سران کشورهاي آفريقاي جنوبي روز پنجشنبه در يک نشست اضطراري براي بررسي اوضاع زيمبابوه و از ميان برداشتن بن بست دولت تازه اين کشور ، در ماپوتو پايتخت موزامبيک شرکت کردند.
شرايط جاري و بن بستي که در زيمبابوه به وجود آمده ، دولت وحدت ملي اين کشور را فلج کرده و آن را در معرض تهديد قرار داده است .
به گزارش خبرگزاري فرانسه از ماپوتو ، نشست اضطراري رهبران کشورهاي آفريقاي جنوبي توسط آرماندو گوئبوزا رييس جمهوري موزامبيک گشايش يافت و در پشت درهاي بسته کار خود را شروع کرد.
رونوشت اظهارات رييس جمهوري موزامبيک که بعد از تشکيل نشست ميان خبرنگاران حاضر در محل پخش شد، حاکي از آن است که گوئبوزا رييس جمهوري اين کشور از رهبران رقيب در زيمبابوه خواسته است براي اطمينان از ثبات سياسي و اقتصادي کشورخود راه حلي براي اختلافات خود پيدا کنند.
رييس جمهوري موزامبيک همچنين خاطرنشان کرده که رهبران کشورهاي آفريقاي جنوبي از رهبران احزاب و گروه هاي سياسي زيمبابوه مي خواهند که بار ديگر پايبندي خود را به تعهداتشان ابراز دارند.
وي افزود: رهبران کشورهاي آفريقاي جنوبي از گروه ها و احزاب سياسي زيمبابوه مي خواهند که تعهدات خود را براي ادامه همکاري با يکديگر با هدف رفع مشکلات و چالش هاي کنوني که گريبانگير کشورشان شده است ، بازگوکنند.
رييس جمهوري موزامبيک پيش آغاز به کار نشست تازه با روبرت موگابه رييس جمهوري و مورگان تسوانگيراي نخست وزير و از رهبران مخالف موگابه که از فوريه گذشته ( بهمن ماه 87 ) دولت وحدت ملي زيمبابوه را تشکيل داده به صورت تک به تک ديدار و گفت و گو کرد.
رييس جمهوري موزامبيک در بخشي از اظهارات خود هنگام گشايش نشست جديد رهبران کشورهاي آفريقاي جنوبي خطاب به رهبران زيمبابوه خاطرنشان کرده است " به هر اقدام ممکن براي حفظ ثبات سياسي کشورشان و ادامه روند سرمايه گذاري هاي خارجي که ضامن پيشرفت و ترقي و رونق اقتصادي زيمبابوه است ، دست يازند."
در نشست اضطراري موزامبيک براي بررسي اوضاع زيمبابوه ، رهبران جمهوري دموکراتيک کنگو ، آفريقاي جنوبي ، سوازيلند و زامبيا شرکت داشتند.
موگابه و تسوانگيراي رييس جمهوري و نخست وزير زيمبابوه که دو رقيب سياسي اصلي در اين کشور به حساب مي آيند به دنبال برگزاري انتخابات رياست جمهوري تنش آميز و سووال برانگيزي که سال گذشته در اين کشور صورت گرفت و در پي آن کشور به صحنه خشونت و نا آرامي هاي مرگباري مبدل شد ، با تشکيل دولت وحدت ملي به رياست تسوانگيري موافقت کردند .
اين توافق و عهد و پيمان به جلوگيري از سقوط شديد و بي سابقه اقتصادي زيمبابوه تا حدي کمک کرد و فضايي گشود تا راه براي ترميم مناسبات سياسي زيمبابوه با جهان هموار شود تا آنجا که کشورهاي غربي از روبرت موگابه که از سال 1980 يا از حدود 30 سال پيش تا کنون زمام امور اين کشور را عهده دار است ، خواستند که حرکات بيشتري که از گسترش دامنه اصلاحات در اين کشور حکايت کند ، از خود نشان دهد .
اما موافقتنامه و قرار و مدارهايي که ميان موگابه رييس جمهوري و تسوانگيزاي رييس دولت وحدت ملي که در عين حال رهبر بزرگترين گروه سياسي مخالف موگابه موسوم به جنبش دموکراتيک براي تغيير " ام دي سي " نيز است ، بر سر مسائل گوناگون در معرض نابودي قرار گرفته است .