آينده مصر همچنان در هالهاي از ابهام است و فقط سه گزينه ديكتاتوري نظامي، گذار به دموكراسي و جنگ داخلي را پيش رو دارد.
به گزارش خبرنگار بينالملل برنا، موج جديد خشونتها در مصر، همچون آفتي گريبانگير مصر شده و اين كشور را به سمت يك سقوط فزاينده سوق داده است. از 14 اوت، در درگيريهاي خونين ميان نيروهاي امنيتي و طرفداران محمد مرسي، دستكم 830 نفر جان خود را از دست دادند. اخوانالمسلمين روز يكشنبه، از فراخوان عمومي خود صرفنظر كرد. آيا اين آغاز يك عقبنشيني از سوي اخوانالمسلمين است يا صرفاً يك آتشبس قبل از عمليات تلافيجويانه خشونتآميز است؟
شبكه خبري فرانستيوي در تحليلي آورده است: در حال حاضر سه سناريوي اساساً متفاوت براي آينده مصر وجود دارد.
1- ارتش قدرت را دست خواهد گرفت و اجازه دخالت به كسي نخواهد داد: ديكتاتوري نظامي
پس از بركناري محمد مرسي، ارتش مصر كه نيروي قدرتمندي در مصر به شمار ميرود، قدرت را در اين كشور به دست گرفت. انتصاب محمد البرادعي ليبرال به سمت معاون رئيسجمهور موقت اين كشور، به ارتش اجازه داد تا قدرت خود را در جريان تحولات مصر تثبيت كند.
پس از سركوبهاي خشونتآميز اخير و استعفاي وي در روز چهارشنبه 14 اوت، به نظر ميرسد كه به طور فزايندهاي، قدرت به انحصار نيروهاي نظامي درآمده است. ارتش، انتخابات آزاد جديد را برنامهريزي ميكند تا قدرت را از طريق انتخابات به يك رهبر دموكرات منتقل كند. اما آيا واقعاً زمينه براي انجام اين كار آماده است؟
تعدادي بر اين اقدام شك دارند و ميگويند كه مصر قبلاً اين گزينه را امتحان كرده است، زيرا قبلاً يك ديكتاتور نظامي بر سر قدرت بوده است.
شادي حميد، مدير پژوهش در مركز دوحه بروكينگز در قطر، در روزنامه لوتام توضيح داد: ژنرال السيسي، فرمانده ارتش، قدرتمندترين مرد نظامي در اين كشور است. دولت، قانون حكومت نظامي و مقررات منع آمد و شد را ابقاء كرد و به پليس اجازه شليك به سوي شهروندان را صادر كرد. ارتش، ژنرالها و افسران پليس را در رأس 19 استان از 25 استان اين كشور قرار داد. يك روزنامهنگار در روزنامه آزادي فرانسه، سؤالي را اينچنين مطرح كرد: چه كسي ميتواند تضمين كند كه اين شخص روزي قدرت را به شهروندان بازخواهد گرداند؟
2- گذار مسالمتآميز به نظام دموكراتيك: گذار به دموكراسي
ارتش همچنان خودش را در مورد انتقال قدرت در مصر مطمئن نشان ميدهد. دولتي كه او بر روي كار آورد، اطمينان داد كه اخوانالمسلمين، در انتخابات برنامهريزي شده كه قرار است تا قبل از سال 2014 انجام بگيرد، ميتواند شركت كند.
حازم الببلاوي نخستوزير دولت انتقالي، گفت، هيچ مصالحه با آنهايي كه «خون و خونريزي به راه انداختند» انجام نميشود. همچنين او خواستار انحلال اخوانالمسلمين شد، اما به گزارش فرانس اينتر، معاون نخستوزير، زياد بهاالدين ليبرال با اين درخواست مخالفت كرده است.
ژنرال عبدالفتاح السيسي، روز يكشنبه خاطرنشان كرد: در مصر براي تمامي احزاب امكان اظهارنظر وجود دارد، اما آشتي در اين كشور، امكانپذير نميباشد. اين آشتي ممكن است توسط آمريكا صورت بگيرد كه مقامات اين كشور، مصر را مدام براي گذار به دموكراسي تشويق ميكنند. يك خبرنگار واشنگتن پست نوشت: ممكن است اين فرايند سياسي با نظارت ارتش، تحت فشار آمريكاييها، به احتمال زياد منجر به دموكراسي شود.
3- مصر وارد جنگ داخلي ميشود
اين سناريو خطرناكترين گزينه، با توجه به تحولات اخير مصر، عنوان شده است اما با اين حال امكان دارد كه اين اتفاق بيفتد. اكنون كه مصر به دو قسمت ميان ارتش و اخوانالمسلمين تقسيم شده، ممكن است منجر به جنگ داخلي شود.
خبرنگار روزنامه ليبراسون در قاهره گفت: اگر اخوانالمسلمين و همپيمانانش دچار تفرقه بشوند، امكان دارد مصر به سوي خشونتهاي بالقوه سوق داده شوند.
به گزارش تامارا ويتس، محقق راديو آمريكايي ان. پي. آر، پس از خشونتهاي خشونتآميز هفته گذشته، بازگشت به عقب ناممكن است.
به گفته وي، با توجه به سركوب اخير، سازش سياسي ميان ارتش و اخوانالمسلمين ناممكن به نظر ميرسد.
هلن سالن، روزنامهنگار لوموند، در نتيجهگيري گفت: بسياري از المانها حاكي از اين است كه مصر وارد جنگ داخلي ميشود.