اظهارات رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه درباره شیخ احمد الطیب شیخ الازهر خشم شدید و گسترده مقامات رسمی و مردم مصر را برانگیخت.
خبرگزاری شین هوا در گزارشی در این باره از قاهره نوشت ، اظهارات توهین آمیز اردوغان به شیخ الازهر خشم گسترده مردم مصر و مقامات این کشور را برانگیخت تا جایی که گفته می شود مانند چنین احساس تنفر و خشم از یک شخص در تاریخ مصر کم سابقه است. خشم مقامات رسمی و دولتی مصر از اظهارات اردوغان درباره شیخ الطیب تا حدی بود که این کشور با درخواست ترکیه برای افزایش دیپلمات های خود در قاهره مخالفت کرد و همه توان سیاسی و مردمی خود را برای حمایت از این مقام الازهر به کار گرفت.
اردوغان به تازگی در سخنانی که رسانه های ترکیه آن را منتشر کردند از حمایت شیخ الازهر از آن چه او « کودتای نظامی در مصر » خواند و به برکناری محمد مرسی رییس جمهور از قدرت منجر شد به شدت انتقاد کرد و گفت: « تاریخ ، شیخ الازهر و افرادی مانند وی را لعن و نفرین خواهد کرد همانگونه که در گذشته برخی علما مانند او مورد لعن و نفرین قرار گرفتند.»
نخست وزیر ترکیه از زمان سرنگونی حکومت مرسی تاکنون اظهاراتی را علیه انقلاب سی ام ژوئن ، شخصیت های سیاسی و ارتش مصر ایراد کرده است ولی واکنش به اهانت اردوغان به شیخ الازهر بسیار فراتر و گسترده تر از واکنش به اظهارات ضد مصری وی در گذشته بود.
احمد مسلمانی مشاور اطلاع رسانی رییس جمهور مصر گفت: « مصر اظهارات توهین آمیز اردوغان را درباره شیخ الطیب رد می کند و پاسخ مناسب را به زودی می دهد.»
مسلمانی و الطیب در نشستی که روز سه شنبه برگزار شد توهین اردوغان به الازهر و شیخ آن را بررسی کردند.
مسلمانی افزود مصر به طور یکپارچه هرگونه توهین به الازهر را رد و محکوم می کند.
وی اردوغان را شخصیتی که از غنای فرهنگی محدود و کمی برخوردار است توصیف و تاکید کرد جهالت و بی اطلاعی کامل اردوغان از مقام و جایگاه الازهر غافلگیر کننده بود.
مشاور رسانه ای و اطلاع رسانی رییس جمهور مصر خطاب به اردوغان اعلام کرد: « ساکت باش. ما نیز حرف های زیادی برای گفتن داریم.»
این مقام مصری تاکید کرد اعتدال و رواداری از ویژگی های مردم مصر است. مصری ها همواره به جریان میانه رو تمایل دارند و زمان آن فرا رسیده است که به ترک ها و امثال آنان بگوییم عفو و گذشت و میانه روی اساس هر نهضت و قیامی است.
حازم ببلاوی نخست وزیر موقت مصر نیز اظهارات همتای ترکیه ای خود را درباره شیخ الازهر به شدت محکوم کرد.
ببلاوی در گفتگو با خبرگزاری رسمی مصر « منا » از اردوغان خواست شخصیت دینی فردی مانند شیخ الطیب را به بازی نگیرد زیرا وی یک شخصیت باارزش و بزرگی در مصر ، جهان عرب و جهان اسلام است. علاوه بر این در راس بزرگترین موسسه اسلامی در جهان که برای ترویج دین و آموزه های صحیح اسلام تلاش می کند قرار دارد.
نبیل فهمی وزیر امور خارجه مصر نیز گفت: « ما با مردم ترکیه هیچ اختلافی نداریم ولی این اختلاف با شخص اردوغان است. وی پا را از هر آن چه مقبول و مطلوب است فراتر گذاشته و به خطوط قرمز وارد شده است.»
وزارت امور خارجه مصر نیز در واکنش به اظهارات اردوغان ، درخواست دولت ترکیه را درباره افزایش دیپلمات هایش در قاهره رد کرد.
بدر عبدالعاطی سخنگوی وزارت امور خارجه مصر گفت: « توهین اردوغان به شیخ الازهر غیر قابل قبول و به مثابه توهین به جهان اسلام است.»
عباس شومان دبیرکل هیئت علمای الازهر نیز گفت: « اردوغان پا را از همه محدودیت ها و خطوط قرمز فراتر گذاشته است و ما توهین وی به شیخ الطیب را محکوم می کنیم.»
شومان افزود هیئت علمای الازهر هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی مصر را رد می کند.
وی اظهار داشت شیخ الازهر مقام و جایگاه عالی دارد که سنگ موجود در دستان برخی از انسان های کوچک نمی تواند به وی برسد ( افراد کوچکی مانند اردوغان نمی توانند به وی ضربه زنند.)
از سوی دیگر اسامه العبد رییس دانشگاه الازهر توهین اردوغان به الازهر و شیخ آن را محکوم کرد و از این مقام ترکیه خواست در اظهاراتش تجدید نظر کند.
العبد در بیانیه ای گفت: « الازهر سمبلی برای مردم مصر و امت عربی و اسلامی است و هرگونه توهین به آن به مثابه اهانت به جهان عرب و اسلام است.»
عبدالهادی القصبی رهبر صوفیان مصر نیز اهانت اردوغان به شیخ الازهر را محکوم و آن را توهینی بزرگ به دین اسلام توصیف کرد.
القصبی گفت: « اظهارات توهین آمیز اردوغان درباره الطیب احساسات یک میلیارد و پانصد میلیون مسلمان را در جهان خدشه دار کرد.»
از سوی دیگر تواضروس دوم پاپ ( سراسقف ) قبطی ها در مصر در تماس تلفنی با شیخ احمد الطیب شیخ الازهر هرگونه توهین به ساحت وی را محکوم کرد.
احمد الفضالی هماهنگ کننده جریان « الاستقلال » که تعدادی از احزاب و گروه های سیاسی آن را تشکیل می دهند اظهارات غیر مسئولانه اردوغان درباره شیخ الازهر را به شدت محکوم کرد و آن را زننده و بددهانی دانست و تاکید کرد اردوغان با این اقدام نمی تواند به جایگاه الازهر و شیخ آن ضربه ای وارد کند.