مصر

رئيس كميته پنجاه نفره تدوين قانون اساسي مصر، به شدت از سياست هاي آمريكا در برابر كشورش انتقاد كرد و آن را بخشي از حمايت آمريكا از اخوان المسلمين، بعد از شكست طرح «خاورميانه جديد» دانست.

به نوشته روزنامه الراي چاپ كويت، عمروموسي رئيس كميته پنجاه نفره اصلاح قانون با تجميد از نقش كشورهاي عربي حامي مصر به خصوص كويت، عربستان و امارات، گفت: طبيعتا موضع اين كشورها بر موضع كشورهاي غربي و آمريكايي درباره انقلاب مصر، تاثير گذاشته است. عمروموسي، با بعيد دانستن موفقيت آشتي با اخوان الملسلمين گفت: اخوان المسلمين، خودش، خودش را از صحنه دور كرد و دولت در اين خصوص نقشي نداشت.
عمروموسي در پاسخ به اين سوال الراي، كه كميته تدوين قانون اساسي چه زماني تدوين اوليه قانون اساسي را پايان مي‌دهد، گفت: بعد از اتمام تعطيلات عيد قربان. اما، اين مسئله رسانه اي نخواهد شد، بلكه فقط اعضاي كميته تدوين قانون اساسي در جريان آن قرار خواهند گرفت.
الراي در ادامه پرسيد: در سايه ادامه اختلاف ها، چگونه پيش نويس قانون اساسي ارائه خواهد شد؟ عمروموسي پاسخ داد: پيشرفت آشكاري در مسائل مورد اختلاف داشتيم. اختلاف ها ريشه اي نبود و با رايزني با طرف هاي ذيربط، بررسي خواهد شد. اجتهادهاي مختلفي درباره برخي مسائل وجود دارد.
وي در پاسخ به اين سوال كه آيا در قانون اساسي بندي درباره انتخاب وزير دفاع از طريق شوراي عالي نيروهاي مسلح و نه رئيس جمهور، وضع خواهد شد، يا خير گفت: در قانون اساسي هيچ بندي براي حمايت از يك شخص معين در نهادهاي دولتي وجود ندارد؛ زيرا ما ساختار آينده نهادها را مشخص مي‌كنيم نه افرادي را كه در آنها مشغول كار خواهند شد. اين مسئله يعني، ما براي سالهاي طولاني برنامه ريزي مي‌كنيم و در تلاش هستيم يك قانون اساسي تدوين كنيم كه از بندهاي مبهم به دور است.
الراي پرسيد: برخي مي‌گويند، اين گام يك قدرت دو رأسي ايجاد مي‌كند. در رأس اول رئيس جمهور منتخب قرار دارد و در رأس دوم شوراي نظامي يا وزيردفاع، نظر شما در اين خصوص چيست؟ عمروموسي گفت: يك نفر در رأس است و او رئيس جمهور است. رئيس جمهور شخص اول مملكت است اما تنها نيست. به خوبي مي‌فهميم كه ما قانون اساسي را براي كشور و نهادهاي آن وضع مي‌كنيم و به ضرر كسي رفتار نمي‌كنيم.
الراي در ادامه پرسيد: برخي درخواست كرده اند با برگزاري انتخابات رياست جمهوري قبل از انتخابات مجلس، نقشه دوره انتقالي اصلاح شود، آيا اين ديدگاه را تاييد مي‌كنيد؟
عمروموسي پاسخ داد: قانون اساسي، نقش اصلاح نقشه راه را بر عهده ندارد. اين مسئله اساسا مطرح نبوده است و ضرري ندارد كه به نقشه راه كنوني پايبند باشيم.
عمروموسي در پاسخ به سوالي درباره بهترين سيستم انتخاباتي گفت: درباره سيستم انتخاباتي فهرستي و فردي، بحث است. عده زيادي سيستم فردي را تاييد مي‌كنند و احزاب سيستم فهرستي را خواستارند. در هر صورت، سيستمي كه در چارچوب دوره انتقالي وضع مي‌شود، موقت است و مجلس مي‌تواند آن را اصلاح كند.
عمروموسي درباره سيستمي كه اصلاحات قانون اساسي آن تاييد كرده است گفت: پيش بيني مي‌كنم، به سمت سيستم مختلط انتخاباتي برويم. اين مسئله هنوز مورد بحث و بيشتر به سيستم فرانسه شبيه است. در اين سيستم اختيارات بين رئيس جمهور و نخست وزير تقسيم مي‌شود.
عمروموسي در پاسخ به اين سوال كه آيا اخوان المسلمين درباره اصلاح قانون اساسي پيشنهادي داده است يا خير گفت: هيچ پيشنهادي نداده اند.
الراي در ادامه پرسيد: قانون اساسي تاسيس احزاب را بر پايه اصول ديني، لغو كرده است، آيا اين مسئله به معناي انحلال برخي احزاب موجود است؟
عمروموسي پاسخ داد: آيا در اينكه «آزادي و عدالت» شاخه سياسي اخوان المسلمين است، شكي وجود دارد؟ احزاب بايد، به دور از گرايش هاي ديني، بر روي همه باز باشند و بر اساس اصول ديني شكل بگيرند.
الراي پرسيد: آيا بندهايي را در قانون اساسي در نظر مي‌گيريد كه در بردارنده تفكر انزواي سياسي برخي اعضاي حزب ملي و اخوان المسلمين باشد؟
عمروموسي پاسخ داد: بندهايي با اين مضمون در نظر نگرفته ايم.
