جبهه آزادی بخش پولیساریو که برای استقلال صحرای باختری از مغرب تلاش میکند بار دیگر مغرب را به کارشکنی در مذاکرات تحت میانجیگری سازمان ملل و نقض نظام مند حقوق بشر در این منطقه مورد مناقشه متهم کرد.
به گزاش فارس به نقل از پایگاه خبری الیوم السابع، جبهه پولیساریو بار دیگر مغرب را به کارشکنی در مذاکراتی که بین دو طرف تحت نظارت سازمان ملل درباره مشخص شدن سرنوشت صحرا جریان دارد متهم کرد.
احمد بخاری نماینده جبهه پولیساریو در سازمان ملل دیروز دوشنبه نامهای را به خانم یوجی اوگو رئیس دورهای شورای امنیت و نماینده دائم نیجریه در سازمان ملل فرستاد و در آن مغرب را متهم کرد که به دنبال ناکام گذاشتن جلسهای است که شورای امنیت قرار است هفدهم آوریل برگزار کند.
در این نامه جبهه پولیساریو ضمن اعلام آمادگی برای ادامه همکاری با نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل تاکید کرد: احترام نگذاشتن مغرب به توافقنامههای پیشین که دو طرف به آن دست یافتند و شورای امنیت آن را تایید کرد موجب ادامه مناقشه بر سر صحرای باختری شده است.
جبهه پولیساریو در این نامه گفت: برگزاری همه پرسی بین مردم منطقه صحرای باختری برای انتخاب بین استقلال یا الحاق به مغرب تنها راه حل مناقشه صحرای باختری است.
احمد البخاری همچنین مغرب را به نقض نظام مند و ادامه دار حقوق بشر در صحرای باختری متهم کرد و گفت: بازداشتهای خودسرانه، محیومیت از آزادی بیان و تشکیل انجمنها و احزاب، فرار پلیس از مجازات و ادامه سرکوب شدید تظاهرات توسط نیروهای امنیتی از جمله موارد نقض حقوق بشر در صحرای باختری است.
در نامه نماینده جبهه پولیساریو همچنین آمده است: مغرب به طور غیرقانونی از منابع طبیعی صحرای باختری بهره برداری میکند که از جمله آنها منابع شیلات و فسفات است.
صحرای باختری منطقهای به وسعت 226 هزار کیلومتر مربع و 267 هزار نفر جمعیت مسلمان در شمال غرب آفریقا است که از هنگام خروج استعمار اسپانیا از منطقه در سال 1975 میلادی، از نظر سیاسی در حالتی بحرانی و بلاتکلیف به سر میبرد.
با خروج استعمار اسپانیا؛ «جبهه مقاومت پولیساریو» در صحرای باختری اعلام استقلال کرد و نام «جمهوری دموکراتیک عربی صحرای باختری را بر آن نهاد، اما دولت مراکش با تاکید بر اینکه صحرای باختری بخشی از خاک این کشور است، همه منطقه را به اشغال خود درآورد. به گونهای که هم اکنون یک سوم خاک صحرای باختری شامل نواحی مرکزی تا مرزهای الجزایر و موریتانی در اختیار جبهه پولیساریو قرار دارد و باقی مناطق مجاور مراکش طی سالهای متمادی توسط این کشور اشغال شده است.
پس از مدتها درگیری نظامی بین دو طرف که به مهاجرت بیش از نیمی از جمعیت حدود نیم میلیون نفری صحرا منجر شد، سازمان ملل در سال 1991 میلادی برای حل این مساله فعال شد و از آن زمان تاکنون حالت «نه جنگ، نه صلح» در منطقه وجود دارد.
پس از آن، پنج طرح متفاوت برای برون رفت از وضعیت کنونی مطرح شده است که مهم ترین آن، طرح «جیمز بیکر» نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل برای صحرا به شمار میرود.
این طرح، خواستار اعطای حق خودمختاری به منطقه و سپس انجام یک همه پرسی در صحرای باختری برای تعیین سرنوشت آن است. از سوی دیگر دولت مغرب همواره با استقلال صحرای باختری مخالف بوده، اما پس از مطرح شدن این طرح اعلام کرد که آمادگی اعطای خودمختاری به صحرای باختری را دارد.
موضع گیری دولت آمریکا در قبال صحرای باختری در برهههای مختلف متفاوت بوده است، به گونهای که با روی کار آمدن هر دولتی مواضع متفاوتی از سوی دستگاه دیپلماسی و سیاست خارجی این کشور اتخاذ شده است. به منظور حل مسئله صحرای باختری تا کنون 4 دوره مذاکرات میان سران جبهه پولیساریو و مراکش در نیویورک صورت گرفته، اما نتوانسته منجر به حل نهایی مساله گردد.