روزنامه «گاردین» با اشاره به هراس «ملک عبدالله» از قدرت گرفتن اخوانالمسلمین در مصر، نوشته است که کودتای نظامی در مصر با هدف پایان دادن به موج دموکراسیخواهی در جهان عرب و با حمایت عربستان صورت گرفته است.
به گزارش خبرگزاری فارس، روزنامه گاردین با انتشار یادداشتی به قلم «دیوید هرست» به بررسی دلایل حمایت آشکار حکومت عربستان از کودتا در مصر پرداخته و نوشته است «ملک عبدالله» از کنار هم قرار گرفتن اسلامگرایی و دموکراسی در مصر و ایجاد رقیبی دیگر در جهان اسلام هراسان شده و به همین جهت از کودتا در مصر حمایت کرد.
هرست با اشاره به حمایت بیسابقه و علنی حکومت عربستان از کودتا و پشتیبانی مالی از نظامیان و دولت موقت مصر، نوشته است: اما چرا پادشاهی عربستان که به محافظهکاری در دیپلماسی شهره است، میآید و تمام تخممرغها را در یک سبد میگذارد، آن هم سبدی که با توجه به ناآرامیها در مصر، در وضعیتی بسیار شکننده و غیرقابل پیشبینی قرار دارد. هیچ کس به درستی نمیتواند بگوید که نهایتا کدام طرف در مصر غالب میشود، با این حال چرا عربستان تا این حد آشکار از ژنرال «عبدالفتاح السیسی» (وزیر دفاع و رهبر کودتای نظامیان) حمایت میکند؟ السیسی هم بارها به تمجید و تقدیر از عربستان پرداخته است. او گفته است که نقشآفرینی عربستان از سال 1973 و زمان جنگ اعراب و اسرائیل بیسابقه است.
دکتر «ماها اعظم» عضو برنامه خاورمیانه و شمال آفریقای اندیشکده «چتمهوس» میگوید حمایت داغ و همهجانبه پادشاهی عربستان از کودتا خیلی تعجبآور نیست. آنها نه تنها از اینکه آمریکا نزدیکترین متحدشان در منطقه یعنی «حسنی مبارک» را تنها گذاشته حیرتزده شدند و در طول محاکمه وی هم آشکارا به آن اذعان کردند، بلکه شاهد آن بودند که اخوانالمسلمینی در انتخابات جای وی را گرفته که داعیه آنها مبنی بر سرپرستی جهان اسلام را به خطر میاندازد.
اعظم میافزاید: آنها با معادله مهلکی روبرو شدند، اسلام به علاوه دموکراسی، آن هم با روی کار آمدن اخوانالمسلمین. این ترکیبی کشنده است که در درازمدت مشروعیت پادشاهی عربستان را از بین میبرد. آنها به خوبی میدانند که نیازی به دموکراسی ندارد، اما اینکه گروهی دیگر بیاید و حکومتی اسلامی ارائه کند، غیرقابل تحمل است.
هرست با اشاره به محبوبیت بیسابقهای که «محمد مرسی» در میان جامعه عربستان به دست آورده، میگوید هراس ملک عبدالله از اخوانالمسلمین بیدلیل نبود. وی میافزاید: اینکه طبقه متوسط و دانشگاهیان جامعه از شما انتقاد کنند، ناراحتکننده است، اما اینکه سران مذهبی هم به نکوهش شما بپردازند، چیز دیگری است. کاری که 56 نفر از این سران مذهبی انجام داده و با صدور بیانیهای رخدادهای روز سوم جولای را «بدون شک کودتا و غیرقانونی» توصیف کردند. حتی یکی از شیوخ مسجد النبی هم پادشاه را مورد حمله لفظی قرار داده است.
خاندان پادشاهی اعتراضات فزاینده در شبکههای اجتماعی را با اخراج یکی از وعاظ کویتی یک شبکه تلویزیونی که روابطی با اخوان داشت، پاسخ داد. مسئولان شبکه «الرساله» به «طارق السویدان» که در توئیتر بیش از 1.9 میلیون دنبالکننده دارد گفتهاند که افکار منحرف وی جایی در این شبکه ندارد.
اما راهبردی که عربستان در پیش گرفته، استراتژی خطرناکی است. اگر مرسی در دوران حکومتش علنا از دشمنان منطقهای به دلیل حمایت مالی از گروههای معارض و شبکههای تلویزیونی مخالف انتقاد نکرد، دلیل قانعکنندهای داشت. حدود 2 میلیون کارگر مصری در عربستان حضور دارند که وجه ارسالی آنها به مصر، یکی از فاکتورهای اساسی که کمک میکند اقتصاد مصر بتواند روی پاهای خود دوام بیاورد. مرسی از اینکه پادشاهی عربستان این کارگرها را اخراج کند و این موضوع جایگاه ریاستجمهوری وی را تضعیف کند، هراسان بود. اما امروز، این مهاجران و آینده آنها دیگر جزو دغدغهها و حوزه مسئولیت اخوانالمسلمین نیست. حالا اخوان هم میتواند به کمک اعضایش مبارزهای نامحدود را برای بیثبات کردن عربستان و امارات آغاز کند.
هرست در پایان با اشاره به صحبت اعظم مبنی بر اینکه قدرت آمریکا و اروپا برای تاثیرگذاری در مصر و حکومتهای دیکتاتوری بسیار محدود است، مینویسد: اکنون خطوط نبرد آشکارا در جهان عرب ترسیم شدهاند. کودتای نظامی در مصر و حمایت عربستان از آن، تلاشی است برای بازگرداندن زمان به عقب و متوقف کردن موج دموکراسیخواهی و سرنگونی دیکتاتورهای عرب. با این حال به نظر نمیرسد این آخرین مرحله این کشمکش عظیم باشد.