فیلمی که به تازگی از یکی از جلسات وزیر دفاع مصر با فرماندهان ارتش منتشر شده نارضایتی ارتش از وضعیت پس از برکناری حسنی مبارک را نشان میدهد و به علاوه میتواند علت رفتار سرکوبگرانه دولت موقت مصر در قبال رسانهها را توضیح دهد.
به گزارش خبرگزاری فارس، فیلمی تازه افشا شده، افسران بلندپایه ارتش مصر را در حالی نشان میدهد که در ماههای پیش از خلع محمد مرسی از ریاست جمهوری، از قدرت گرفتن رسانهها در مصر ابراز نگرانی میکنند و خواستار اعمال نفوذ بر آنها هستند.
در این کلیپ 6 دقیقهای که مربوط به یک دیدار خصوصی قبل از تاریخ 3 جولای سال جاری (تاریخ عزل محمد مرسی از قدرت به دست ارتش مصر) است افسران ارتش نارضایتی خود را از نظارت دولت بر ارتش که پیش از انقلاب سال 2011 سابقه نداشت، ابراز میکنند.
این افسران ارتش در این جلسه که رهبری آن را ژنرال عبدالفتاح السیسی، وزیر دفاع مصر، بر عهده دارد حتی پوشش اخبارهای ملایم درباره ارتش را امری «خطرناک» و غیرعادی میدانند و خواستار احیای مجدد همان «خط قرمز»هایی میشوند که برای چندین دهه از ارتش محافظت کرده بودند.
فرماندهان در این دیدار از ژنرال السیسی میخواهند بر اصحاب رسانه اعمال فشار کرده و آنها را به خودسانسوری وادار کند.
ژنرال السیسی در این دیدار با لحنی که به رگههایی از خونسردی و حس شوخطبعی آغشته است به آنها میگوید که باید با واقعیت جدیدی که نظارت دولت و پارلمان بر آنهاست کنار بیایند، اما او در همان حال به آنها توصیه میکند صبر و حوصله داشته باشند تا او افرادی را در رسانهها به خدمت بگیرد.
ژنرال السیسی در این فیلم میگوید: «ایجاد یک اتحاد در سطح کشور مستلزم زمان و تلاش زیادی است. زمان زیادی میبرد تا شما سهم مناسبی از نفوذ را در رسانهها به دست آورید.»
وی در جای دیگری از سخنانش میگوید: «این انقلاب تمامی قید و بندها، نه فقط آنهایی که مربوط به ما ـ مربوط به ارتش ـ هستند، بلکه قید و بندهای موجود در تمام کشور را از بین برده است.»
السیسی ادامه میدهد: «قوانین و قید و بندها از بین برده شدند و الان در حال بازتعریف هستند.»
یونیفرمهای زمستانی افسران ارتش در این فیلم و اشارههای آنها به رفراندوم قانون اساسی در ماه دسامبر گذشته نشان میهد که این دیدار حول و حوش همان زمان انجام شده است.
اما نکته مهم این فیلم آن است که میتواند توضیحی درباره رفتارهای سرکوبگرانه ارتش مصر در قبال رسانهها پس از برکناری محمد مرسی از قدرت فراهم آورد. دولت جدید مصر از زمان روی کار آمدن شبکههای تلویزیونی اسلامی را قطع و روزنامههای اصلی حامی مرسی را تعطیل کرده است. ضمن اینکه چندین روزنامهنگار که منتقد دولت یا ارتش قلمداد شدهاند را هم دستگیر کرده است.
این کلیپ یکی از بخشهای چند کلیپی است که یک وبسایت اسلامگرا به نام RNN از همین جلسه منتشر کرده است. گردانند این وبسایت به نام «امر فاروق» گفته است فیلم مربوط به این جلسه را از منبعی در داخل ارتش مصر به دست آورده است. مقامات ارتش امروز، پنجشنبه گفتند در حال انجام تحقیقات درباره این موضوع هستند.
ژنرال السیسی در این فیلم خطاب به یکی از افسرانی که او را با نام خطاب میکند، میگوید: «ما نمیتوانیم وقتی کسی اسمی از شما نمیآورد یا درباره شما صحبت نمیکند اوضاع را به حال سابق برگردانیم. ما وارد وضعیت جدیدی شدهایم عمر و مجبوریم که با آن کنار بیاییم.»
ژنرال السیسی در ادامه میگوید: «پارلمان هنوز در راه است. این پارلمان ممکن است خواستار جلسههای استماع باشد. درباره آن میخواهیم چکار کنیم؟ ماندهام.»
وی ادامه میدهد: «باید آماده مواجهه با این تغییرات شویم، بدون اینکه آنها بر ما اثرات منفی زیادی بگذارند، اما آنها بر ما تأثیر خواهند گذاشت.»
افسر مورد نظر که نامش عمر است به السیسی میگوید: «اما در هر کشوری خطوط قرمزی وجود دارند تا از نیروهای مسلح در برابر رسانهها محافظت کنند و واقعیت این است که ما برای 50 سال از این حفاظ بهرهمند بودهایم.»
این افسر ارتش ادامه میدهد که بعد از سقوط مبارک، به خاطر نبود نظم، این روند از بین رفته و رسانهها و مردم شروع به حمله به ارتش مصر کردهاند.
ژنرال السیسی در جواب میگوید: «درست است. عمر، این خطوط قرمز برای همه ما هستند. قانون، قانون، قانون حتی همین الان به رسانهها اجازه نمیدهد هیچ خبری درباره نیروهای مسلح را پوشش دهند.»
عمر در ادامه میگوید: «ارتش باید آن حفاظها را برگرداند، اما به گونهای که از نظام قبلی پیشرفتهتر است و از رویکرد جدیدی برای کنار آمدن با رسانهها یا پیوستن آن رسانهها به ارتش استفاده میکند.»
روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز نوشته انتشار این فیلم میتواند انگیزههای ارتش مصر از کودتا علیه محمد مرسی، رئیس جمهور پیشین مصر را آشکار کند.
مایکل وحید حنا، محقق حوزه مصر در «بنیاد قرن» در نیویورک درباره این فیلم میگوید: «این فیلم ترس واقعی ارتش از گفتمان دیپلماتیک و معنای این گفتمان برای ارتش را نشان میدهد.»
وی میافزاید که حساسیت آن فرمانده ارتش درباره خطوط قرمز ارتش از یک نگرانی بزرگتر نشأت میگیرد: «اگر بتوان درباره ارتش به این شیوههای بیسابقه صحبت کرد، این نگرانی وجود دارد که ابهت ارتش در تصور عمومی از بین میرود و نقش ارتش به عنوان یک نهاد مورد تهدید واقع میشود.»