کارشناسان امور نظامی و امنیتی مصر با اشاره به اینکه تشکیل ارتشی مشترک تحت عنوان دفاع از کشورهای شورای همکاری خلیج فارس رؤیایی دستنیافتنی است، بزرگترین مانع بر سر راه تشکیل چنین ارتشی را نبود اتفاق نظر بین این کشورها دانستند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره، شاهزاده «متعب بن عبدالله»، فرزند پادشاه سعودی چندی پیش از تشکیل ارتشی 100 هزار نفری در کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس با هدف دفاع از کشورهای عضو این شورا خبر داد، خبری که از دیدگاه نظامیان و تحلیلگران سیاسی رویایی دست نیافتنی و همچون تفکر وحدت میان کشورهای عربی یا رویای بازار مشترک عربی است.
رجایی: سخن از تشکیل ارتش مشترک از سوی شورای همکاری رویایی بیش نیست
«احمد رجایی» کارشناس مسائل استراتژیک و موسس لشگر 777 نیروهای مسلح مصر در گفتگو با خبرنگار فارس در قاهره اظهار داشت که سخن از فعالیت ارتش حامی کشورهای شورای همکاری خلیج فارس و توافقی که کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را به دفاع مشترک ملزم کند، مسئله جدیدی نیست، ولی تاکنون اقدام عملی توسط این کشورها اتخاذ نشده است.
رجایی درباره دلیل این امر میگوید که هر یک از کشورهای عربی حوزه خلیج فارس ویژگیها و ماهیت خاص خود را دارد و دارای روابط و منافع مشترک با کشورهایی است که امکان دارد، گاهی اوقات این کشورها دشمن کشور دیگری از اعضای شورا باشد.
وی ادامه داد: از این رو سخن از تشکیل ارتش برای کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس مسئلهای دشوار است که به راحتی قابل تحقق نیست، در وهله اول باید مسائل زیادی هماهنگ و اجرا شود تا سخن از ارتش دفاعی تبدیل به مسئلهای قابل تحقق شود.
رجایی با بیان اینکه باید در مواضع سیاسی کشورهای حاشیه خلیج فارس به ویژه در مسائل بینالمللی هماهنگی ایجاد شود، افزود: آنچه که در واقعیت ما شاهد آن هستیم، تصمیمات و اقدامات یک جانبه از طرف هر یک از کشورهای عضو شوراست و این شورا تاکنون نتوانسته، از هیچکدام از کشورهای عضو حمایت کرده و تصمیمات تاثیرگذار در منطقه اتخاذ کند.
وی گفت: اگر چنین مسئلهای محقق شود آن وقت میتوان درباره ارتش مشترک برای این کشورها اظهارنظر کرد و در غیر این صورت هرگونه اظهارنظر در این زمینه تنها برای تبلیغات و برد رسانهای آن است.
جاد: غرب اجازه تشکیل چنین ارتشی به اعراب حاشیه خلیج فارس را نمیدهد
از سوی دیگر، «عماد جاد»، معاون مرکز مطالعات و پژوهشهای سیاسی الاهرام نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در قاهره اظهار داشت: اتحاد مصر و سوریه نیز به عنوان دو کشور برادر تداوم زیادی نداشت، در حالی که این دو توافقنامه دفاعی مشترک امضا کرده بودند، چه برسد به حال حاضر که معالات قدرت بر عرصه بینالمللی جهان حاکم است و جهان و در وهله اول غرب به کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس اجازه تشکیل ارتش متحد و یکپارچه را نمیدهد، چرا که هر کدام از این کشورها مسائل را از زوایای مختلف و مطابق با منافع خود میبینند، بنابراین معقول نیست که ارتشی متحد برای دفاع از این کشورها تشکیل شود.
جاد افزود: اعلام تشکیل ارتش برای دفاع از کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هرگز محقق نخواهد شد، چرا که کشورهای عربی تاکنون نتوانستهاند، موضع واحدی در قبال مسئله فلسطین چه در زمینه راه حل سیاسی یا مقاومت که مهمترین مسئله در منطقه است، اتخاذ کنند با این وجود آیا امکان دارد، این کشورها بتوانند از خود دفاع کنند.
وی ادامه داد: یک کشور عربی از دهها سال پیش اشغال شده و این کشورها نتوانستهاند، موضع واحدی در این مورد اتخاذ کنند، بحران سوریه وارد سال سوم خود شده و مواضع کشورهای عربی در مورد این کشور متناقض است. برخی از این کشورها موافق راه حل نظامی در سوریه هستند و برخی مخالف، در چنین شرایطی چگونه میتوانند موضع مشترکی و متفقی اتخاذ کنند.
سلامه: تشکیل ارتش مشترک از سوی شورای همکاری اهرم فشار علیه ایران است
دکتر جمال سلامه استاد علوم سیاسی دانشگاه سوئز نیز در گفتوگو با خبرگزاری فارس اظهار داشت که اعلام خبر تشکیل ارتش برای کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به عنوان یک اهرم فشار علیه ایران بعد از توافق ژنو و توقف غنی سازی 20 درصدی اورانیوم به شمار میرود و این بدان مفهوم است که ایران تبدیل به قدرت هستهای در جهان شده و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به شدت نگران این مسئله هستند، چرا که این کشورها از طرف ایران، اسرائیل، پاکستان، هند و دیگر کشورهای شرق آسیا محاصره هستهای شدهاند و این نگرانی کشورهای عربی را به سمت تشکیل ارتش متحد سوق داده است.
سلامه افزود: این موضوع در عین حال میتواند از دستورات غرب برای اعمال فشار بیشتر به ایران پیش از توافق نهایی میان گروه 1+5 و ایران باشد.
وی ادامه داد: در این مقطع باید کشورهای حاشیه خلیج فارس موضع خود را در تعامل با ایران تغییر دهند و مسئله اختلاف مذهبی میان شیعه و سنی را کنار گذاشته و با ایران در چارچوب اطمینان وارد تعامل شوند، چرا که ایران تبدیل به یک کشور هستهای شده و این کشورها از این موضوع نگرانند و در عین حال هیچگونه تحریم اقتصادی یا فشار در این زمینه موفق نخواهد شد، از این رو فشارهای نظامی به ویژه در زمانی که هیچ کشوری درصدد تجاوز نظامی به ایران نیست، نتیجه نخواهد داد.