مقام سازمان ملل متحد بر ضرورت پایان مناقشه شرق کنگو و رواندا تاکید کرد و درباره عواقب طولانی شدن این جنگ هشدار داد.
به گزارش مونیتورینگ اخبار خارجی واحد مرکزی خبر، ماری رابینسون فرستاده ویژه سازمان ملل متحد روز گذشته اعلام کرد باید از ارتش کنگو حمایت شود. به گفته ماری رابینسون ، نیروهای سازمان ملل متحد باید برای پشتیبانی از نیروهای نظامی ارتش کنگو به منظور عقب راندن شبه نظامیان گروه موسوم به ام-23 در نزدیک شهر گوما در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو وارد عمل شوند. رابینسون این سخنان را در کنفرانس خبری به هنگام ورود به شهر گوما بیان کرد.
رابینسون گفت.. مداخله نظامی اخیر(نیروهای سازمان ملل در حمایت از ارتش کنگو) ضروری بود. این کار کاملا لازم بود. من از این اقدام کاملا حمایت می کنم. هر روز به من درباره روند اوضاع گزارش داده می شود. محافظت از شهر گوما ضروری است. جلوگیری از حملات به شهر گوما و نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد در این منطقه ضروری است. مهم است تلاش شود اطمینان حاصل کنیم شبه نظامیان گروه ام-23 دیگر به این منطقه دسترسی نداشته باشند و از این منطقه بیرون رانده شوند. باید برای حل سیاسی مسئله کنگو تلاش کرد اما نباید به افرادی که بدترین جنایتها را مرتکب شده اند عفو داد. ما با جوزف کابیلا رئیس جمهور کنگو در تماس هستیم. وی به شدت خواهان یافتن راه حلی برای مناقشه در شرق کنگو است. هربار با کابیلا صحبت کرده ام او آمادگی و التزام خود را برای آغاز تلاشهای سیاسی برای حل مناقشه و رسیدن به راه حل سیاسی باوجود همه مشکلات موجود اعلام کرده است. اما او از اینکه این روند طولانی شده خسته شده و صبرش را از دست داده است که کاملا هم طبیعی و قابل درک است. ضروری است این مسئله به سرعت حل و فصل شود.
گروه شبه نظامیان کنگو موسوم به «ام-23» قصد دارد کل کشور را در تسخیر خود دربیاورد. سران کشورهای منطقه ای سرگرم رایزنی هستند تا راهی را برای جلوگیری از تشدید درگیری ها در این کشور پیدا کنند. شبه نظامیان مخالف دولت جمهوری دموکراتیک کنگو همچنان در حال پیشروی اند. پیشروی آنها در دو جبهه است. آنها کنترل شهر کلیدی ساکه را نیز در دست گرفته اند. کنترل شهرهای مرز کنگو با اوگاندا برای مخالفان بسیار حائز اهمیت است زیرا این منطقه، همانند دروازه ای برای ورود به دیگر مناطق کنگو است و می تواند زمینه را برای حرکت به کینشازا (پایتخت جمهوری دموکراتیک کنگو) مهیا کند. تردیدهایی وجود دارد مبنی بر اینکه آیا مخالفان می توانند کنترل پایتخت را در دست بگیرند یا خیر اما به هرحال، آنها این هدف را مدنظر دارند. آنها انگیزه زیادی برای این کار دارند و بسیار سازمان یافته عمل می کنند. سازمان ملل متحد اقدامات این گروه شبه نظامیان کنگو را محکوم کرده است. رهبر سیاسی این گروه به اوگاندا فراخوانده شده است تا در آنجا رایزنی کند. شاخه نظامی این گروه تاکید دارد تا جایی که بتواند به پیشروی های خود ادامه خواهد داد. باتوجه به اینکه شمار قابل توجهی از نیروهای پاسدار صلح سازمان ملل متحد در کنگو مستقرند ، این پرسش جدی مطرح است که آنها چه کار می کنند و چرا کاری انجام نمی دهند. ماموریت اصلی این نیروهای بین المللی، محافظت از غیرنظامیان است. شورشیان بیست و سه مارس در شرق جمهوری دموکراتیک کنگو فعال هستند. این نیروها، پیشروی خود را در امتداد جنوب دریاچه کیوو به سوی شهر بوکاوو Bukavu ادامه می دهند. شورشیان بیست و سه مارس نام خود را از توافقنامه صلح بیست و سه مارس سال دو هزار و نه گرفته اند. رئیس جمهور کنگو مفاد این توافقنامه صلح را نقض کرد و به همین علت شبه نظامیان مذکور سلاح در دست گرفتند و علیه قدرت مرکزی مبارزه مسلحانه را از سر گرفتند. این درحالی است که سازمانهای مدافع حقوق بشر درباره وقوع بحران انسانی در کنگو هشدار داده اند. کشور رواندا به حمایت از شبه نظامیان گروه ام-23 متهم است. مقامات کنگو ، رواندا را متهم کرده اند که می خواهد به صورت آشکار جنگ به راه بیندازد. قرار است ماری رابینسون فردا به روآندا سفر کند تا با مقامات این کشور درباره راههای بازگشت امنیت و آرامش به منطقه تبادل نظر کند.
گوما که مرکز استان کیووی شمالی است از دو دهه قبل کانون درگیری های منطقه ای بوده است و سابقه این درگیری ها به نسل کشی عظیم رواندا باز می گردد. رواندا بارها به تحرکات نظامی علیه کنگو مبادرت کرده و گفته است می خواهد شبه نظامیان هوتو را شکار یا دستگیر کند که در کشتار عظیم سال هزار و نهصد و نود و چهار رواندا شرکت داشتند و بعد از کینشازا به مناطق شرقی و بی قانون کنگو فرار کردند.