درگیری نظامیان ارتش ملی سودان جنوبی با نیروهای وفادار به معاون سابق رئیس جمهور این کشور نگرانیها از به راه افتادن حمام خونی دیگر طی دو هفته اخیر در این کشور را شدت بخشیده است.
به گزارش خبرگزاری فارس، سازمان ملل در پی تحرکات عناصری شبه نظامی که به وحشی گری در سودان جنوبی معروف هستند درباره احتمال به راه افتادن حمام خون در این کشور هشدار داد و این در حالی است که میانجیگریها برای جلوگیری از وخیمتر شدن اوضاع در این کشور ادامه دارد.
بیش از بیست هزار شبه نظامی طرفدار ماشار از قبیله نوئر (دولت سودان جنوبی این گروه را «ارتش سفید» مینامد)، تهدید کردند حملهای گسترده را به شهر «بور» مرکز این استان آغاز خواهند کرد.
این منطقه کانون درگیری میان هواداران ریک ماشار و دولت مرکزی به شمار میآید.
رهبران کشورهای شرق آفریقا به ریک ماشار مهلت دادهاند که تا روز چهارشنبه آتش بس را بپذیرد.
جوزف کونتریراس سخنگوی نیروهای سازمان ملل در سودان جنوبی گفت: سازمان ملل در پی دریافت اطلاعاتی مبنی بر اینکه شمار زیادی از جوانان مسلح به سوی شهر بور، مرکز استان جونگلی به راه افتادهاند بسیار نگران شده است.
سازمان ملل متحد درباره هویت این گروهها سخنی به میان نیاورد اما تاکید کرد شبه نظامیان تا 50 کیلومتری شمال شرقی شهر بور پیشروی کردهاند.
نگرانی از درگیریها بین ارتش سودان جنوبی و نیروهای وابسته به ریک ماشار در تعدادی از شهرهای این کشور افزایش یافته است.
ساکنان اردوگاههای اطراف جوبا پایتخت سودان جنوبی نگران حمله ارتش این کشور به آنان هستند، اکثر ساکنان این اردوگاهها را قبیله وابسته به ریک ماشار موسوم به «نوئر» تشکیل میدهند.
ارتش سودان جنوبی میگوید قبیله نوئر از نیروهای شورشی حمایت کرده و آموزشهای نظامی لازم را به آنها ارائه میدهد.
درگیریها بین اعضای قبیله نوئر وابسته به ماشار و قبلیه دینکا که سلواکر رئیس جمهور سودان جنوبی وابسته به آن است از دو هفته پیش تاکنون جریان دارد و جنگی سیاسی در سودان جنوبی به جنگی قومی قبیلهای تغییر ماهیت یافت و غیرنظامیان هزینه های سنگینی را متحمل شدهاند.
هزاران نفر از مردم سودان جنوبی از بیم به خطر افتادن جانشان به اردوگاههای سازمان ملل در پایتخت و دیگر شهرها پناه بردهاند و تاکنون بیش از هزار تن در این درگیریها کشته شدند.
حدود بیست و پنج هزار نفر از مردم سودان جنوبی در 2 اردوگاه در جوبا اقامت دارند و چهل هزار نفر دیگر نیز در اردوگاهها در سایر نقاط کشور به سر میبرند.
این در حالی است که نیروهای سازمان ملل از کشورهای رواندا، بنگلادش، هند و ژاپن در جوبا حضور دارند.
شهر جوبا پایتخت سودان جنوبی نیز امروز با آرامش شکنندهای همراه است و مغازهها به تدریج در حال باز شدن هستند اما مردم ترجیح میدهند با وجود تعطیلات کریسمس در خانههای خود بمانند.
بیشتر جمعیت 8.5 میلیون نفری مردم سودان جنوبی که 90 درصد اهالی آن زیر خط فقر زندگی میکنند مسیحی یا پیرو ادیان کهن قبیلهای هستند.
سودان جنوبی در 18 تیر 1390 (8 ژوئیه 2011) به طور رسمی از سودان مستقل شده است.
چندین شهر دیگر سودان جنوبی نیز هم اکنون همچنان پرتنش گزارش میشوند.
این در حالی است که مایکل ماکوئی، سخنگوی دولت سودان جنوبی اعلام کرد روسای قبیله نوئر، شبه نظامیان را متقاعد کردهاند حرکت خود را به سمت شهر بور متوقف کنند و به همین علت بسیاری از جوانان مسلح به خانههای خود بازگشتهاند.
سخنگوی دولت سودان جنوبی افزود: با این حساب اگر تحرکات جدیدی آغاز نشود، اوضاع آرام خواهد شد و ما نیز از این شرایط راضی هستیم چرا که به هیچ وجه راضی نیستیم کشتار بیشتری روی بدهد.
حدود نیمی از 10 ایالت سودان جنوبی از پانزدهم دسامبر به علت درگیریهایی که تحت تاثیر اختلافات سیاسی میان سلواکر و ریک ماشار به وجود آمد، به شدت ناآرام است.
سلواکر رقیب خود ماشار را به تلاش برای کودتا علیه دولت مرکزی متهم کرده است اما ماشار این اتهام را رد کرده و در مقابل سلواکر را به تلاش برای حذف رقبای سیاسی خود متهم کرده است.
شورشیان سودان جنوبی در چند روز گذشته کنترل مرکز چند استان از جمله بنتیو، مرکز استان نفت خیز یونیته در شمال را به دست گرفتند آنها همچنین کنترل شهر بور را به دست گرفته بودند اما ارتش سودان جنوبی بار دیگر سه شنبه گذشته آن را از شورشیان پس گرفت.
وزیر نفت و معدن سودان جنوبی نیز دیروز خبر کنترل نیروهای ماشار بر استان نفت خیز الوحده در جنوب این کشور را تایید کرد.
سخنگوی نظامیان مستقر در جوبا نیز تاکید کرد ملکال مرکز استان نیل علیا به دو بخش تقسیم شده است و نیروهای شورشی، بخش جنوبی شهر و نیروهای ارتش نیز بخش شمالی شهر را در کنترل خود دارند.
با این شرایط سودان جنوبی منتظر اقدام سازمان ملل برای عملی کردن تصمیم خود مبنی بر اعزام پنج هزار و 500 نیروی کلاه آبی دیگر به منظور تقویت نیروهای بینالمللی با هدف حفاظت از جان غیرنظامیان است.