خبرگزاری فرانسه در گزارشی از لیبروویل پایتخت گابن اطلاعاتی درباره عملیات نظامی «سانگاری» ارائه کرد که قرار است ارتش فرانسه در کشور آشوبزده آفریقای مرکزی به اجرا گذارد.
این عملیات نظامی قرار است در کشوری به اجرا گذاشته شود که مساحتش بیشتر از فرانسه است اما فقط چهار و نیم میلیون نفر جمعیت دارد. این کشور آفریقایی به رغم برخورداری از معادن بزرگ الماس، طلا و نفت، بی نهایت فقیر است. آفریقای مرکزی که از مستعمرات سابق فرانسه است در سال هزار و نهصد و شصت به استقلال دست یافت اما از آن سال تا کنون دستخوش شورش ها و کودتاهای متعددی بوده است. از سال ها پیش، حکومت آفریقای مرکزی بخش عمده ای از کشور را به حال خود رها کرده به طوری که این مناطق به کانون فعالیت گروههای مسلح و شبه نظامی تبدیل شده است.
فرانسه با تاکید بر این که در آفریقای مرکزی اهداف بشردوستانه و امنیتی را دنبال می کند، به این کشور نیروی نظامی گسیل کرده است. بنا به اعلام سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، فائو، نزدیک به یک میلیون و سیصد هزار تن از ساکنان آفریقای مرکزی که یک سوم از جمعیت این کشور را تشکیل می دهند، به کمکهای غذایی فوری نیاز دارند و دهها هزار نفر نیز که برای در امان ماندن از خشونت ها و درگیریهای مسلحانه از خانه های خود فرار کرده و به جنگل ها و بوته زارها پناه برده اند در وضعیت شکننده ای به سر می برند.
میشل جوتودیا رئیس پیشین شورشیان سابق سلکا که در حال حاضر قدرت را در آفریقای مرکزی در دست دارد، در تامین امنیت بانگی، پایتخت این کشور، و برخی مناطق دیگر در داخل کشور ناتوان بوده است. گروههای مسلح با اقدامات خشونت بار ،خرابکاری ها، قتل و غارت ها، بدرفتاری ها و تجاوزهای جمعی در این مناطق وحشت حکمفرما کرده اند. این پدیده پیامدهایی راهبردی داشته است. خلاء امنیتی در آفریقای مرکزی که میان کشورهای کامرون، کنگو برازاویل، جمهوری دموکراتیک کنگو،چاد و سودان محصور شده، اوضاع امنیتی و ثبات منطقه را به خطر انداخته است. بیم آن می رود که در چنین اوضاعی با استفاده از هرج و مرج کنونی در آفریقای مرکزی عناصر افراط گرا به این کشور نفوذ کنند و این کشور آشوبزده به پایگاهی برای گروههای مسلحی تبدیل شود که در کشورهای مجاور فعالیت می کنند. ارتش مقاومت مسیح یکی از این گروههای مسلح است که در اوگاندا تحت فرماندهی جوزف کانی فعالیت می کند.
عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی بر تامین امنیت راههای مواصلاتی و جاده ها و خلع سلاح گروههای مسلح که مرتکب اقدامات خشونت بار می شوند، متمرکز خواهد شد. نظامیان فرانسوی در آفریقای مرکزی به طور ویژه ماموریت دارند امنیت دو جاده ای را که به مناطق شمالی چاد و غرب کامرون منتهی می شود، تامین کنند. علاوه بر شرکت در درگیریها در مناطق شهری و تامین امنیت شهرهای بانگی یا بوآر در شمال غربی آفریقای مرکزی، نظامیان فرانسوی باید در مناطق شمالی این کشور نیز که از ماهها پیش به صحنه درگیریهای فرقه ای تبدیل شده است، امنیت و ثبات برقرار سازند.
تا روز یکشنبه نزدیک به یک هزار و ششصد نظامی فرانسوی در آفریقای مرکزی مستقر شدند این در حالی است که فرانسه ابتدا اعلام کرده بود یک هزار و دویست نظامی به این کشور خواهد فرستاد. بخش عمده این نیروها در شهر بانگی مستقر شده اند اما شماری از یگانهای ارتش فرانسه نیز در مناطق غربی آفریقای مرکزی حضور دارند. این نیروها برای انجام عملیات تامین امنیت می توانند روی پوشش هوایی هواپیماهای رافال که در انجامنا پایتخت چاد مستقر شده اند، حساب کنند. این هواپیماها روز جمعه برای نشان دادن قدرت خود ماموریتی پیشگیرانه بر فراز شهر بانگی انجام دادند.
