برخی کارشناسان می گویند ربوده شدن علی زیدان نخست وزیر لیبی،کار گروههای مخالف غرب وابسته به اخوان المسلمین بوده است.
شبکه خبری فرانس 24 در گزارشی تحت عنوان«لیبی:قانون شبه نظامیان» به بررسی اوضاع سیاسی حاکم بر این کشور پرداخت و درهمین باره نظر چند کارشناس را جویا شد.
این شبکه در ابتدای این گزارش به بازداشت چند ساعته علی زیدان نخست وزیر لیبی اشاره و اعلام کرد وی به قول خودش قبل از آنکه بازداشت شود با رقبای خود صحبت هایی رد و بدل کرده بود و بعدا ربایندگان نیز همان صبحت هارا به او گفته بودند. زیدان در گفتگو با بخش عربی فرانس 24 گفته بود:«یک گروه سیاسی که من نمی خواهم اسم آن را ببرم تلاش می کند دولت را از همه راههای ممکن،چه از طریق روز، چه از طریق دموکراسی،چه بی دموکراسی،بی ثبات کند».
وی افزود برکناری این دولت تنها با رای بیشتر نمایندگان پارلمان ممکن است که هنوز چنین حالتی پیش نیامده است. وی اقدام علیه خود را کودتا توصیف کرد.
آلن فراشون سرمقاله نویس روزنامه لوموند در تحلیل این گفته زیدان که کودتا علیه وی صورت گرفته است گفت کودتا معمولا در جایی صورت می گیرد که دولت وجود داشته باشد.اما از زمانی که رژیم معمر قذافی سرنگون شده است درلیبی دولت مرکزی به معنای واقعی وجود نداشته است.
از این موضوع که بگذریم که اینکه در کشوری نخست وزیر آن به مدت چند ساعت ربوده و بعد آزاد می شود نشان می دهد که شبه نظامیان در شرایط کنونی حرف اول و آخر را در لیبی می زنند.
سرمقاله نویس لوموند افزود اقدامات گروههای مسلح در لیبی باعث شده است تا این کشور با وجود داشتن نفت وگاز زیاد، در حالت نابسامانی بماند. زیرا شبه نظامیان کنترل تاسیسات نفتی آن را اکنون در اختیار دارند و اجازه استخراج و تولید را نمی دهند.
آلن فراشون افزود لازم می دانم در اینجا به نکته تناقض آمیزی درباره اوضاع لیبی اشاره کنم و آن این است که در گذشته یعنی در زمان معمر قذافی نیز در لیبی دولت به معنای واقعی کلمه وجود نداشت.درآن زمان یک گروه شبه نظامی وجود داشت که آدم ربایی می کرد، مخالفان را به قتل می رساند و از راههای مختلف قاچاق امرار معاش می کرد.
چیزی که مایه تاسف است این است که گفته می شود در گذشته وضع بهتر بود. در حالی که در گذشته تنها یک قبیله حاکم بودو یک قبیله چپاول و آدم کشی می کرد.
زیاد لیمام مدیر مسئول نشریه آفریک مگزین نیز در این باره گفت مقایسه شرایط نابسامان کنونی با دیکتاتوری گذشته معمر قذافی، کار درستی نیست.
اما همه اینها دلیل بر آن نمی شود که بگوییم اکنون واقعا در لیبی سیاست اعمال می شود.
سئوالی که دراینجا مطرح می شود این است که چه کسانی یا گروهی از ربوده شدن علی زیدان سود می برند. همه ما می دانیم که زیدان دوست آمریکایی ها و انگلیسی و کشورهای غربی در لیبی بود. او حتی در بازداشت و ربوده شدن برخی افراد که تحت پیگرد آمریکایی ها بودند نقش ایفاد کرد. از همین رو، می توان نتیجه گرفت که درلیبی کنونی ترکیب سیاسی قوی که همانا اخوان المسلمین باشد حضور دارند که با ادامه این روند مخالفند. آنها علی زیدان را ربودند تا اینگونه پیامی به مخالفان خود داده باشند.
زیاد لیمام افزود اگر شبه نظامیان عادی وی را ربوده بودند دو گلوله به سر وی شلیک می کردند و او را می کشتند.اما اینکه ربایندگان علی زیدان را نکشتندو او را رها کردند که احتمالا رایزنی هایی نیز قبل از آزادی با او صورت گرفته است نشان می دهد گروهی پرقدرت در عرصه سیاسی لیبی وجود دارد که مخالف آمریکا و کشورهای غربی است و آنها با ربودن علی زیدان،پیام خود را به گوش مخالفان طرفدار غرب خود رساندند.
فرانسوا کلمانسو مدیر مسئول روزنامه ژورنال دو دیمانش نیز از بعد دیگری به موضوع پرداخت و اعلام کرد کشورهای غربی نیز در ادامه وضع موجود در لیبی نقش دارند.وی افزود کشورهای غربی و ناتو از دو سال پیش تاکنون قول هایی برای برقراری ثبات در لیبی داده اند اما تاکنون به آنها عمل نکرده اند.