اعلام آمادهباش ارتش لیبی در جنوب این کشور، درخواست اتحادیه آفریقا برای پایان یافتن فوری خصومتها در سودان جنوبی، تشدید خشونت در آفریقای مرکزی و درگیریهای خونبار قبیلهای در جنوب الجزایر از جمله تحولات آفریقاست.
به گزارش خبرگزاری فارس، قاره آقریقا طی 24 ساعت گذشته شاهد اخبار و تحولات جدیدی بود که اهم آن در اختیار مخاطبان قرار میگیرد:
اعلام حالت فوق العاده در جنوب لیبی
کنگره ملی لیبی بالاترین قدرت سیاسی در این کشور در پی درگیری ها در مناطق جنوبی این کشور و انتشار شایعات درباره دست داشتن هواداران نظام معدوم معمر القذافی در این خشونت ها، در جنوب لیبی حالت فوق العاده اعلام کرده و نیروهای ارتش را به حال آماده باش در آورد.
علی زیدان، نخست وزیر لیبی در اظهاراتی که تلویزیون این کشور پخش کرد گفت:کنگره ملی در جلسه فوق العاده ای که برای بررسی اوضاع در شهر سبها در جنوب لیبی برگزار کرد، تصمیم به اعلام حالت فوق العاده در جنوب لیبی گرفت.
شهر سبها دیروز شنبه نیز پس از چند روز آرامش نسبی و توقف درگیری های بین قبیله ای، شاهد درگیری های جدیدی بود که در پی سیطره گروهی مسلح بر پایگاهی نظامی به وقوع پیوست.
منابع محلی می گویند این گروه مسلح از هواداران نظام سابق معمر القذافی هستند که به دنبال سوء استفاده از ناامنی ها در سبها بودند.
نخست وزیر لیبی همچنین گفت این کشور در صدد اعزام نیروی نظامی به مناطق ناآرام جنوب این کشور است.
زیدان گفت: گروه کوچکی از افراد مسلح وارد پایگاه نیروی هوایی لیبی در خارج از شهر سبها در 770 کیلومتری جنوب طرابلس شدند ولی نیروهای دولتی کنترل سبها و فرودگاه غیرنظامی آن را در دست دارند. نخست وزیر لیبی افزود: هم اکنون درگیری های پراکنده در پایگاه هوایی یاد شده ادامه دارد ولی این درگیری ها ظرف چند ساعت آینده یکسره خواهد شد.
نخست وزیر لیبی گفت که وزیر دفاع خود را به مصراته فرستاده است تا به نیروهای مستقر در این منطقه دستور دهد به سمت جنوب کشور حرکت کنند،ماموریت این نیروها در جنوب، ماموریتی ملی برای برقراری امنیت و ثبات در منطقه است.
شماری از انقلابیون سابق که پس از کسب تجربه نظامی مهارت بیشتری در جنگیدن دارند در شهر مصراته مستقر هستند.
از سوی دیگر وزارت دفاع لیبی اعلام کرد که نیروی هوایی خود را برای پایان دادن به ناآرامی در مناطق بیابانی جنوب این کشور بکارگرفته است.
عبدالرزاق الشباهی سخنگوی وزارت دفاع لیبی به خبرنگاران در طرابلس گفت: نیروهای نظامی مجهز شدند و هواپیماهایی به منطقه اعزام شدند که به اهداف مورد نظر حمله کردند.
دولت لیبی با وجود اینکه از ارتش قدرتمندی برخوردار نیست با جدیت برای سیطره بر گروه های مسلح تلاش می کند.
کنترل ضعیف مرزها و کمبود تجهیزات در ارتش موجب شده است لیبی به گذرگاه قاچاق سلاح به نیروهای القاعده در کشورهای جنوب صحرای بزرگ آفریقا و همچنین به گذرگاه شبه نظامیان تندرویی که قصد شرکت در جنگ در سوریه را دارند تبدیل شود.
جامعه جهانی نیز از بی ثباتی در مناطق کم جمعیت جنوب لیبی که با نیجر، چاد، سودان و مصر هم مرز است احساس نگرانی می کنند.
باندهای قاچاق مهاجران از مرزهای جنوبی لیبی به منظور انتقال پناهجویان به لیبی و از آنجا به اروپا از طریق دریای مدیترانه استفاده می کنند.
اتحادیه آفریقا خواستار توقف فوری خشونتها در سودان جنوبی شد
اتحادیه آفریقا بار دیگر توقف فوری خشونت ها در سودان جنوبی را خواستار شد و بر حمایت خود از میانجیگری جامعه بین دولتی توسعه شرق آفریقا موسوم به ایگاد برای پایان دادن به درگیری ها در این کشور تاکید کرد.
اتحادیه آفریقا در بیانیه ای اعلام کرد: انکوسازانا دلامینی زوما رئیس کمیسیون آفریقا بر نگرانی جدی خود از ادامه درگیری ها در سودان جنوبی تاکید کرد و گفت کشتار غیر نظامیان و فاجعه انسانی که سودان جنوبی را فرا گرفته ، تاسف بار است.
هزاران غیر نظامی در سودان جنوبی در حالی که به دنبال نجات جان خود بودند بر اثر درگیری ها کشته شده اند.
دلامینی زوما همچنین از دولت سلوا کر و مخالفان مسلح خواست فورا و بدون قید و شرط به درگیری های فیمابین پایان دهند و توافقنامه ای را برای توقف درگیری های مرگبار در این کشور امضا کنند.
مذاکرات صلح بین دولت جوبا و ریک ماشار معاون سابق رئیس جمهور و رهبر شورشیان این کشور پنجم ژانویه در اتیوپی و تحت نظارت ایگاد آغاز شد اما تاکنون نتیجه ای نداشته و نتوانسته است به توقف درگیری ها در سودان جنوبی کمک کند.
اتحادیه آفریقا همچنین هشدار داد آنهایی که تحریک به خشونت در سودان جنوبی می کنند و به تلاش های بین المللی برای پایان دادن به درگیری ها در این کشور از طریق مذاکره ضربه می زنند با تحریم هایی روبه رو خواهند شد.
درگیری های خونبار در سودان جنوبی نشات گرفته از یک رقابت دیرینه بین سلوا کر و ماشار است که به اختلاف های قومی بین قبیله دینکا وابسته به کر و قبیله نوئر وابسته به ماشار دامن زده است.
26 تن در درگیریهای قبیلهای در غردایه الجزایر زخمی شدند
در درگیری های قبیله ای در شهر غردایه در جنوب الجزیره، پایتخت این کشور 26 نفر زخمی شدند که بیش تر آنها از نیروهای پلیس بودند.
در حال حاضر در این شهر واقع در 600 کیلومتری جنوب الجزیره آرامش برقرار شده است.
این درگیری ها بر اثر تنش میان جوانان عرب از قبیله الشعانبه و اقلیت بربرهای مسلمان از قبیله بنی مزاب رخ داد که در ماه های اخیر در شهر غردایه شدت گرفته است.
این منبع افزود درگیری های میان جوانان دو قبیله پیش از استقرار نیروهای امنیتی برای متوقف کردن خشونت ها رخ داد.
خبرگزاری رسمی الجزایر افزود به دنبال این درگیری ها 26 نفر که بیش تر آنها را نیروهای امنیتی تشکیل می داد بر اثر پرتاب سنگ زخمی و در بیمارستان بستری شدند.
این منبع تاکید کرد: پلیس برای متفرق کردن جوانانی که با پرتاب سنگ و کوکتل مولوتوف با هم درگیر شده بودند، به پرتاب گاز اشک آور متوسل شد.
در این درگیری ها حدود 15 مغازه و منزل به آتش کشیده و غارت شد.
در درگیری های دسامبر گذشته بین جوانان این دو قبیله در غردایه 200 تن زخمی شدند.
نیروهای ارتش الجزایر 4 فرد مسلح در شرق این کشور را کشتند
نیروهای ارتش الجزایر در عملیات پاکسازی گسترده در جنگل «اجیل بوماس» در منطقه واسیف در استان تیزی اوزو مرکز منطقه قبیله نشین شرق الجزایر، چهار فرد مسلح را کشتند و سلاح های آنان را توقیف کردند.
روزنامه «النهار الجدید» الجزایر در شماره امروز یکشنبه خود نوشت: نیروهای ارتش در این عملیات که از روز پنجشنبه آغاز شده است و همچنان ادامه دارد، همچنین شماری از مخفیگاه های پر از مواد غذایی را در جنگل «اجیل بوماس» منهدم کردند، ارتش الجزایر گروهی مسلح را در این منطقه را تحت محاصره گرفته است.
تشدید خشونتها در آفریقای مرکزی
خشونت ها در آفریقای مرکزی در آستانه برگزاری انتخابات ریاست جمهوری از سوی شورای ملی انتقالی این کشور شدت بیشتری به خود گرفته است و با وجود حضور چهار هزار نیروی اتحادیه آفریقا و و یک هزار و 600 نظامی فرانسوی در جمهوری آفریقای مرکزی، نه تنها امنیت در این کشور برقرار نشده بلکه خشونت ها در آن شدت نیز یافته است.
در آستانه این رویداد سیاسی شماری از محله های پایتخت این کشور به آتش کشیده شده است و نیروهای اعزامی ارتش فرانسه و نیروهای اعزامی اتحادیه آفریقا به جمهوری آفریقای مرکزی نیز قادر به تامین کامل امنیت در این کشور نیستند.
جمهوری آفریقای مرکزی از زمانی که شورشیان سابق سلکا در سال 2013 قدرت را در این کشور با سرنگونی دولت فرانسوا بوزیزه در دست گرفتند درگیر درگیری های قومی و مذهبی شده است و نخستین قربانیان این خشونت ها کودکانی هستند که به عنوان کودک سرباز به کار گرفته می شوند.