برگزاری همه پرسی یکجانبه در منطقه ابیی نشان دهنده اعتراض به برگزار نشدن همه پرسی رسمی درباره سرنوشت این منطقه است.
به گزارش شبکه تلویزیونی اسکای نیوز عربی، حیدر طاها (روزنامه نگار) در گفتگویی با این شبکه ضمن اشاره به این مطلب درباره همه پرسی عشایر دنگا در منطقه مورد اختلاف ابیی و این که وقتی قبیله مسیریه این همه پرسی را به رسمیت نمی شناسد و در آن شرکت نمی کند، برگزاری آن چه اهمیتی دارد گفت: برگزاری این همه پرسی به منزله پیامی است که برای سه یا چهار طرف مختلف ارسال می شود. طرف اول دولت سودان جنوبی، طرف دوم دولت سودان، طرف سوم اتحادیه آفریقا و بالاخره طرف چهارم جامعه بین المللی است. پیام این همه پرسی یک جانبه آن است که به تعویق افتادن همه پرسی رسمی درباره این منطقه برای خود منطقه و صلح در منطقه خطرناک است. این همه پرسی در واقع نشان دهنده اعتراض برگزارکنندگان آن به برگزار نشدن همه پرسی رسمی است زیرا برگزاری همه پرسی رسمی به حقوق مردم، مرزهای منطقه و موجودیت آن مربوط می شود. این مسائل باید یا از طریق توافق یا همه پرسی حل و فصل شود.
وی در ادامه درباره این که همه شرکت کنندگان در همه پرسی از عشایر دنگا بودند که از طرفداران دولت سودان جنوبی به شمار می روند و این که آیا این همه پرسی راه حل مناسبی برای حل مشکل است یا این که باعث تشدید خشونت ها می شود گفت: دو راهکار وجود دارد؛ اگر طرف های مختلف ذیربط در مسئله ابیی این همه پرسی را نادیده بگیرند و همه پرسی دیگری نیز درباره این منطقه برگزار نشود، مشکل وخیم تر خواهد شد و حوادثی روی خواهد داد که ممکن است عاقبت خوشی نداشته باشد؛ اما اگر این همه پرسی واقعا نشان دهنده این باشد که مردم ابیی مایل به پیوستن به سودان جنوبی هستند، این سوال مطرح می شود که آیا قبیله مسیریه و دیگر ساکنان منطقه ابیی حق دارند در همه پرسی دیگری درباره این منطقه شرکت کنند و رای بدهند؟ زیرا مسئله ابهام آمیز است و در توافقنامه مربوط به این منطقه بر کلمه «ساکنان» تاکید شده است و به طور خاص به قبیله مسیریه اشاره نکرده است.
وی در ادامه در پاسخ به این که قبیله مسیریه نیز در واکنش به همه پرسی قبیله دنگا در صدد برگزاری همه پرسی دیگری است گفت: درست است اما این همه پرسی نیز غیرقانونی خواهد بود و به رسمیت شناخته نخواهد شد. طرف های ذیربط بخصوص اتحادیه آفریقا و جامعه بین المللی باید هر چه سریع تر کاری انجام دهند زیرا مسئله در حال کشیده شدن به شورای امنیت است و درخواست ساکنان منطقه نیز همین است که اگر مسئله حل و فصل نشد، شورای امنیت باید دخالت کند و در صورتی که شورای امنیت دخالت کند، تصمیم آن الزام آور خواهد بود و مسئله ماهیت بین المللی به خود خواهد گرفت.
حیدر طاها در ادامه سخنان خود در پاسخ به این که چرا سودان و سودان جنوبی حل مسئله ابیی را به تعویق می اندازند گفت: علت این است که این مسئله بسیار پیچیده است و خطرات زیادی دارد. در صورتی که همه پرسی برگزار شود و ابیی به سودان جنوبی بپیوندد در آن صورت قبیله مسیریه که از دیرباز در این منطقه حضور داشته است به کجا برود. این مسئله برای قبیله مسیریه اهمیت وجودی دارد و به موجودیت آنها مربوط می شود زیرا قبیله مسیریه دائما در حال تغییر مکان و رفتن از جایی به جای دیگر هستند.
وی در ادامه سخنان خود درباره واکنش دولت سودان به همه پرسی قبیله دنگا در صورتی که نتیجه آن حمایت مردم از پیوستن منطقه ابیی به سودان جنوبی باشد گفت: دولت عمر البشیر باید این بحران را کنترل کند زیرا این احتمال وجود دارد که این مشکل به جنگ بین دو کشور منجر شود و در صورت وقوع جنگ، توافقنامه صلح بین آنها به کلی از بین خواهد رفت.
حیدر طاها در پاسخ به این که در زمان امضای توافقنامه صلح بین سودان و سودان جنوبی چرا در خصوص منطقه ابیی توافقی به دست نیامد گفت: علت آن است که برخی طرف ها می خواهند این مشکل به قوت خود باقی بماند و حل نشود.
وی درباره نقش اتحادیه آفریقا در حل این بحران و این که آیا این اتحادیه می تواند نقش موثری در حل آن بازی کند گفت: به نظر می رسد اتحادیه آفریقا فرصت حل این مشکل را با برگزاری همه پرسی تا حد زیادی از دست داده است زیرا قرار بود همه پرسی درباره این منطقه در اکتبر برگزار شود ولی برگزاری همه پرسی به تعویق افتاد و علت آن نیز این بود که از برگزاری همه پرسی و نتایج آن هراس داشتند و می خواستند مسئله از طریق توافق بین سودان و سودان جنوبی و نیز اهالی منطقه حل و فصل شود.