آمریکا به رغم نارضایتی از پیشرفت مصر در مسیر تشکیل دولتی دموکراتیک ، امکان ازسرگیری کمک مالی به این کشور را در صورت برقراری انتخاباتی آزاد و عادلانه در این کشور منتفی نمی داند.
آمریکا هر ساله یک میلیارد و 500 میلیون دلار در اختیار مصر قرار می دهد که بخش اعظم این کمک در قالب تحویل تجهیزات نظامی است ، دست کم یک چهارم این مبلغ به صورت کمک نقدی در اختیار دولت مصر قرار می گیرد و 300 میلیون دلار وام است که هنوز تصمیمی درباره آن گرفته نشده است.
وزارت امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد تصمیم برای لغو کمک مالی به مصر دائمی نیست و چنانچه پیشرفت ملموسی در جهت تشکیل دولتی جامع و فراگیر در این کشور حاصل شود این کمک ها احتمالا ازسرگرفته خواهد شد.
احمد محمد علی سخنگوی ارتش مصر درباره این مسئله اظهارنظری نکرده است.
پیش از انتشار چنین خبری ، ژنرال عبدالفتاح السیسی فرمانده ارتش مصر مناسبات کشورش با آمریکا را مناسباتی « راهبردی » توصیف کرده بود که مبتنی بر منافع دوجانبه است.
وی در عین حال در گفتگو با روزنامه المصری الیوم افزود مصر به هیچ طریقی زیر بار فشار نخواهد رفت و آن را تحمل نخواهد کرد.
به دنبال اعتراضات گسترده بر ضد محمد مرسی رئیس جمهور سابق مصر و برکناری وی از قدرت ، ارتش مصر اقدام به تشکیل دولت موقت در این کشور کرد.
اقدامات سرکوب گرایانه ارتش علیه اخوان المسلمین و دیگر هواداران مرسی صدها کشته برجا گذاشته است و این در حالی است که نشانه ها از تیرگی مناسبات مصر و آمریکا حکایت دارد.
پیامدهای تعلیق کمک های آمریکا به مصر تنها محدود به قاهره نخواهد شد بلکه خشم کشور عرب حاشیه خلیج فارس را نیز برخواهد انگیخت ، مصر مجبور به درخواست کمک از رقبای آمریکا خواهد شد و دهها سال مناسبات دو کشور که زمینه ساز ثبات در خاورمیانه بوده است رو به سردی خواهد گذاشت.
اسرائیل ، همسایه مصر ، نیز از این اقدام ابراز نگرانی کرده است چراکه اسرائیلیها کمک آمریکا به مصر را پشتوانه مهمی برای حفظ توافقنامه صلح بین مصر و اسرائیل می دانند.
جن پساکی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد این کشور به حمایت از انتقال دموکراتیک قدرت در مصر ادامه خواهد داد و با توسل به خشونت به عنوان ابزاری برای حل و فصل مناقشه این کشور مخالف است.
وی افزود : « تصمیمات خود درباره کمک به مصر را به طور مرتب مورد بازنگری قرار می دهیم و به همکاری با دولت موقت این کشور به منظور حرکت در فضایی عاری از خشونت و ارعاب و تامین منافع دو جانبه ادامه خواهیم داد. »
وزارت امور خارجه آمریکا به میزان کمک هایی که قرار است لغو شود اشاره ای نکرده است .
کمک 260 میلیون دلاری آمریکا به دولت مصر و وام 300 میلیون دلاری که قرار است به این کشور اعطا شود بخشی از برنامه لغو کمک های آمریکا به مصر است.
مقامات آمریکا کمک های لغو شده را شامل ده فروند بالگرد آپاچی با ارزش بیش از 500 میلیون دلار ، تانک هایی از نوعM1A1 و موشک های ضد ناو هارپون اعلام کردند.
آمریکا پیشتر تحویل جنگنده های اف شانزده به مصر را به حال تعلیق درآورده و رزمایش نظامی دو کشور را که هر دو سال یک بار برگزار می شود لغو کرده بود.
وزارت امور خارجه آمریکا با تاکید بر اینکه همکاری دیرینه این کشور با مصر ادامه خواهد یافت افزود دولت اوباما قصد ندارد هیچگونه برنامه ای را در این زمینه را لغو کند.
این در حالی است که تصمیم اخیر آمریکا موجب شده است تا مناسبات دو کشور وارد پرتنش ترین مرحله در بیش از سه دهه گذشته شود.
کاخ سفید ابتدا از انتخاب مرسی در انتخابات سال گذشته مصر استقبال کرد اما حمایت اندک دولت اسلام گرای وی از آزادی زنان ، حمله هواداران اخوان المسلمین به معترضان و ناتوانی یا عدم تمایل وی برای تشکیل دولتی جامع موجب شد تا مناسبات مرسی و باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا رو به سردی گذارد.
تعلیق بخشی از کمک های آمریکا به مصر همچنین موید تغییرات راهبردی در منطقه است و این در حالی است که متحدان آمریکا در حوزه منطقه خلیج فارس سیاست هایی مخالف سیاست های واشنگتن را در پیش گرفته اند.
عربستان سعودی و دیگر کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس از جمله امارات عربی متحده و قطر از حامیان اصلی مخالفان دولت سوریه به شمار می روند و رویگردانی آمریکا از حملات نظامی احتمالی به دولت اسد موجب نگرانی آنها شده است.
کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس همچنین با مشاهده نشانه های گشایش واشنگتن در قبال تهران به شدت احساس می کنند که در انزوا قرار گرفته اند.
ایران که در پی انتخاب مرسی به سرعت اقدام به بهبود مناسبات با مصر کرد اکنون به بازنگری در سیاست های خود با مقامات مصر روی آورده است که دستور کار مشترکی با تهران ندارند.