حمله جنبش «الشباب» سومالی به یک مرکز تجاری در پایتخت کنیا پیامها و نشانههای بسیاری به همراه داشت که شاید مهمترین آنها ضعف دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی کنیا در تامین امنیت این کشور و ادامه فعالیت با قدرت جنبش «الشباب» است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در موگادیشو، در زمانیکه رسانههای محلی از وجود از اختلافات و شکافهای داخلی میان رهبران جنبش «الشباب» سومالی و ضعف نظامی که مدت یک سال بود، بر این جنبش چیره شده بود، خبر میدادند، حمله انتحاری به مرکز تجاری نایروبی، جنبش «الشباب» سومالی را بار دیگر به صدر خبرهای محلی و بین المللی باز گرداند تا این جنبش اهمیت سیاسی و نظامی جدیدی یابد.
«شیخ علی طیری»، سخنگوی جنبش «الشباب» در تصریحاتی که از سوی رسانههای محلی پخش شد، درباره این حمله گفت: عناصر جنبش «الشباب» در واکنش به تجاوز کنیا به خاک سومالی به این مرکز تجاری حمله کردند.
وی با اشغالگر خواندن نیروهای نظامی کنیا در سومالی از حکومت کنیا خواست تا نیروهای خود را از این کشور خارج کند.
طیری در ادامه افزوده بود: این مرکز تجاری محل تجمع دشمنان اسلام بود.
وی همچنین اعلام کرده بود که جنبش «الشباب» آمادگی مقابله با هرگونه حمله نظامی نیروهای کنیایی را دارد.
پس از اعلام کشتن گروگانهای این مرکز تجاری از سوی جنبش «الشباب»، نیروهای کنیایی عملیات حمله به مرکز تجاری در پایتخت نایروبی به منظور آزادسازی گروگانهای دیگری را آغاز کردند که به دست نیروهای مسلح وابسته به جنبش «الشباب» افتاده بودند.
این حمله از حیث زمان و مکان اجرا دارای پیامهای نظامی و دلایل سیاسی بود که میتوان آنها را در موارد زیر ملاحظه کرد.
محکومیت بین المللی و منطقهای
در بیانیه دفتر ریاست جمهوری سومالی، حکومت سومالی حمله انتحاری به مرکز تجاری نایروبی، در پایتخت کنیا را به شدت محکوم کرد که مسئولیت آن را جنبش «الشباب» وابسته به سازمان القاعده در سومالی برعهده گرفته بود.
در این بیانیه دولت سومالی عمل وحشیانه گروههای مسلح وابسته به جنبش «الشباب» را محکوم و اعلام کرده بود که در این خصوص در کنار جامعه بین المللی ایستاده است.
در این بیانیه همچنین حکومت و ملت سومالی با ابراز تاسف از حمله به مرکز تجاری «وست گیت»، از کشورهای منطقه خواسته بود تا در حوزههای امنیتی برای به کنترل درآوردن حملات تروریستی با یکدیگر همکاری کرده و متحد باشند که به صورت خطری برای منطقه درآمده است.
پیامدهای سیاسی
کارشناسان بیان میکنند که حمله تروریستی به یک مرکز تجاری در نایروبی، تاثیراتی منفی بر اقتصاد کنیا خواهد گذاشت و علاوه بر اینکه موجب بروز نگرانیهایی برای شهروندان کشورهای خارجی ساکن نایروبی خواهد شد، آینده سرمایه گذاریهای خارجی در این منطقه را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
«نور محمد»، تحلیلگر امور سیاسی در این رابطه بیان میکند که این حمله دایره عملیات نظامی جنبش«الشباب» را به اتحادیه افریقا در سومالی نیز توسعه خواهد داد که تلاش میکند، از حکومت سومالی حمایت کند.
محمد ادامه داد: افزون بر اینکه این حمله بر سومالیاییهای مقیم کنیا نیز تاثیرهای منفی خواهد گذاشت.
از سوی دیگر، «ادم احمد»، دیگر تحلیلگر امور سیاسی براین باور است که این حمله را دارای پیامی روشن به کشورهای منطقه است، مبنی بر اینکه جنبش «الشباب» با وجود همه تلاشهای بین المللی و منطقهای برای ریشهکن کردن آن به ویژه از سوی نیروهای اتحادیه آفریقا که همواره برای حمایت از حکومت سومالی تلاش میکند، همچنان قوی است و با قدرت به فعالیت و حیات خود ادامه میدهد.
ادم افزود: هیچ کس تصور نمیکرد که جنبش«الشباب» این توانایی را داشته باشد که بر مرکز تجاری بزرگی در قلب نایروبی به مدت چند روز کنترل پیدا کند.
وی همچنین این امر را باعث افزایش نگرانی سومالیاییهای مقیم کنیا دانست.
در همین راستا «ابوبکر یوسف»، روزنامهنگار سومالیایی نیز بر این باور است که این حمله حاکی از ضعف و ناتوانایی دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی کنیا است که نتوانسته است، از نقشه و برنامههای جنبش «الشباب» و نیتهای آنان برای ایجاد ناامنی در کنیا مطلع و عملیات نظامی آنان در نایروبی را به کنترل خود درآورد.
یوسف همچنین به ضعف نیروهای کنیایی در ناتوانی در تامین امنیت مرکز تجاری در روزهای اول این حمله اشاره کرد و این امر را نشان دهنده نیاز آنان به حمایت نظامی برای رویارویی با اینگونه حملات تروریستی دانست.
در خصوص این حمله، ابوبکر تاکید کرد که این حملهای انتقامجویانه از سوی جنبش «الشباب» سومالی بود و دارای پیام نظامی به کشورهای همجوار برای بیرون کشیدن نیروهای خود از سومالی و اعلام توانایی این جنبش در حمله به دیگر اهداف خارجی در منطقه دانست.
این حمله علاوه بر افزایش نگرانیهای ملت سومالی و به خصوص کشورهای همجوار سومالی، نگرانیهای امنیتی منطقهای و بین المللی را نیز به همراه داشته است.
در این راستا کشورهای حوزه شاخ آفریقا، نگرانی خود را نسبت به حمله به مرکز تجاری «وست گیت» اعلام کردند که مسئولیت آن را جنبش جوانان سومالی وابسته به سازمان القاعده بر عهده گرفت و به کشته شدن 65 نفر و مجروح شدن 200 نفر دیگر انجامید.
در اتیوپی یک حزب سیاسی مخالف جمهوری فدرال خواستار خروج نیروهای خود از سومالی شد که از حکومت سومالی حمایت میکرد، چراکه از این بیم داشت، کشورش قربانی چنین حملات مشابهی از سوی جنبش «الشباب» شود.