فرمانده بازداشت شده القاعده در لیبی در دهه نود مدتی تحت بازجویی پلیس انگلیس قرار گرفت اما از زندان آزاد شد.
به نوشته شماره امروز روزنامه دیلی تلگراف در اینترنت: یک مقام سابق اف بی آی گفت، ابو انس اللیبی فرمانده القاعده که در طرابلس دستگیر شد، در دهه هزار و نهصد و نود مدتی تحت بازجویی پلیس انگلیس در منچستر بود اما پس از آزادی از زندان با فرار از خانه اش در انگلیس به مدت چهارسال متواری بود.
وی که چهل و نه سال دارد، در سال هزار و نهصد و نود و پنج پس از آنکه اسامه بن لادن وی را به درخواست دولت سودان از مقر القاعده در آن کشور اخراج کرد، موفق به دریافت پناهندگی سیاسی در انگلیس شد.
سودان تحت فشار شدید معمر قذافی رئیس جمهور وقت لیبی قرار داشت که به عوامل القاعده در لیبی که درصدد براندازی دولت وی بودند، پناه ندهد.
بن لادن در آن زمان اللیبی و همقطارانش را با کیفهای پول روانه کشورهای دیگر کرد و اللیبی در نهایت سر از منچستر درآورد که یک پایگاه شناخته شده گروه مبارزه اسلامی لیبی وابسته به القاعده بود.
به گفته دادیارهای آمریکایی، او در آن زمان یک چهره برجسته در توطئه القاعده برای یک حمله بزرگ بر ضد منافع آمریکا در آفریقا بود که به انتقام اقدام نظامی آمریکا در سومالی طراحی شده بود.
علی صوفان مقام ضد تروریست سابق اف بی آی می گوید، در سال هزار و نهصد و نود و نه یا دو هزار که همراه گروه کوچکی از ماموران اف بی آی به آن سوی اقیانوس اطلس اعزام شد، به وی گفته شد که اللیبی در منچستر بود و باید دستگیر می شد.
طبق ادعای صوفان، برخلاف برخی گزارشها مبنی بر فرار اللیبی، وی دستگیر شد و خانه اش مورد بازرسی قرار گرفت اما پس از پیدا نشدن هیچ مدرک قطعی دال بر ارتباط اللیبی با حملات تروریستی در آفریقا، وی از حبس آزاد شد.
صوفان در خاطراتش با عنوان «پرچم های سیاه» نوشته است، جان اونیل رئیس وقت واحد اف بی آی برای دستگیری بن لادن به ماموران تجسس در انگلیس هشدار داد که با آزادی اللیبی اشتباه بزرگی مرتکب شدند.
اونیل در حملات یازده سپتامبر کشته شد.
معلوم نیست چرا اللیبی که قبلا در آمریکا به دخالت در حملات تروریستی متهم شده بود، به آن کشور استرداد داده نشد.
به گفته صوفان، اللیبی در واقع از عملیات شناسایی فرار کرد.
اللیبی پس از حملات یازده سپتامبر در فهرست خطرناک ترین افراد تحت تعقیب اف بی آی قرار گرفت و بیست و پنج میلیون دلار جایزه که بعدا به پنج میلیون دلار کاهش یافت، برای هر اطلاعاتی که به دستگیری وی بینجامد، تعیین شد.
در سال دو هزار و دو ادعا شد اللیبی عضو یک هسته القاعده در لیبی بود که صدها هزار پوند از سازمان جاسوسی انگلیس برای ترور قذافی در یک توطئه نافرجام دریافت کرد.
ادعا در کتابی به نوشته دو کارشناس اطلاعاتی فرانسه مطرح شد که ادعا کردند توطئه اواسط دهه هزار و نهصد و نود موجب شد انگلیس به اولین حکم بازداشت بین المللی برای بن لادن که در سال هزار و نهصد و نود و هشت توسط لیبی صادر شد، اهمیت ندهد.