فعال صلح طلب ضمن انتقاد از سياستهاي رژيم صهيونيستي، تاسيس كشور يهودي در فلسطين را نادرست دانست و تاكيد كرد روزي خواهد رسيد كه رژيم نژادپرست صهيونيستي مثل رژيم نژادپرست آفريقاي جنوبي از بين مي رود.
شبكه تلويزيوني روسيا اليوم در برنامه گفتگوي روز خود به گفتگو با ميكو پيليد پرداخت. وي شهروندي اسرائيلي است كه در يك خانواده صهيونيست به دنيا آمد. پدرش ژنرال ارتش اسرائيل است ولي ميكو پيليد رفتارها و اقدامات ارتش اسرائيل را محكوم و اسرائيل را به حكومت نژادپرست آفريقاي جنوبي تشبيه مي كند. وي نيز مثل پدرش به ارتش پيوست اما طولي نكشيد به يك فعال صلح طلب تبديل شد و بر ضرورت برقراري صلح و پايان دادن به آنچه آن را حكومت نژادپرست در اسرائيل مي داند تاكيد مي كند و خواستار پايان يافتن تبعيض نژادي عليه شهروندان فلسطين در اسرائيل و به طور كلي همه فلسطينيان است. وي كتابي با عنوان «پسر ژنرال» نوشته است.
وي در برنامه گفتگوي روز روسيا اليوم درباره هدف از نگارش اين كتاب گفت: در درجه اول مي خواهم برخي از صفحات تاريخ منازعه را اصلاح كنم. اسطوره ها و داستان هاي زيادي روايت مي شود و ابهاماتي نيز درباره اصل منازعه وجود دارد. برخي مي گويند اين مردم از ابتداي تاريخ يكديگر را مي كشتند.
وي حوادث سال هزار و نهصد و چهل و هشت و حمله اسرائيلي ها به فلسطينيان را تروريسم و پاكسازي نژادي دانست و افزود: صهيونيست ها در جريان اين حملات متعرض فلسطينيان بي دفاع شدند و با توسل به زور يك ميليون نفر از آنها را وادار به ترك خانه و كاشانه خود كردند. بدين ترتيب فلسطين نابود و اسرائيل به جاي آن بنا شد.
وي در ادامه در پاسخ به اين سوال كه وقتي مي گوييد خانواده شما در ساختن اسرائيل مشاركت داشته است و پدر شما از ژنرال هاي ارتش اسرائيل بوده است و خود شما نيز در ارتش خدمت كرده ايد، چگونه به يك فعال صلح طلب تبديل شديد گفت: ماجرا خيلي پيچيده است به همين سبب اين كتاب را نوشتم. نمي توانم بگويم روند تغيير رويكرد من از چه زماني شروع شد اما مي توانم بگويم يكي از قوي ترين علل آن كشته شدن خواهرزاده كوچكم در يك عمليات انتحاري بود. اين مسئله باعث شد من و خواهرم و همسرش به صورت عميق تر به روابط بين اسرائيل و فلسطين نگاه كنيم و به اين مسئله بينديشيم كه اين حوادث چگونه روي داده است. وقتي پس از تشييع جنازه از خواهرم درباره انتقام سوال شد گفت هيچ مادري نمي خواهد ببيند كه چنين اتفاقي براي مادر ديگري بيفتد و گفت با من درباره قتل ديگران سخن نگوييد. من در آن زمان درآمريكا زندگي و از طريق گروه هاي گفتگو با فلسطينيان ديدار مي كردم و با آنها نشست و برخاست مي كردم و براي اولين بار نظرات آنها را شنيدم و به اين نكته فكر كردم كه ديدگاه ديگري كه متفاوت با ديدگاه ماست وجود دارد و فكر كردم وقتي اين اندازه ديدگاه هاي متفاوت وجود دارد، فقط يكي از آنها بايد درست باشد. براي من بسيار دشوار بود كه باور كنم روايتي كه با آن بزرگ شدم اشتباه است.
