تحلیلگر امور سیاسی تونس با اشاره به اینکه تونس با تهدیدات سیاسی و امنیتی عدیدهای مواجه است، تاکید کرد که سخن گفتن از ایجاد پایگاه نظامی آمریکایی در تونس صحت ندارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در تونس، همچنان ابهام بر عرصه سیاسی تونس سایه افکنده است، به طوریکه شاخصهای آینده فرایند سیاسی به دلیل پیچیدگی مذاکرات ملی و دیدگاههای میان ائتلاف حاکم و معارضان روشن نیست.
همچنین روند مجلس موسسان پس از آنکه نمایندگان معارض، اصلاحات اعمال شده در نظام داخلی مجلس موسسان توسط جنبش النهضة و هم پیمانانش را رد کردند، با چالشهای متعددی روبه رو است.
برای اطلاع از آخرین تحولات سیاسی جاری در تونس خبرنگار خبرگزاری فارس در تونس با «اسکندر الرقیق» تحلیلگر امور سیاسی این کشور به گفتوگو نشسته است.
اسکندر سفر راشد الغنوشی و الباجی قائد السبسی به الجزایر را تلاش این کشور برای میانجیگری میان رهبران دو حزب مهم کشور برشمرد. وی بر این باور است که دلیل عقب نشینی جنبش النهضه از برخی تصمیمات گرفته شده، به این دلیل است که این جنبش منافع ملی را بر منافع دیگر ترجیح میدهد و این امر هیچگاه به موقعیت این جنبش در تونس خللی وارد نخواهد کرد.
الرقیق اخبار منتشره درباره ایجاد هرگونه پایگاه نظامی آمریکایی در تونس را تکذیب کرد و آن را فاقد صحت و اعتبار دانست و در خصوص فعالیتهای تروریستی که در این کشور وجود دارد، با اشاره به اینکه هم اکنون تهدیدات امنیتی بسیاری این کشور را احاطه کرده، تاکید کرد، این تهدیدات موجب نمیشود، مردم از اهداف انقلابشان چشم پوشی کنند.
آنچه در زیر میآید، مشروح این گفتوگوست:
فارس: آینده فرایند سیاسی در تونس به کدام سو میرود و آیا سفر راشد الغنوشی و الباجی قائد السبسی به الجزایر حاوی توافقنامهای درباره تقسیم قدرت بین النداء و النهضه است؟
الرقیق: در راستای تحولات سیاسی موجود پیش بینی آینده فرایند سیاسی تونس امری دشوار است، اما من معتقدم که تمامی طرفهای ذیربط گزینهای جز یافتن راه حل سیاسی ندارند، راه حلی که تمامی طرفها را راضی کند و چشم داشتهای مردم تونس را در نظر بگیرد تا مردم این کشور از این گذرگاه خطرناک که بر بسیاری از سطوح و بخشها سایه افکنده عبور کنند. اما سفر الغنوشی والسبسی به کشور دوست و برادر الجزایر بدون تردید در راستای مشورتهای منطقهای بوده و الجزایر قصد دارد تا میان دو حزب مهم در تونس میانجیگری کند تا سناریوهای قدیمی در الجزایر به خصوص با رشد پدیده تروریسم در تونس تکرار نشود، تروریسمی که بر اساس تحولات مراحل سیاسی استوار است و سوالهای متعددی درباره کسانیکه در ورایشان قرار دارند و افراد بهره مند از آن مطرح میشود.
فارس: آیا عقب نشینی جنبش النهضة از اصلاحات اعمال شده در مجلس موسسان بر مصداقیت و پایگاههای مردمی این جنبش تاثیر میگذارد؟
الرقیق: من معتقد نیستم که عقب نشینی اخیر جنبش النهضه تاثیر زیادی بر اعتبر این جنبش و پایگاه مردمی آن در کشور بگذارد، زیرا بسیاری از مردم ماهیت مرحله سیاسی و کشمکشهای حزبی را میدانند، کشمکش هایی که غالبا با مذاکرات گسترده وعقب نشینیهایی از سوی طرفها در راستای منافع ملی و پرداختن به اصل توافق سیاسی در کشور جهت تلاش برای خروج از تنگنا به خصوص در سطح شورای ملی موسسان همراه است. در ورای عقب نشینی اخیر تعدادی از نمایندگان مجلس موسسان نوعی فشار سیاسی جهت تحمیل برخی شروط و خواستهها نهفته است.
فارس: آینده ائتلافهای جدید که با پیچیدگی روند گفتوگوهای ملی در تونس ظاهر شده، را چگونه ارزیابی میکنید؟
الرقیق: این ائتلافهای دارای تاثیر مثبت بر عرصه ملی خواهند بود، به طوریکه در فعالسازی تحرکات سیاسی و سطح تعامل با حوادث و تحولات مختلف از جمله مجلس ملی موسسان سهم خواهد داشت و موجب تشکیل ائتلافی شد که مردم با گرایش انقلابی حاکم بر آن باشند، ائتلافی که انتظار میرود نقش مهمی در سطح تاثیرگذاری بر مصوبات مجلس قانونگذاری آینده و اصلاح روند سیاسی ملی داشته باشد.
فارس: نگرانیها درباره ایجاد پایگاه نظامی آمریکایی در جنوب تونس به خصوص هم زمان با سفر رهبران آفریکوم به این کشور افزایش یافته، آیا به نظر شما این نگرانیها نگرانیهای به جایی هستند یا خیر؟
الرقیق: تاکنون سخن گفتن درباره این پایگاه نظامی صرفا براساس پیش بینیها و شایعهها بوده، به طوریکه تاکنون هیچ طرف رسمی قصد تاسیس چنین پایگاهی در کشور را تایید نکرده است، همچنین در صورت اخذ چنین تصمیماتی کسی نمیتواند آن را پنهان کند، بنابراین من معتقدم که اینگونه ادعاها صرفا گمانه زنیهای سیاسی بوده و صحت ندارند.
فارس: در سایه افزایش عملیاتهای تروریستی در مناطق مرزی در آینده چه خطراتی کشور را تهدید خواهد کرد؟
الرقیق: در حقیقت درباره این عملیاتهای تروریستی و آغاز آنها در تونس ابهامات زیادی وجود دارد و هیچ طرفی مسئولیت این اقدامات را بر عهده نمیگیرد، در حالی که در گذشته معمولا سازمان القاعده مغرب اسلامی در الجزایر و.. مسئولیت چنین عملیاتهایی را برعهده میگرفتند. همچنین این عملیاتها با تغییرات ریشهای در صحنه سیاسی هم زمان شده و این مسالهای است که باعث میشود تا درباره عاملان و دست اندرکاران این پدیده صرف نظر از ابزارهای اجرایی آنها سوالهای متعددی مطرح شود. من معتقدم اکنون چالشهای بزرگی مربوط به رویارویی با این پدیده دو بُعد دارد: اول بُعد مربوط به بخش سیاسی و دوم: بعد مربوط به تعامل نظامی و امنیتی با آن از طریق هماهنگی گسترده و کارآمد با طرف الجزایری است. اما امروز مردم تونس به درجهای از آگاهی رسیدهاند که اینگونه عملیاتها نمیتواند آنها را تضعیف کند و یا اینکه امکان ندارد، از دستاوردهای انقلاب اجتماعی و سیاسی که سالها بدان چشم امید داشتند، چشم پوشی کنند.