکه قبل از مرگش مراسم برایش میگیرند.
چنین اتفاقی اکنون در مصر جریان دارد. حسنی مبارک رییسجمهور 81 ساله مصر که 29 سال از عمر خود را در ریاست جمهوری بود اکنون مشغول دیدن مراسم تشییع خود است؛ بدون اینکه دخالتی کرده یا نظر بدهد. او تنها عدهای را مامور کرده (که تعداد آنها کمتر میشود) تا پاسخ این شایعات را داده و آنها هم به عبارت مشهور «عمر دست خداست» اکتفا میکنند.
تنظیم برای مراسم تشییع جنازه مبارک از مدتی قبل شروع شده و سخنان از اتاقهای در بسته به ملأ عام کشیده شده است. در برخی از امور این سخنان بسیار تند هم میشود، به گونهای که به شکل علنی جمال مبارک پسر حسنی مبارک را به عنوان نامزد تصدی مقام ریاست جمهوری معرفی میکنند که البته جمال مبارک نیز خود تبدیل به بخشی از این پروژه علیه پدرش شده است.
این سوال در مصر مطرح است که آیا پست ریاست جمهوری تا زمان مرگ حسنی مبارک باید در اختیار او بوده و کسی برای جایگزینی مبارک تعیین نشود؟ سوال مهمتری که در دل این سوال نهفته است، اینکه رییسجمهور بعدی مصر کیست؟
محمد حسنین هیکل نویسنده مشهور مصری اخیرا بهترین جواب را به این پرسش داد. وی گفت مطرح کردن ایده وراثت در ریاست جمهوری برای مصر عیب است. ما برعکس نظر برخی از طمعکاران از مبارک نمیخواهیم تا مانند انور سادات، جانشینی برای خود تعیین کند. با این حال خالی ماندن این پست میتواند باعث بحران در مصر یا مسائل بدتر و خطرناکتری بشود.
هیکل پیشنهاد میکند که مجلسی به ریاست شخص مبارک تعیین شود و تعدادی از وزرا و شخصیتهای سیاسی، علمی، فکری، اقتصادی و نظامی مصر در آن حاضر باشند تا مرحله انتقالی را اداره کرده و قانون اساسی را تعدیل نموده و همهپرسی مردمی تشکیل دهند تا دو سال باقی مانده از ریاست جمهوری مبارک سپری شود و رییسجمهور جدید انتخاب شود.
این پیشنهاد که از طرف هیکل مطرح شده به عنوان آخرین خدمت حسنی مبارک به مصر تلقی شده است؛ ولی با این حال مصریها میگویند حسنی مبارک در حالی درخواهد گذشت که هنوز هم رییسجمهور مصر است و چه بسا در سال 2011 برای ششمین بار نامزد ریاست جمهوری شود.
در حال حاضر پیشنهاد تشکیل این مجلس با مخالفت بسیاری از چهرههای مصری مواجه شده بطوریکه یکی از مهمترین تصمیمگیرندگان مصر ظرف پنجاه سال گذشته میگوید مرگ سراغ هر انسانی میآید ولی نباید خود را وارد جزئیات و اسامی و راهکارهای آتی کنیم تا بدین ترتیب امور روند طبیعی خود را طی کنند.