جريان موسوم به «جوانان مجاهد» در سومالي خطري منطقه اي براي شاخ آفريقا به شمار مي رود.
روزنامه المسقبل لبنان درگزارشي در پايگاه اينترنتي خود نوشت: چهار هفته پيش جنبش «جوانان مجاهد» اسلامي سومالي مسئوليت حمله خونباري در مركز تجاري «وست گيت» نايروبي را به عهده گرفت . تحليلگران معتقدند اين عمليات نشان دهنده آن است كه همچنان تهديدات ناشي از گروههاي شورشي و هوادران مخفي آنها زياد است.
اين در حالي است كه در تظاهرات بندر «باراوي» جنوب سومالي - كه در كنترل جنبش «جوانان مجاهد» قرار دارد و نيروهاي ويژه آمريكايي بعد از 15 روز از حمله به مركز تجاري نايروبي آن را هدف قرار داد - ، پلاكاردهايي حمل شده بود كه در آن نوشته شده بود « اگر از حوادث وست گيت عبرت نگرفته ايد بدانيد كه حوادث آينده بزرگتر خواهد بود». همچنين اين شعار بر يكي ديگر از پلاكاردها نوشته شده بود:«هر مسلماني كه در كيسمايو كشته شود كنيا بايي تاوان آن را بپردازد» كه اشاره به بندري ديگر در جنوب سومالي دارد كه ارتش اين كشور از جنبش «جوانان مجاهد» در سال 2012 باز پس گرفته بود.
هم اكنون نيز سئوالات زيادي در زمينه حمله وست گيت وجود دارد به ويژه اينكه هويت مهاجمان مورد بحث است زيرا اينكه كدام گروه و گردان جنبش «جوانان مجاهد» در اين حمله مشاركت داشته است در حال بررسي است؟
ريچارد داودن وابسته به جمعيت سلطنتي آفريقايي ـ انگليسي در اين باره گفت: شورشيان از سياستهاي سوماليايي خود دور مي شوند تا به راهبردهاي بين المللي سازمان القاعده نزديك شوند زيرا آنها طرفدار القاعده هستند.
ليندا توماس گرينفيلد معاون وزير خارجه آمريكا در امور آفريقا نيز معتقد است حمله به مركز تجاري وست گيت به معني آن است كه تندروي و افراط گرايي در شاخ آفريقا در حال افزايش است.
لازم به ذكر است كه كنترل جنبش «جوانان مجاهد» بايد در دو زمنيه متمركز شود: يكي از آنها در گروههاي سومالي است كه تعداد آنها به 17700 اسلامگرا مي رسد و از سال 2007 در اين كشور با نيروهاي اتحاديه آفريقا درگيري ايجاد كرده اند و ديگر جريانها نيز در مناطق ديگر مي باشد به ويژه در كشورهايي كه در مبارزه تسليحاتي با جنبش «جوانان مجاهد» در سومالي نقش داشته اند مانند كنيا و اوگاندا و بوروندي واتيوپي.
در سالهاي اخير شورشيان بيگانه به ويژه آنهايي كه داراي هويت سوماليايي هستند در نزد جنبش «جوانان مجاهد» از اهميت ويژه اي برخوردارند. در روز جمعه موسسه صدا و سيماي انگليس يكي از مهاجمان به مركز وست گيت را يك فرد نروژي سومالي الاصل معرفي كرده است كه 23 سال سن دارد.
يك منبع امنيتي غربي نيز گفت: هواداران بومي جنبش «جوانان مجاهد» و يا گروههاي مسلح مشابه در شرق آفريقا وجود دارند اما فعاليتهاي آنان در زمينه حملات نسبتا كوچكي مانند پرتاب بمبهاي دست ساز يا تيراندازي بر نيروهاي امنيتي خلاصه مي شود .
وي افزود: اما حمله به مركز وست گيت ابعاد بزرگتري دارد و نياز به هماهنگي و برنامه ريزي و حمايتهاي مالي و آموزشي دارد علاوه بر اين جنبش «جوانان مجاهد» توان آن را دارد كه نيروهاي خود را كه آموزش نظامي ديده اند به مناطق مختلف بفرستند تا عمليات گسترده اي را به اجرا در آورند.
در گزارش كارشناسان سازمان ملل كه در ژوئيه منتشر شد اسامي برخي گروههاي اسلامگراي مرتبط با جنبش «جوانان مجاهد» مانند گروه «الهجره » در كنيا كه سابقا به نام «مركز جوانان اسلامي» معروف بود و يا گروه «ياران جوانان اسلامي » در تانزانيا و يا گروههاي ديگري در رواندا و بوروندي منتشر شده است.
در اين گزارش همچنين آمده است : جنبش «جوانان مجاهد» همچنان به منزله خطري منطقه اي و بين المللي است و هر چه اتحاديه آفريقا در سومالي بتواند در مبارزه با اسلامگرايان تندورو در سومالي موفق تر عمل كند تعداد نيروهاي جنبش «جوانان مجاهد» كه به كشورهاي مجاور به هدف مبارزه در منطقه گسيل مي شوند افزايش مي يابد.
جنبش «جوانان مجاهد» قدرت خود را در حملات گسترده خود به ماگاديشو و حتي كامپالا پايتخت اوگاندا نشان داده است به طوري كه در دو حمله هماهنگ شده در سال 2010 هفتاد و شش نفر كشته شدند.
از سوي ديگر ديون كنادسن پژوهشگر در مركز پژوهشهاي راهبردي آمريكا در زمينه آفريقا، بر اين باور است: حمله به مركز تجاري وست گيت بيش از اينكه بيانگر پيشرفت بزرگي در توان اسلامگرايان باشد نشان دهنده تغيير در اولويتها و اهداف سياستگذاران جنبش «جوانان مجاهد» است.