وال استریت ژورنال نوشت ادامه اعتراضات خیابانی اخوان المسلمین به شدت موقعیت سیاسی و اجتماعی آن را به خطر انداخته است.
پایگاه اینترنتی این روزنامه آمریکایی در مطلبی درباره تحولات اخیر مصر به قلم مت بردلی نوشت: یک ماه درگیری های مرگبار میان نیروهای امنیتی مصر و حامیان اکثرا اسلام خواه محمد مرسی رئیس جمهور برکنار شده ضربه بسیار سنگینی بر پیکر حزب اخوان المسلمین وارد کرده است به گونه ای که دیگر نمی توان انتظار داشت این حزب به قدرت پیش از آغاز این درگیری ها بازگردد.
در درگیری های سراسری روز جمعه مصر دست کم چهل و دو نفر کشته شدند.
درحمله شدید هفته گذشته نیروهای امنیتی به معترضان اخوان المسلمین در قاهره نیز صدها نفر کشته شدند.
همانطور که هواداران اخوان المسلمین حکومت نظامی را نادیده گرفتند و روز جمعه با نیروهای دولتی مواجه شدند، رهبران این حزب نیز اعلام کرده اند تا سرنگونی ژنرال السیسی رئیس نیروهای مسلح مصر از اعتراضات و مقاومت دست برنمی دارند.
اما این گروه که زمانی به ویژه در دو سال گذشته یکی از قدرت های سیاسی پرطرفدار مصر محسوب می شد اکنون با انتقاد آشکار رسانه های ملی، کاهش حمایت عمومی و نیز خطر تصمیم دولت برای انحلال مواجه است.
بسیاری از رهبران این گروه اکنون در زندان به سر می برند و آنهایی که همچنان آزاد هستند مجبور شده اند مخفی شوند. به گفته یکی از رهبران اخوان المسلمین در جلسه محرمانه این گروه در روز جمعه، اکثر اعضای ارشد اخوان المسلمین درباره راه های جایگزین و تصمیم گیری برای مراحل بعدی اعتراض به اوضاع کنونی مصر مذاکره کرده اند.
با این وجود به نظر می رسد این گروه راه حل های محدودی پیش رو دارد. اخوان المسلمین از هواداران خود خواسته است بر خواسته خود مبنی بر بازگشت مرسی- رئیس جمهور منتخب مصر که ارتش روز سوم ژوئیه او را برکنار کرد- به قدرت پافشاری کنند.
در یک ماه گذشته درگیری های بسیاری در مصر بین نیروهای امنیتی و هواداران مرسی رخ داده که اخیرا برخی از آنها به کشته شدن صدها نفر ممنجر شده است.
به نوشته این روزنامه، ادامه حضور هواداران و اعضای اخوان المسلمین در خیابان ها نه فقط خطر افزایش خشونت ها و درگیری ها را در مصر افزایش می دهد بلکه دولت و نیروهای امنیتی را برای منحل کردن این گروه سیاسی مصمم تر می کند. از طرف دیگر پایان دادن به اعتراضات نیز نوعی مشروعیت بخشیدن به دولت موقت و اقدام ارتش برای برکناری مرسی محسوب می شود. باید یاداوری کرد از زمانی که اخوان المسلمین در دهه 1970 خشونت را کنار گذاشت تلاش کرد خود را به عنوان سازمانی اسلام خواه میانه رو معرفی کند. کارشناسان اسلام سیاسی می گویند بدون یافتن راه حل سیاسی پایدار برای مصر خطر ایجاد اختلاف در درون اخوان المسلمین و وارد عمل شدن اعضای تندروی این گروه افزایش می یابد.
در دیدار محرمانه اعضای ارشد اخوان المسلمین پافشاری بر اعتراضات و گسترش نافرمانی مدنی و اعتصاب های سراسری مطرح شده است.
آنها معتقدند چنین اقداماتی فشار را بر دولت موقت افزایش و احتمالا وادار خواهد کرد مرسی را به قدرت بازگرداند. این در حالی است که میزان محبوبیت این گروه در میان مردم به شدت در حال کاهش است.
در واقع مقاومت اخوان المسلمین در مقابل آنچه که کودتای نظامی می نامد بیش از همه باعث شده است محبوبیت آن در میان مردم کاهش یابد.
البته جانبداری رسانه ها و مطبوعات مصری از دولت موقت و انعکاس ندادن کشتار خونین چهارشنبه گذشته نیز بر این موضوع تاثیر بسیاری داشته است.
اکثر روزنامه های مصری روز پنج شنبه و جمعه به جای چاپ عکس صدها معترض کشته شده، تصاویر ساختمان های دولتی و کلیساهایی را چاپ کرده و ادعا کردند هواداران مرسی به آنها حمله کرده اند. رهبران اخوان المسلمین برای کاهش تاثیر این تبلیغات به ارائه بیانیه های عمومی ادامه می دهند.