الراي در ادامه پرسيد: اشاره به قطع كمك هاي آمريكا بعد از اعلام خبرهايي در اين خصوص، آيا تغذيه خشونت را در مصر هدف قرار داده است؟ عمروموسي پاسخ داد: موضع آمريكا بر پايه فرضيه ها و منطق هاي سياسي اشتباه قرار داشت كه رد مي‌شود. دولت هاي مختلف آمريكا به اين مسئله عادت دارند و به همين سبب مي‌گويم بايد در روابط اقتصادي مصر و آمريكا، تجديد نظر شود. استفاده از منطق تهديد به قطع كمك ها، قابل قبول نيست؛ زيرا دو طرف متضرر مي‌شوند.
الراي پرسيد: اما اين گام بعد سياسي دارد و به اين معني است كه آمريكا از يك گروه سياسي خاص حمايت مي‌كند و از آنجا كه اين گروه از قدرت دور شده است، آمريكا نيز كمك هايش را قطع مي‌كند؟ عمروموسي پاسخ داد: اين، اشتباهي ريشه اي در سياست خارجي آمريكا است. كمك كردن به يك گروه خاص و به ضرر گروه هاي ديگر، شكستي بزرگ به شمار مي‌رود و اين سياست در سطح مصر و جهان با واكنش هاي منفي مواجه خواهد شد.
الراي در ادامه پرسيد: راز تكيه آمريكا به اخوان المسلمين چيست؟ عمروموسي پاسخ داد: سياست آمريكا در آغاز قرن بيست و يكم بر روي آنچه خاورميانه جديد ناميده مي‌شد، استوار بود و اسلام سياسي بخشي از تعريف اين اصطلاح بود. اما فرضيه هاي آمريكا طي چند ماه از بين رفت و آمريكا اين انتظار را نداشت. مي‌گوييم، آمريكا مانند يك فيل بزرگ است كه اگر دايره اي حركت كند،‌ زمان زيادي نياز دارد تا راه و موضع خود را اصلاح كند، نشانه ها حاكي از آن است كه آمريكا موضع خود را تغيير خواهد داد.
الراي پرسيد: درباره موضع اتحاديه اروپا چه، آيا به موضع آمريكا نزديك خواهد شد؟ دقيقا نه. مي‌بينيم كه گرايش ها گاه گاه‌ تغيير مي‌كند. آمريكا از گروه حرف مي‌زند و اتحاديه اروپا از كشور و ما مي گوييم مصر، از همه فراتر است.
الراي در ادامه پرسيد: درباره خواسته هاي تعليق كمپ ديويد بعد از استقبال از توقف كمك هاي آمريكا چه مي‌گوييد؟ عمروموسي پاسخ داد: مصر در موضع خود سرسخت است اما در راهي نامشخص قدم نمي‌گذارد. صحبت كردن در اين خصوص، بر عهده سياستمداران است. به عقيده من اوضاع اقتصادي، مي‌طلبد كه با هر فرصت با ارتباط اقتصادي همسو شد اما در عين حال مي‌گوييم كه از كمك ها استفاده سياسي مي‌شد و در اينجا مسئله كرامت مصر مطرح مي‌شود. با وجود همه نيازي كه داريم نبايد در برابر قطع كمك ها تسليم شويم. الراي پرسيد: گزينه هاي پيش رو چيست؟ عمروموسي پاسخ داد: بايد با طرح هاي اقتصادي با آن مواجه شويم.
الراي اين سوال را مطرح كرد: پس به صورت مستقيم مي‌گوييد، آمريكا چهره واقعي خود را نشان داد؟ موسي پاسخ داد: چهره واقعي آن را مي‌شناختيم اما آمريكا يك ابرقدرت است و نمي‌توانيم آن را ناديده بگيريم و بايد سياستي خردمندانه براي تعامل با آن وضع كنيم و به او پشت نكنيم.
عمروموسي درباره خشونت ها در سينا گفت: بايد با تونل هايي كه به صورت غيرقانوني حفر شده است، مقابله كرد تا بتوانيم كنترل مرزهايي را در دست گيريم كه از آنها سلاح و كالا قاچاق مي‌شود. بايد بر اصل حاكميت مصر و امنيت اين كشور متمركز باشيم.
الراي در ادامه پرسيد: روند اوضاع را در كشورهاي عربي بعد از انقلاب هاي بهار عربي چگونه مي‌بينيد؟ عمروموسي پاسخ داد: بهار عربي، اصطلاحي اروپايي است. آنچه رخ داد خروشي براي تغيير بود كه در دوره هاي مختلف با نوسان هايي رويارو شد. نمي‌توان به گذشته ديكتاتوري و احترام نگذاشتن به حقوق بشر بازگشت، نمي‌توان نبودن منطق عدالت اجتماعي را تحمل كرد؛ زيرا ما از عدالتي ناقص رنج برديم.
الراي در پايان پرسيد: برخي معتقدند كه انقلاب ها به هرج و مرج و سقوط نهادهاي نظامي و امنيتي منجر خواهد شد. چگونه بايد با اين مسئله مواجه شويم؟ عمروموسي پاسخ داد: نمي‌توانيم نابودي نهادي را بپذيريم كه نمي‌توانيم مجددا آن را بنا كنيم. اين تفكر اخواني است. از وزارت كشور، كه به تازگي از خواب بيدار شده است، مي‌خواهيم به راه خود ادامه دهد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران