مقامات نیجریه ای اعلام کردند سرقت های نفتی برای این کشور ماهانه بیش از یک میلیارد دلار زیان در بر دارد.
بر اساس این گزارش ، شرکت نفتی رویال داچ شل در حال فروختن یکی از بلوک های نفتی خود در سواحل نیجریه به سبب سرقت دایمی مقادیر زیاد نفت از خط لوله های این شرکت است.
این اقدام شل نشانه درگیری فزاینده نیجریه با گروه های تبهکار است که در حال سرقت صد هزار بشکه نفت خام در روز از خطوط لوله نفتی در این کشور هستند.
این سرقت های نفتی برای دومین اقتصاد بزرگ قاره آفریقا - پس از آفریقای جنوبی - ماهانه بیش از یک میلیارد دلار هزینه در بر دارد .
مقامات صنعت نفت نیجریه و کارگران نفتی می گویند در سرقت های گسترده از این منبع کلیدی نیجریه سیاست مداران، نیروهای امنیتی ، مقامات صنعت نفت و دلالان نفتی نیز دست دارند.
همچنین گروه های شبه نظامی در دلتای نیجر -که منطقه ای نفت خیز اما فقیر نشین است - فعالند.
فیلیپ امشلبیلا رئیس روابط عمومی شرکت شل در لاگوس اعلام کرد:« سازمان های پیچیده ای در ورای این سرقت ها قرار دارند. واضح است که فقط افراد محلی در این اقدام دست ندارند . شبکه ای گسترده در این زمینه فعالند.»
ملا اوفوریبیکا رئیس جامعه دلتای بولو در جنوب نیجریه که کانون شبکه های سرقت نفتی است ، تصریح کرد ارتش از سوی سندیکاهای تبهکار پول می گیرد.
او گفت:« سیستم پرداخت رشوه به نیروهای مسلح و پلیس کاملا سازمان یافته است . اوضاع زندگی بیشتر اعضای ارتش به گونه ای بد است که قابل توصیف نیست.»
مقامات نیجریه می گویند سرقت نفت به ویژه در دلتای نیجر در حال حاضر بسیار افزایش یافته است تا جایی که با وجود تأثیرات مخرب این اقدام بر اقتصاد نیجریه ، سیاستمداران کمی در تلاش برای انجام اقداماتی در جهت جلوگیری از این سرقت ها هستند.
از زمانی که شرکت شل تولید نفت را از میدان نفتی اولویبیری در سال 1958 آغاز کرد ، دیگر شرکت های مهم نفتی از جمله اکسون موبیل ، تگزاکو و گلف اویل نیز در نیجریه فعال شده اند.
در قاره آفریقا ، نیجریه بزرگترین تولید کننده نفت محسوب می شد اما در حال حاضر آنگولا بیشتر از نیجریه نفت تولید می کند.
در سال های اخیر، به سبب سرقت های نفتی، تولید نفت در نیجریه کاهش یافته است . کاهش ذخایر میدان های نفتی نیز از دیگر دلایل کاهش تولید نفت در نیجریه محسوب می شود.
به سبب سرقت های نفتی، تولید نفت در نیجریه به 400 هزار بشکه در روز کاهش یافته است در حالی که ظرفیت تولید نفت این کشور دو و نیم میلیون بشکه در روز است.
خسارات ناشی از سرقت های نفتی سبب شده است برخی شرکت ها در دلتا خطوط نفت را برای مدت زمان طولانی ببندند.
به گزارش خبرگزاری یونایتدپرس از پورت هارکورت، در روز دهم اکتبر شرکت شل خط لوله ترانس -نیجر - که ظرفیت انتقال 150 هزار بشکه را در روز به پالایشگاه بونی داشت - بست زیرا به سبب سرقت های نفتی بسیاری از قسمت های این خط لوله تخریب شده بود. این خط لوله برای سومین بار طی چهار ماه بسته شد.
گزارش اخیر موسسه رویال در امور بین الملل در لندن نشان داد نفت نیجریه نه فقط از طریق خط لوله ها بلکه از طریق پایانه های صادراتی ، انبارهای پالایشگاه ها، بنادر و حتی چاه های نفت سرقت می شود.
این موسسه اعلام کرد:« مقامات و شرکت های خصوصی از طریق جعل اسناد بر روی سرقت های نفتی سرپوش می گذارند.»
بر اساس این گزارش؛ بیشتر نفت سرقت شده نیجریه توسط کرجی ها و کشتی های کوچک بارگیری و برای تانکرها در خلیج گینه ارسال می شود ، جایی که این نفت ها به کشورهای همسایه نیجریه در غرب آفریقا یا حتی برای برزیل، چین، سنگاپور ، تایلند ، اندونزی و کشورهای حوزه بالکان فرستاده می شوند.