ایستگاههای سوخت برای اولین بعد از 20 سال به پایتخت سومالی بازگشت، ایستگاههایی که طی دو دهه اخیر در جنگ داخلی نابود شده بودند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس از موگادیشو، ایستگاههای سوخت برای اولین بعد از 20 سال به «موگادیشو»، پایتخت سومالی بازگشت، ایستگاههایی که طی دو دهه اخیر در جنگ داخلی نابود شده بودند.
این پروژه تجاری با استقبال زیادی از طرف ساکنان پایتخت و مالکان خودروهایی که سوخت خود را از طریق مخازن کوچک پلاستیکی در کنار خیابانها تامین میکردند، مواجه شد. بازگشت این فعالیت تجاری نشانگر بازگشت روال عادی زندگی به موگادیشو به صورت تدریجی است.
دولت سومالی مجوزهای تجاری و بازرگانی ویژهای را به سرمایهگذاران دارای ایستگاههای سوخت ارائه میکند، موضوعی که باعث شده، بسیاری از تاجران و سرمایهگذاران این ایستگاهها را در اراضی دولتی تاسیس و راهاندازی کنند، آنها باید در قبال استفاده از اراضی دولتی مالیات پرداخت کنند.
این در حالی است که سرمایهگذاری در این زمینه در نتیجه آتشسوزی در انبار سوخت دارای خطرات امنیتی و اقتصادی است که منجر به وارد آمدن خسارات مادی و انسانی در نتیجه آتشسوزی می شود، همانند آتش سوزی که ماه سپتامبر گذشته در یک مخزن گاز و نفت در موگادیشو رخ داد و منجر به کشته شدن دو نفر و مجروح شدن چند نفر دیگر شد.
«عثمان عبدالله حاج»، تحلیلگر مسائل اقتصادی سومالیایی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در موگادیشو اظهار داشت که بازگشت ایستگاههای سوخت به معنی این است که کشور یک گام به سمت جلو حرکت کرده و نشانه آشکار رشد و تحول سومالی طی دو سال اخیر به شمار میرود.
وی افزود: دولت سومالی باید به کسانی که تمایل دارند، در این زمینه سرمایهگذاری کنند، مجوز لازم برای شروع فعالیتهای تجاری در کشور را صادر کند. این اقدام فرصت برای پایهگذاری خدمات تجاری را فراهم میکند.
عبدالله حاج ادامه میدهد: هم اکنون رقابت گستردهای میان تاجرانی که سوخت را در کنار خیابان میفروشند با مالکان ایستگاههای سوخت به وجود آمده، برخی سرمایهگذاران و تاجران بر این باورند که بازگشایی ایستگاههای سوخت منجر به بسته شدن مکانهای کوچک فروش سوخت در کنار خیابانها میشود و این بعد از تلاشهای سرمایهگذاران و تاجرانی صورت میگیرد که اکثر آنها خارجی هستند.
«عبدالله علی»، تاجر سومالیایی که دولت به او مجوز فعالیت مجدد ایستگاه سوخت در مگادیشو را صادر کرده است، نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در موگادیشو میگوید: با توجه به خدمات جانبی ایستگاهها به مشتریان مثل شستوشوی خودرو، تعویض روغن و رستوران، رقابت با فروشندگان سوخت در کنار خیابانها به اتمام خواهد رسید، این خدمات پیش از این وجود نداشت، به همین خاطر با استقبال چشمگیر مشتریان مواجه شده است.
«احمد علی»، راننده سومالیایی که فرصت نکرده، از ایستگاههای سوخت استفاده کند، به خبرنگار فارس در موگادیشو میگوید که بر این باور است، از فروش سوخت در این ایستگاه ها به خاطر تمیز بودن و کیفیت بالای آن استقال خواهد شد.
وی میافزاید: به اعتقاد من از سرگیری فعالیت ایستگاههای سوخت در موگادیشو همزمان با بهبود شرایط امنیتی و بازتاب زندگی طبیعی و عادی در پایتخت است، ما نیاز مبرم به فعالیت مجدد ایستگاههایی داریم که از دو دهه پیش فعالیت آنها متوقف شده است.
علی رغم دشواریهایی که برخی فروشندگان سوخت در کنار خیابانها با آن مواجه هستند، ولی همچنان برخی از آنها بر تداوم فعالیت خود پافشاری میکنند؛ در حالیکه به اعتقاد سرمایهگذاران ایستگاههای سوخت تاریخ مصرف فعالیت آنها گذشته است.
«حوی نور»، فروشنده سوخت در کنار یکی از خیابانهای پایتخت سومالی بر این باور است که رقابت شدیدی میان آنها و مالکان ایستگاههای سوخت وجود دارد، وی میگوید: توقف فعالیت آنها با توجه استقبال مشتریان دشوار است.
وی افزود: ما سوخت خود را به کسانی که توانایی پرداخت هزینه سوخت به این ایستگاهها را ندارند، عرضه میکنیم و این دلیل اصلی تداوم فعالیت ما میباشد.