در پی ناتوانی دولت در تأمین امنیت اسکلههای نفتی در شرق این کشور، نمایندگان پارلمان لیبی با اکثریت قاطع «علی زیدان» نخستوزیر را عزل کردند و «عبدالله الثنی» را به جای وی انتخاب کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس، علی زیدان نخست وزیر لیبی پس از سلب اعتماد پارلمان از وی از کشور خارج شده است.
نمایندگان پارلمان لیبی دیروز سه شنبه با 124 رأی از مجموع 127 کرسی حاضر در پارلمان «علی زیدان» را از پست نخست وزیری خلع کردند. این اتفاق پس از این افتاد که دولت نتوانست جلوی بارگیری یک کشتی نفتی را بگیرد و کشتی مذکور از بندر «میناء السدره» خارج شد.
گروههای مسلح لیبیایی به ویژه گروه « دولت خودمختار اجدابیة» خواهان خودمختاری شرق لیبی که چاههای نفت در آن قرار دارد هستند. اوج بحران وقتی شکل گرفت که «دولت خودمختار اجدابیه» قصد داشت یک کشتی نفتی کره شمالی را بارگیری کند و دولت تهدید کرده بود که این کشتی را بمباران خواهد کرد. سلب اعتماد از نخست وزیر هنگامی قطعی شد که این کشتی توانست بندر «میناء السدره» در غرب بنغازی را ترک کرده و روز دوشنبه گذشته وارد آب های بین المللی شود.
پس از عزل نخست وزیر، «عبدالله الثنی» وزیر دفاع دولت علی زیدان، پست نخست وزیری را بر عهده گرفته تا مقدمات انتخاب نخست وزیر جدید را در طی دو هفته آتی، فراهم آورد.
خارج شدن علی زیدان از کشور در حالی است که پیش از این دادستان کل لیبی از ممنوع الخروج بودن وی برای پاره ای از تحقیقات خبر داده بود و برخی نمایندگان مخالف وی در پارلمان نیز او را به فساد مالی متهم کرده بودند.
پیش از این نیز بارها نمایندگان پارلمان برای سلب اعتماد از نخست وزیر اقدام کرده بودند که هر بار با حد نصاب نرسیدن آرا و اختلاف درون پارلمانی، عقیم مانده بود. عزم نمایندگان برای عزل نخست وزیر بعد از این اتفاق افتاد که نمایندگان بهانه لازم را برای بی کفایت نشان دادن دولت در تأمین امنیت کشور را به دست آوردند.
کشور لیبی از زمان سقوط «معمر قذافی» در ناامنی به سر می برد و گروههای مسلح خودسر در تمامی نقاط کشور پراکنده شدهاند. مناطق محروم و نفت خیز لیبی به خصوص استان «بنغازی» بیش از سایر مناطق گروههای مسلح را در خود جای داده و ساکنین این منطقه نیز همواره نسبت به بی توجهی دولت مرکزی معترض بوده اند.
هم اکنون گروههای مسلحی که خواهان خودمختاری برای شرق لیبی و اختصاص درصد بیشتری از درآمدهای نفتی هستند از تابستان سال جاری، پایانه های نفتی السدره و راس لانوف را به کنترل خود در آورده اند.
نا امنی ها در لیبی باعث کاهش شدید صادرات نفتی این کشور شده است به طوری که از زمان سقوط معمر قذافی، میزان صادرات نفت، از دو ملیون بشکه در روز به 300 هزار بشکه رسیده است.
عدم توانایی دولت در تأمین امنیت و همچنین ناتوانی پارلمان در سه سال اخیر برای تشکیل یک دولت منسجم، عمده نارضایتی مردم را سبب شده است. گروههای مسلح عمدتا سلفی، ه راحتی و بدون محدودیت در اقصی نقاط لیبی جولان می دهند و عملا کنترل بسیاری از مناطق را آن ها بر عهده گرفته اند. ارتش نیز توانایی لازم را برای کنترل اوضاع ندارد.
در این روزها، مردم بیش از هر چیزی خواستار اتمام دوره انتقالی هستند دوره ای که حال سه سال از شروع آن می گذرد و هنوز انتخابات سراسری برای تشکیل دولت شکل نگرفته است.