مناقشه سودان جنوبی تاکنون به کشته شدن هزاران نفر و آواره شدن صد هزار تن در سه هفته منجر شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نایروبی، بازیگران منطقه ای و بین المللی اصلی در بحران سودان جنوبی:
- سودان:
دولت خرطوم که سال ها در جنگ داخلی با بخش جنوبی خود درگیر بود، تاکنون اقدام چندانی نکرده است. عمر البشیر، رئیس جمهور سودان در سفر روز دوشنبه خود به سودان جنوبی برای گفتگو با سالوا کر، همتای خود برقراری صلح را در این کشور خواستار شد.
وزیر امور خارجه سودان نیز اعلام کرد خرطوم و جوبا قصد دارند در حمایت از میادین نفتی در سودان جنوبی نیروی مشترک مستقر کنند.
سودان جنوبی که تقریبا همه در آمد خود را از فروش نفت به دست می آورد برای صادر کردن نفت خود به خط لوله های سودان وابسته است.
- کنیا، اوگاندا و اتیوپی سه کشور منطقه ای هستند که تلاش می کنند از نفوذ منطقه ای خود برای پایان دادن به درگیری ها در سودان جنوبی استفاده کنند.
کنیا سرمایه گذار آفریقایی اصلی در سودان جنوبی است. شمار زیادی از تجار کنیایی در سودان جنوبی سرمایه گذاری کرده اند.
در صورتی که سودان جنوبی با جنگ داخلی گسترده رو به رو شود کنیا که تاکنون 400 هزار آواره سومالیایی را در خاک خود پذیرفته است، با موج جدید ورود آوارگان رو به رو خواهد شد.
اگر روابط خرطوم و جوبا متوقف شود کنیا جایگزینی برای صادرات نفت سودان جنوبی خواهد بود.
اوگاندا در نخستین روزهای مناقشه به منظور خارج کردن شهروندان خود در سودان جنوبی نیرو مستقر کرد. این کار با توافق سالوا کر انجام شد.
مخالفان اوگاندایی از مشورت نکردن یوری موسوینی، رئیس جمهور با پارلمان ناراضی هستند و اعضای پارلمان اعلام کردند این نیروها از سالوا کر حمایت می کنند اما کامپالا این اتهام را رد کرد. موسوینی در طول جنگ داخلی از حامیان بخش جنوبی سودان بود.
اتیوپی میزبان مذاکرات صلح بین سودان و سودان جنوبی است.
مقر اتحادیه آفریقا در این کشور شاخ آفریقا قرار دارد و از مدت ها قبل نقش رهبری منطقه ای را ایفا کرده است.
- آمریکا:
آمریکا از حامیان اصلی استقلال سودان جنوبی بود. واشنگتن سالوا کر و ریک ماچار، رقیب او را برای حل اختلافات و اعلام آتش بس تحت فشار گذاشته اما دولت آمریکا بیشتر کارکنان سفارت خود در جوبا را خارج کرده است. این اقدام به نظر می رسد از بدبینی آمریکا به نتیجه مذاکرات صلح حکایت دارد.
- چین:
چین که روابط تنگاتنگ هم با خرطوم هم جوبا دارد تلاش می کند از راه مذاکره بین دو گروه رقیب در سودان جنوبی آتش بس برقرار کند.
چین با توجه به سرمایه گذاری در بخش نفتی یکی از بازیگران کلیدی در سودان جنوبی به حساب می آید.
- سازمان بین دولتی توسعه ( ایگاد ):
این سازمان منطقه ای شرق آفریقا از کشورهای سودان، اتیوپی، کنیا و اوگاندا تشکیل شده است.
ایگاد از ابتدای مناقشه نمایندگان خود را به سودان جنوبی فرستاد. این سازمان که ابتدا به عنوان حامی رئیس جمهور تلقی می شد بر آزادی 11 زندانی سیاسی که شخصیت های سیاسی مهم به حساب می آیند، تاکید دارد. این درخواست اصلی ماچار و حضور این شخصیت ها در مذاکرات صلح است.