یک تحلیلگر مسائل استراتژیک لبنان با اشاره به پیامدهای خطرناک عدم تشکیل دولت، از مخالفت واشنگتن و قاهره با تشکیل دولت وحدت ملی در این کشور خبر داد.
"انیس نقاش" کارشناس و روزنامه نگار لبنانی در گفتگو با مهر درباره مهمترین عوامل عدم تشکیل دولت لبنان (با گذشت 5 ماه) اظهار داشت: مهمترین عامل دخالت های بیگانگان به ویژه آمریکا و برخی از کشورهای عربی است، چه آنکه آنان از ابتدا با تشکیل دولت وحدت ملی و حضور مخالفان در بدنه دولت جدید مخالفت داشتند.
عامل دوم هم پیمانان مسیحی سعد الحریری (مامور تشکیل کابینه) هستند. آنان حضور "میشل عون" رهبر جریان آزاد ملی(از گروه های مخالف) را به علت وزن سیاسی بالای وی در دولت جدید بر نمی تابند و حضور وی را به معنای سهم کمتر خود در کابینه می دانند.
نقاش در پاسخ به سوال دیگر درباره مهمترین پیامدها وعواقب عدم تشکیل دولت لبنان اظهار داشت: این مسئله پیامدهایی در سطح داخلی و خارجی به دنبال دارد.
در مسئله پیامدهای بیرونی با توجه به اوضاع حساس منطقه، عدم وجود راه حل اساسی برای مسئله فلسطین و جولان شرایط روز به روز شکنننده تر شده و به سوی آغاز جنگی دیگر پیش می رود.
اما در موضوع پیامدهای داخلی می توان به اوضاع شکننده امنیتی در لبنان اشاره کرد. در این کشور برخی از گروه های مسلح در اردوگاه ها وجود دارند که ایده ای به جز مقاومت در سر می پرورانند. بالطبع عدم وجود دولت بر میزان این چالش های امنیتی می افزاید.
همچنین موضوع دیگر به اوضاع بد معیشتی و اقتصادی لبنان باز می گردد، شرایطی که با عدم تشکیل دولت طی بیش از 5 ماه تشدید شده و رو به وخامت می نهد.
وی در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه آیا سعد الحریری را به تشکیل دولت وحدت ملی پایبند می دانید؟ اظهار داشت: حریری در اظهارات خود از پایبندی به تشکیل دولت وحدت ملی سخن می گوید اما به نظر من وی به این مسئله الزامی ندارد.
نقاش تاکید کرد: همانطور که مشاهده می کنید 5 ماه از زمان آغاز ماموریت حریری گذشته و با تداوم این شرایط امکان طولانی تر شدن این مسئله نیز وجود دارد.
این کارشناس لبنانی البته تشکیل دولت لبنان را در آینده نزدیک محتمل دانست و افزود: اگر دولت حداکثر تا هفته آینده تشکیل نشود لبنان با مشکلات اساسی و بحرانی روبرو می شود. چه آنکه به صورت علنی مشکلی در این زمینه وجود ندارد و اگر این مسئله باز هم به تاخیر افتد، موضوع عدم تشکیل دولت لبنان به راز و معمایی بزرگ تبدیل خواهد شد.
نقاش در پاسخ به سوال دیگری در این باره که برخی تحلیلگران پس از دیدار مهم "بشار اسد" و "ملک عبدالله" در دمشق از رفع مانع اصلی تشکیل دولت لبنان خبر داده بودند. اظهار داشت: این مسئله آشکارا واضح است که عربستان و سوریه تنها تصمیم گیران خارجی در مسئله لبنان نیستند و در اینجا قدرت های بیگانه دیگری نیز وجود دارند.
البته دیدار مقامات سوریه و عربستان در دمشق در کنار زدن اختلافات دمشق با ریاض بسیار تاثیرگذار بود. اما راه حلی را برای مسئله لبنان در پی نداشت.
نکته اصلی اینجاست که دمشق و ریاض درباره تحقق یک راه حل اجرایی در مسئله تشکیل دولت لبنان به توافق نرسیدند، بلکه تنها در این مسئله توافق کردند که با تفاهم پیش بروند و بین این دو موضوع تفاوت بسیاری وجود دارد.
وی نقش واشنگتن و قاهره را در عدم تشکیل دولت لبنان بسیار تاثیرگذار دانست.