مشکلات اقتصادی سودان باعث شده تا این کشور به سمت ریاضت اقتصادی حرکت کند که تحریمهای بینالمللی و عربی در این مسیر بی تاثیر نبوده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، دولت سودان پس از استقلال جنوب آن ناچار شد که ریاضت اقتصادی را در این کشور به اجرا در آورده و یارانههای سوخت را حذف کند، البته طرح دولت در پارلمان جنجال برانگیز بود، اما نمایندگان پارلمان با وجود اعتراضهای خود نسبت به این طرح، آن را تصویب کردند.
آنها به این نتیجه رسیده بودند که تنها راه ممکن، تصویب این طرح است و هیچگونه جایگزینی وجود ندارد. این امر باعث رشد بیرویه گرانی در این کشور شد و تقریباً پس از 8 ماه، گرانیبه اوج خود رسید و صدای اعتراض مردم را درآورد اعتراضی که پس از یک هفته با حدود 30 کشته و 700 بازداشتی تا حدودی کنترل شده است.
اکنون دولت از یک سو باید مدیریت اقتصادی و از سوی دیگر مناطق ناآرام مانند مرزهای جنوبی، نیل الازرق و دارفور و همچنین فعالیتهای گروههای مخالف در خارطوم که عامل تشدید ناآرامیهاست، روبرو میباشد که هر دو موضوع برای دولت هزینهبر خواهد بود و آن را از انجام تعهدهای داخلی و خارجی عاجز میکند.
عمر البشیر در پاسخ به این ناآرامیها، دستور تدوین قانون اساسی صد در صد اسلامی را صادر کرده است.
کارشناسان بر این باورند که آمریکا و رژیم صهیونیستی سه هدف را در سودان دنبال میکنند، اول دسترسی به ذخایر نفتی و اورانیوم، دوم جبران فقدان متحدی چون حسنی مبارک و در نهایت خارج کردن ایران از دایره همپیمانی و اتحاد با سودان.
مراکز تحقیقاتی و جغرافیشناسی جهان در سال 2010 میلادی اعلام کردند که کوههای «النوبة»، «النیل الازرق» و «دارفور»، دارای 1.5میلیون تن اورانیوم هستند که در هر یک کیلوگرم از سنگهای این معادن، 310.3میکروگرم اورانیوم وجود دارد. این نسبت تقریباً 2.6 درصد بیشتر از دیگر معادن جهان است. سودان در رتبه سوم جهان از لحاظ ذخایر اورانیوم و خلوص آن قرار دارد.
امیر موسوی مدیر مرکز مطالعات راهبردی و روابط بینالملل در این خصوص با بیان اینکه سودان پس از جدایی جنوب 75 درصد منابع نفتی خود را از دست داد، گفت: این کشور پیش از استخراج نفت، کشاورزی و دامپروری داشته و صادرات این محصولات را داشت، اما کمبود بودجه و عدم تامین منابع بانکی باعث شد که در این بخش نیز دچار مشکل شود و امروز وضعیت اقتصادی خوبی نداشته باشد.
وی یکی از عمده مشکلات سودان را تحریم بینالمللی و عربی خواند و افزود: بدلیل رابطه عمر البشیر با جمهوری اسلامی ایران و مقاومت، کشورهای عربی نیز روی خوشی به سودان نشان نداده و این نیز بر مشکلات سودان شمالی افزوده است.
مدیر مرکز مطالعات راهبردی و روابط بینالملل به مشکلات موجود بین سودان شمالی و جنوبی که مانع انتقال نفت سودان جنوبی از بنادر شمال شده اشاره کرد که منابع مالی سودان شمالی را با مشکلات زیادی روبرو کرده است و اظهار داشت: در دولت فساد زیادی وجود دارد که بشیر تلاش زیادی برای اصلاح آن داشت اما موفق نشد و مجموع این مشکلات دولت را وادار کرد که به سمت سیاست ریاضت اقتصادی گام بردارد.
موسوی با اشاره به تاثیر مستقیم قیمتهای سوخت بر زندگی مردم این کشور گفت: اعتراضات اخیر طبیعی بود چراکه فشار زیادی به مردم وارد کرده است، البته برخی افراد هم نفوذ کرده و دست به خرابکاری زدند که هزینه زیادی را بر دولت تحمیل کرد چراکه در جریان آن بانکها و پمپ بنزینهای زیادی به آتش کشیده شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت از سیاست ریاضت اقتصادی عقب نشینی خواهد کرد، اظهار داشت: بعید میدانم که چنین شود زیرا دولت پولی ندارد که بخواهد جایگزین طرح کند.
مدیر مرکز مطالعات راهبردی و روابط بینالملل به تلاش کشورهای خارجی برای ایجاد چنین فضایی در سودان اشاره کرد و گفت: آمریکا و رژیم اسرائیل دنبال آن هستند که هیچ کشور بزرگی در خاورمیانه و پس از آن آفریقا وجود نداشته باشد که در همین راستا طرح تقسیم سودان به 3 کشور در دستور کار است.
موسوی با اشاره به وعدههای داده شده از سوی کشورهای عربی نظیر قطر در دوره تقسیم سودان گفت: قطر تعهد کرد که 2 میلیارد دلار به سودان شمالی کمک کند که پس از 2 سال تنها 300 میلیون دلار کمک کرده است. کشورهای عربی در این وضعیت نقش دارند چراکه هیچ کمکی به دولت این کشور طی چند سال گذشته نکردهاند.
موسوی در پایان در پاسخ به این سوال که آینده ناآرامیها به کجا منجر میشود، گفت: این مسیری است که به ناچار باید طی میشد و گروههای سیاسی مخالف دولت نیز به آن واقف هستند. از طرفی آنها میدانند که اگر شرایط بدتر شود ممکن است سودان نیز به سرنوشت سوریه و عراق مبتلا شود لذا در این خصوص به تحریک مردم دست نمیزنند. انتظار میرود که ناآرامیهای مردمی به تدریج کاهش پیدا کند.