فارن پالسی در تحلیلی به قلم اندرو گرین نوشت، احتمالا هیچگاه مشخص نخواهد شد عامل اصلی درگیری مسلحانه پانزده دسامبر در پادگانی نظامی در جوبا چه بود که این کشور تازه تاسیس را در آستانه جنگ داخلی قرار داده است.
در فاصله چند ساعت پس از این تیراندازی، درگیری به سرعت در سراسر این شهر گسترش یافت و براثر آن صدها نفر کشته و دهها هزار نفر بی خانمان شدند.
بعد از ظهر فردای آن روز پیش از آنکه ارتش بتواند تحقیقات را آغاز کند، سالوا کر رییس جمهور این کشور با لباس کامل نظامی در یک برنامه غیرزنده تلویزیونی حاضر شد و این درگیری را تلاش ریک ماکار معاون سابقش برای کودتا برضد دولت اعلام کرد.
چند ساعت بعد، پلیس ده شخصیت برجسته سیاسی را در این کشور بازداشت کرد. ماکار که در زمان بازداشت سیاستمداران دیگر توانست از جوبا بگریزد چند روز بعد به شدت به اتهاماتی که سالوا کر مطرح کرده بود، واکنش داد.
وی این درگیری را یک سوء تفاهم میان نظامیان توصیف کرد و سالوا کر 63 ساله را به استفاده از این درگیری برای لطمه زدن به رقبایش متهم کرد.
این حادثه چه کودتا باشد چه سوء تفاهم نشان داد شرایط کشور سودان جنوبی چقدر شکننده است که یک حادثه به این کوچکی می تواند شرایط را به طور کامل تحت تاثیر قرار دهد.
استقلال سودان جنوبی ساده حاصل نشد. پس از چند دهه جنگ، سودان جنوبی با کمک آمریکا متولد شد اما کمی بعد این کشور در آستانه جنگ با سودان قرار گرفت، سال گذشته نیز سودان جنوبی شاهد تعطیل شدن تولید نفتش به علت اختلافات درباره انتقال نفت با سودان بود و بحران شدید اقتصادی را تجربه کرد.
در همین حال گروههای شورشی آزادانه در مناطق مختلف این کشور رفت و آمد دارند با نظامیان درگیر می شوند و عملیات امدادرسانی را در این کشور مختل می کنند.
اما اکنون سودان جنوبی با شدید ترین و جدی ترین چالش خود روبرو است. اختلافات حل نشده سیاسی موجب مرگ صدها تن شده است و اکنون سودان جنوبی را در تهدید تجزیه دوباره فرقه ای قرار داده است.
چند روز پس از تیراندازی در یک پایگاه نظامی در این کشور تیراندازیهای پراکنده همچنان آرامش در این کشور را برهم می زند و موجب برقراری آتش بس شبانه در این کشور شده است.
اگرچه آمد و شد در این کشور به تدریج در حال بازگشت به شرایط عادی است اما هنوز پلیس با ایست های بازرسی که مستقر کرده است کنترل جاده های اصلی را در دست دارد. سطح تنشها همچنان بالا است و بسیاری از افرادی که در پی بروز ناآرامی آواره شده اند از بازگشت به خانه هایشان خودداری می کنند. این درحالی است که سالوا کر رییس جمهور سودان جنوبی دایما تضمین می دهد اوضاع در این کشور تحت کنترل است.
با این حال همزمان بور که از شهرهای مهم سودان جنوبی به شمار می رود تحت کنترل نظامیان شورشی ارتش قرار گرفته است و مسئولان محلی از ادامه درگیری در برخی میادین نفتی شمال این کشور نزدیک مرز سودان خبر می دهند. نوزدهم دسامبر سازمان ملل اعلام کرد اردوگاه ویژه آوارگان شهر بور پر شده است. سخنگوی سازمان ملل نیز به رغم اینکه تلفات در شهر بور را تایید کرد اضافه کرد هنوز نمی تواند آمار دقیقی درباره تلفات ارائه کند.
اکنون سران سیاسی سودان جنوبی که تحت فشار شدید جامعه بین المللی قرار گرفته است به شدت در تلاشند از بروز شکاف های بیشتر این کشور جلوگیری کنند. آنها تاکید بر ماهیت سیاسی این درگیری دارند. با این حال در کشوری که سیاست اغلب تحت تاثیر مسایل فرقه ای قرار می گیرد، این نگرانی در میان شهروندان وجود دارد که آنچه موجب بروز تیراندازی در یک پایگاه نظامی شد می تواند تبدیل به یک درگیری گسترده فرقه ای شود.