مصر

عبدالباري عطوان نويسنده سرشناس عرب نوشت: وزير خارجه آمريكا با تاييد كودتاي ژنرال سيسي در مصر نشان داد كه آمريكا هرگز سرمايه‌گذاري ده‌ها ميليارد دلاري خود براي مسلح كردن ارتش مصر در حمايت از اسرائيل را فداي نمايش خود در حمايت از دموكراسي نمي‌كند.

عطوان كه اكنون سردبير روزنامه "راي اليوم" است، در سرمقاله ديروز خود در اين روزنامه با عنوان "آمريكا، مرسي و اخوان را فروخت و از كودتاي سيسي حمايت كرد" به ابعاد سفر وزير خارجه آمريكا به مصر پرداخت. در اين مقاله آمده است: جان كري وزير خارجه آمريكا در نشستي خبري در پايان سفر خود به قاهره مي‌گويد "رهبران ارتش مصر آماده تحكيم دموكراسي هستند و مصر براي تحقق نقشه راه دموكراتيك تلاش مي‌كند و همه بايد به آن كمك كنند.".
اين اظهارات، دو قضيه را نشان مي‌دهد: نخست اينكه اعتراض رسمي آمريكا به سرنگوني حكومت محمد مرسي، رئيس‌جمهور منتخب مصر و بلوكه كردن كمك‌هاي مالي و نظامي به مصر در اعتراض به تحولات اين كشور تنها نمايشي براي دور زدن قانون آمريكا در مخالفت با كودتاهاي نظامي بود كه خواستار مجازات قدرت و يا حكومتي مي‌شود كه با كودتا روي كار بيايد تا اين گونه آمريكا بخواهد نشان بدهد كه كشوري است كه حامي آزادي‌هاي دموكراتيك در جهان است.
دومين دليل براي تغيير موضع آمريكا مي‌تواند اين باشد كه موضع آمريكا در مخالفت با كودتاي نظامي در مصر جدي باشد و تهديدهاي مصر در پناه بردن به روسيه و ديگر كشورها براي خريد سلاح موجب شد كه دولت باراك اوباما نسبت به دولتمردان جديد مصر انعطاف نشان دهند و مجبور به تغيير سياست‌هاي خود در قبال مصر و صرف نظر از بلوكه كردن كمك‌هاي مالي شوند و قرارداد فروش تانك‌ها و ديگر سلاح‌ها را كه متوقف كرده بود به اجرا بگذارند.
عبدالباري عطوان در ادامه نوشت: ما بيشتر گزينه نخست را احتمال مي‌دهيم زيرا روابط راهبردي بين ارتش مصر و دولت آمريكا قوي‌تر از آن است كه هيچ عامل دموكراتيك ساختگي و يا سرنگوني رئيس جمهوري منتخب بر آن تاثير گذارد زيرا دولت‌هاي پيشين آمريكا هم همواره حامي كودتاهاي نظامي بوده‌اند كه به سرنگوني روساي جمهور منتخب ختم شده است همچون كودتا عليه دولت مصدق در ايران و كودتا عليه دولت ليندي در شيلي و فهرست بالا بندي از اين دست كشورها وجود دارد و تغيير منابع مسلح ساختن ارتش مصر پس از اينكه چهل سال آمريكايي‌ها سلاح و آموزش‌هاي نظامي در اختيار اين كشور قرار مي‌دادند نياز به يك تصميم شجاعانه و راهبردي داشته است نه اينكه مانوري تاكتيكي باشد.
وي افزود: دولت آمريكا هرگز دولت محمد مرسي و حكومت اخواني در مصر برايش قابل هضم نبود و مجبور به قبول آن شده بود و تنها قصد همراهي با نتايج انقلاب مردمي واقعي در مصر را داشت كه به سرنگوني ديكتاتوري منجر شد كه با قدرت از آن حمايت مي‌كرد براي همين وقتي كه مرسي سرنگون شد هرگز اقدام نظاميان را كودتاي نظامي توصيف نكرد و اين بزرگ‌ترين نيرنگ سياسي در عصر نوين است.
بت جونز معاون وزير خارجه آمريكا به وضوح اين سياست گمراه‌كننده آمريكا را بيان مي‌كند، آنجا كه در برابر جمعي از نمايندگان كنگره گفت:"مرسي نشان داد كه نمي‌خواهد يا برايش ممكن نيست كه با مشاركت همه طرف‌ها حكمراني كند و اين موضوع موجب خشم شماري از مصري‌ها شد و ارتش مصر به خواسته ميليون‌ها مصري پاسخ داد كه معتقد بودند كه انقلاب در مسير نادرستي پيش مي‌رود."