نظامیان فرانسوی در عملیات خود در آفریقای مرکزی می توانند از حمایت یک نیروی آفریقایی موسوم به «میسکا» که از نظامیان کامرون، جمهوری دموکراتیک کنگو، گابن و چاد تشکیل شده است، برخوردار شوند. اتحادیه آفریقا به تازگی تصمیم گرفت شمار نظامیان خود را که در آفریقای مرکزی مستقر هستند ( میسکا) از دو هزار و پانصد نفر به شش هزار نفر برساند اما تاریخ دقیقی برای این کار تعیین نشده است. نیروهای آفریقایی مستقر در آفریقای مرکزی آموزشهای خوبی ندیده اند و تجهیزات مناسبی نیز در اختیار ندارند.
وزارت دفاع انگلیس روز جمعه اعلام کرد پس از چراغ سبز شورای امنیت سازمان ملل به فرانسه برای مداخله نظامی در آفریقای مرکزی، مقامات لندن با مقامات پاریس مذاکره می کنند و آمادگی خود را برای ارائه کمک تدارکاتی محدود به عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی اعلام کرده اند. وزارت دفاع انگلیس در عین حال تاکید کرد اعزام نیروی نظامی به آفریقای مرکزی از گزینه های مدنظر لندن نیست. انگلیس توضیحات بیشتری درباره نحوه کمکهای مورد نظر خود به عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی ارائه نکرده است.
آلمان نیز روز جمعه آمادگی خود را برای حمایت تدارکاتی از عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی اعلام کرد. آلمان حاضر است با اعزام چند فروند ایرباس ای سیصد و ده در زمینه حمل و نقل نیروها به ارتش فرانسه در آفریقای مرکزی کمک کند.
اصلی ترین گروه مسلحی که نظامیان فرانسوی در آفریقای مرکزی با آن خواهند جنگید شورشیان سابق این کشور موسوم به سلکا هستند. سلکا گروهی ناهمگن است که از شورشیان محلی و مزدوران چادی یا سودانی تشکیل شده است. همین گروه بود که مارس گذشته فرانسوا بوزیزه رئیس جمهور پیشین آفریقای مرکزی را از قدرت ساقط کرد.
ژان ایو لودریان وزیر دفاع فرانسه درباره دشمن نیروهای فرانسوی در آفریقای مرکزی گفت :«نیروهای دشمن در آفریقای مرکزی متغییر هستند و گاهی اوقات به راحتی نمی توان آنها را شناسایی کرد. ما در آفریقای مرکزی با خشونت ها و قتل و غارتهای زیادی روبرو می شویم که گاهی برای برخی از آنها انگیزه و هدف مشخصی نمی توان پیدا کرد و این احتمال هم وجود دارد که شرایط برای بروز و تشدید درگیریهای فرقه ای در این کشور فراهم گردد.»
ساکنان برخی از مناطق مسیحی نشین به ویژه در شمال غربی آفریقای مرکزی از سپتامبر گذشته برای مقابله با حملات احتمالی گروههای مسلح اقدام به تشکیل گروههای شبه نظامی دفاع از خود کردند. گفته می شود این گروهها مسئول برخی از قتل و غارت هایی هستند که در بانگی اتفاق افتاده است. عناصر این گروهها که به تفنگ و قمه مجهز هستند به غیرنظامیان مسلمان، بازرگانان و دامداران بومی حمله می کنند. همین حملات و انتقام جویی ها بود که به تدریج آفریقای مرکزی را به چرخه خشونت های قومی و فرقه ای وارد کرد و مسیحیان را که هشتاد درصد از جمعیت آفریقای مرکزی را تشکیل می دهند در برابر مسلمانان این کشور قرار داد و شرایط را به حدی وخیم کرد که سرانجام شورای امنیت سازمان ملل متحد به فرانسه برای مداخله نظامی در این کشور چراغ سبز نشان داد.
فرانسوا اولاند رئیس جمهور فرانسه اطمینان داده است که عملیات نظامی فرانسه در آفریقای مرکزی سریع خواهد بود و به درازا نخواهد کشید. رئیس جمهور فرانسه تاکید کرده است با توجه به وضعیت اضطراری موجود در آفریقای مرکزی، پاریس تصمیم گرفته است با هماهنگی کشورهای آفریقایی و حمایت شرکای اروپایی خود به سرعت وارد عمل شود. اولاند ابراز اطمینان کرده است که فرانسه با اقدام نظامی خود در آفریقای مرکزی که طولانی نخواهد بود، هدف دیگری جز نجات جان انسان ها در این کشور آفریقایی ندارد.
ژان ایو لودریان وزیر دفاع فرانسه نیز که پیش از این صحبت از چهار تا شش ماه به میان آورده بود، اخیرا اعلام کرد این امکان وجود دارد که بتوانیم ظرف شش ماه به اهداف مورد نظر خود در آفریقای مرکزی دست پیدا کنیم. گفته می شود نیروهای فرانسوی پس از پایان ماموریت خود در آفریقای مرکزی، جای خود را به نیروهای آفریقایی (میسکا) خواهند داد.