وي در ادامه در پاسخ به اين كه اكنون با توجه به مذاكرات صلح و دولت اسرائيل و اختلافات در تشكيلات خودگردان فلسطين چه كار بايد كرد گفت: هيچ مذاكرات صلحي در كار نيست. آنچه در اسلو انجام شد صرفا براي وادار كردن فلسطينيان به تسليم كامل و پذيرفتن سيطره كامل اسرائيل بر زمين ها و منابع بود. به همين سبب آنچه انجام شد مذاكرات صلح نبود در نتيجه موفقيتي هم نداشت زيرا فلسطينيان تسليم نشدند و نبايد تسليم شوند. به نظر من راه درست و واقعگرايانه اين است كه به فلسطينيان و اسرائيلي ها اجازه داده شود به صورت برابر در كنار هم زندگي كنند. بنابراين بايد اين فكر بي ارزش را كه كشور يهودي بايد در فلسطين تشكيل شود كنار گذاشت. بايد اين نكته را درك كرد كه شش و نيم ميليون يهودي و شش ميليون فلسطيني تحت سيطره اسرائيل زندگي مي كنند و اين مسئله نبايد به اين شكل ادامه پيدا كند. اهالي غزه به حدود دو ميليون نفر مي رسد آيا اين مسئله بايد به همين شكل ادامه پيدا كند و مردم آنجا بدون آن كه آب آشاميدني داشته باشند نيازهاي خود را از طريق تونل ها تهيه كنند و كودكان آنها نيز به سبب بيماري و كمبود دارو جان خود را از دست بدهند. اين مسئله بسيار زشت است و نبايد ادامه پيدا كند.
وي در ادامه در پاسخ به اين كه بسياري از افراد خواستار تشكيل يك كشور واحد هستند اما ديگران بر ضرورت يهودي بودن اسرائيل تاكيد دارند و فلسطينيان نيز خواستار كشور خودشان هستند گفت: وقتي نيمي از جمعيت غيريهودي هستند ديگر نمي توان يك كشور يهودي داشت. نيمي از جمعيتي كه اسرائيل بر آنها سيطره دارد يهودي نيستند در نتيجه اسرائيل يك كشور يهودي و حتي دموكرات نيست زيرا غيريهوديان اصلا به حساب نمي آيند و نمي توانند آزادانه و به صورت دموكراتيك مشاركتي داشته باشند. حتي فلسطينياني كه شهروند اسرائيل هستند تحت قوانين تبعيض آميز زندگي مي كنند. چنين قوانين تبعيض آميزي عليه آنها بسيار زياد است به همين سبب اسرائيل يك كشور يهودي و دموكرات نيست. اكنون اين سوال مطرح است كه بايد چه كار كنيم. در اينجا بايد تاكيد كنم كه تلاش براي تقسيم مردم و كشور هيچ فايده اي ندارد.
وي ادامه داد: اسرائيل و به هيچ وجه به فلسطينيان اجازه نخواهد داد كشوري تاسيس كنند.
پيليد در ادامه سخنان خود درباره ضعف جناح چپ در اسرائيل گفت: كاملا درست است زيرا آنچه چپ ناميده مي شود، چپ صهيونيست است در حالي كه اين دو كلمه كاملا با هم متناقض هستند. جناح چپ خودش را نقض مي كند زيرا صهيونيسم يك ايدئولوژي نژادپرستانه است و معتقد است كه فلسطين متعلق به يهوديان است و بايد كشور يهودي در فلسطين ايجاد شود و جناح چپ نيز اين ايدئولوژي را تاييد مي كند.
وي در ادامه سخنان خود دولت كنوني اسرائيل و اعضاي آن را تندرو و افراطي دانست و تاكيد كرد گمان نمي كنم بتوانيم دولتي تندروتر و افراطي تر از آنچه اكنون در اسرائيل است پيدا كنيم. به نظر من اگر قبل از سقوط نژادپرستي در آفريقاي جنوبي كسي مي گفت نلسون ماندلا در زمان حيات ما رئيس جمهور آفريقاي جنوبي مي شود، ديگران مي گفتند ديوانه شده است اما اكنون نگاه كنيد چه اتفاقي افتاده است. گمان نمي كنم اسرائيلي ها در اين باره با ما موافق باشند همانگونه كه سفيدپوستان آفريقاي جنوبي هم با پايان نژادپرستي موافق نبودند ولي به هر حال اين اتفاق در آفريقاي جنوبي افتاد و اسرائيلي ها هم يك روز از خواب بيدار مي شوند كه دنيا تغيير كرده است و يك رئيس جمهور فلسطيني دارند.
پيليد در پاسخ به سوالي درباره احتمال تغيير مواضع كشورها بخصوص آمريكا در قبال اسرائيل گفت: بدون شك همين گونه است. موضع آمريكا در قبال آفريقاي جنوبي تغيير كرد و اين ناشي از فشارهاي مردمي بود.