عطوان تاكيد كرد: تنها مساله‌اي كه آمريكا در ارتباط با مصر و همه كشورهاي عربي بر آن تاكيد دارد توافقنامه كمپ ديويد و موضع دولت مصر در قبال آن است و اگر دولت آمريكا حتي احساس مي‌كرد كه نهاد نظامي حاكم بر مصر در پس پرده فكر لغو اين توافقنامه‌ها و يا تعديل آن را دارد اصلا جان كري به قاهره نمي‌رفت و اصلا حكومت جديد مصر را تاييد نمي‌كرد.
اين مقاله افزود: محمد مرسي و رهبران اخوان زماني كه گمان كردند مي‌توانند به حمايت دروغين آمريكا اطمينان كنند اشتباه بزرگي مرتكب شدند آنها به خوبي از سياست‌هاي آمريكا در قبال خاورميانه اطلاع نداشتند و گمان كردند كه آمريكا از مقاصد ظاهري و باطني آنها بي‌خبر است و مي‌توانند آمريكا را فريب بدهند اما حالا كاملا متوجه اشتباه راهبردي خود شدند كه دير است و حكومت را از دست داده‌اند و در زندان‌هاي دوستان آمريكا افتاده‌اند و از هر گونه عمليات دموكراتيك واقعي در كشور دور نگاه داشته شده‌اند.
عطوان تصريح كرد: اسرائيل از طريق لابي وابسته به صهيونيسم در واشنگتن در اعمال فشار بر دولت اوباما براي تغيير سريع موضع خود در قبال كودتاي نظامي در مصر و لغو بلوكه كردن كمك‌هاي آمريكا به مصر نقش زيادي داشت. اسرائيل با اجازه دادن به ارتش مصر براي ورود سلاح سنگين و افزايش نيروهاي خود در منطقه سينا و پرواز جنگنده‌هايش بر فراز آسمان اين منطقه براي آنچه مبارزه با تروريسم خوانده شد است، در اصل كودتاي نظامي در مصر را تاييد كرد.
حكومت كنوني در مصر از نخستين روز سرنگوني مرسي به آمريكا نشان داد كه حماس را دشمن خود مي‌داند بنابراين اقدام به نابودي همه تونل‌هاي زيرزميني در مرز غزه و بستن گذرگاه رفح كرده و محاصره دو ميليون تن از اهالي غزه را شدت بخشيد.
سردبير سابق روزنامه القدس العربي نوشت: آمريكا هرگز حامي دموكراسي در جهان عرب نبوده و نخواهد بود بخصوص در كشورهايي كه در اطراف سرزمين‌هاي اشغالي فلسطين واقع است زيرا دموكراسي به معناي حكمراني ملت‌ها است و ملت‌هاي عربي و در رأس آن مصري‌ها هرگز اشغالگري اسرائيل در سرزمين‌هاي فلسطيني و تجاوز آن به مقدسات اسلامي و عربي در بيت المقدس و چپاول سرزمين‌هاي فلسطيني با سياست‌هاي وحشيانه شهرك سازي‌هاي اسرائيل را نمي‌پذيرند.
اين نويسنده سرشناس عرب افزود: كري يك روز قبل از محاكمه محمد مرسي، رئيس‌جمهور منتخب مصر وارد قاهره شد اما يك كلمه در اعلام همبستگي با وي سخني نگفت و يا سوالي درباره او نپرسيد و خواستار آزادي او هم نشد پس آيا مي‌تواند ادعاهاي دروغين آمريكا درباره تنش در رابطه‌اش با مصر در اعتراض به كودتاي نظامي در اين كشور را باور كرد و آيا مي‌توان باور كرد كه كمك‌هاي نظامي و مالي آمريكا به مصر فعلا متوقف شده است؟
به عقيده نويسنده اين مقاله، پاسخ آن روشن است، آمريكا بيش از 45 ميليارد دلار براي مسلح كردن ارتش مصر سرمايه‌گذاري كرده است تا توافقنامه‌هاي كمپ ديويد پابرجا بماند بنابراين ممكن نيست كه آمريكا به خاطر رئيس جمهوري وابسته به اخوان المسلمين كه حامي مقاومت حماس است همه اين سرمايه گذاري‌هاي خود را نابود كند.
عطوان در پايان آورد: جان كري در سفر دوره‌اي خود مي‌خواهد به دوستان كشورش در منطقه اطمينان خاطر بدهد كه آمريكا همچنان بر عهد و پيمان خود است و نخستين اين كشورها عربستان است كه كري در ايستگاه دوم سفر خود به منطقه به آنجا سفر كرد و بهترين هديه‌اي كه براي سعودي‌ها برد تاييد كودتاي نظامي در مصر بود.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۱۰:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۵:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۶:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران