فیلسوف الجزیری درتحلیل نتیجه انتخابات ریاست جمهوری این کشور میگوید برای مردم الجزایر با توجه به آنکه تجریه سالها جنگ داخلی و ناآرامی را تجربه کردهاند امنیت و آرامش را بر دموکراسی واقعی ترجیح میدهند و به همین علت مردم ادامه این روند را بر تغییری که با پیامدهای منفی از نظر امنیتی همراه باشد ترجیح میدهند.
شبکه خبری فرانس 24 موضوع اعلام پیروزی عبدالعزیز بوتفلیقه در انتخابات ریاست جمهوری الجزایر را که برای چهارمین بار عهده دار این سمت میشود در گفتگو با مالک شبال فلیسوف الجزایری تبار مقیم فرانسه، مردمشناس مذاهب که تاکنون دهها اثر درباره مذهب و تحولات جهان عرب نوشته است به بحث گذاشت و از وی پرسید چرا بسیاری از مردم الجزایر فکر می کنند نتیجه انتخابات از قبل تعیین شده بود.
وی در پاسخ گفت این گونه نیست که بگوییم نتیجه انتخابات از قبل تعیین شده است. از قضا، انتخابات ریاست جمهوری الجزایر نخستین انتخاباتی بود که در آن رقابت بین چند نامزد وجود داشت. از همین رو میتوان گفت که عصر نوینی به روی الجزایر گشوده شده است. اگر هم به میزان مشارکت در انتخابات دقت کنیم متوجه میشویم که بوتفلیقه باید به طور منطقی چنین آرایی در بین کسانی که در این انتخابات شرکت کردهاند به دست میآورد.
این انسانشناس و متفکر فرانسوی الجزایریتبار در همین باره افزود در انتخابات اگرچه از نظر اعلام برنامه، تقابلی وجود نداشت و هیچ کدام برنامه ویژهای برای آینده کشور ارائه نکردند اما از نظر شخصی همدیگر را به تروریسم و فاسد بودن متهم کردند.
این نویسنده که اولین کتابش با عنوان «تن در اسلام» در سال 1984 منتشر شد و تاکنون بیش از 30 جلد کتاب نوشته است، در ادامه صحبتهای خود در این باره گفت در شرایط کنونی برای مردم الجزایر ثبات و آرامش مهم است. مردم الجزایر با توجه به آنکه تجریه سالها جنگ داخلی و ناآرامی را در کشورشان تجربه کردهاند امنیت و آرامش را بر دموکراسی واقعی ترجیح میدهند. اکنون نیز ما در الجزایر در مرحله تثبیت اوضاع کشور هستیم و به همین علت مردم ادامه این روند را بر تغییری که با پیامدهای منفی از نظر امنیتی همراه باشد ترجیح میدهند. مردم الجزایر عبدالعزیز بوتفلیقه را به خوبی میشناسند و میدانند که او میتواند کارهای خوبی در کشور انجام دهد.
مالک شبال در بخش دیگر از سخنان خود در همین باره افزود، مردم الجزایر تجربه بهار عربی در کشورهای همسایهشان را مورد توجه قرار میدهند که هیچکدام به نتیجه خوبی نرسیدند. در نتیجه آنها با توجه به آنکه به تجربه آموختهاند که باید مصلحت گرا باشند نمیخواهند تجربه بهار عربی برای کشور آنها نیز تکرار شود. این کارشناس افزود اما انتخابات ریاست جمهوری آینده قطعا این گونه نخواهد شد.
محرومیت و فقر روز افزون مردم با وجود اقتصاد رو به رشد و درآمدهای نفتی و گاز الجزایر دیگر موضوع مورد بحث با این روشنفکر الجزایری بود که وی در توضیح گفت الجزایر کشوری ثروتمندی است و پیامی که مردم در انتخابات به حاکمان کشور دادند این بود که باید ثروتهای کشور به طور برابر توزیع شود. از زمانی که الجزایر به استقلال دست یافته است به شمار میلیادرهای این کشور افزوده است و کسی نیست از آنها بپرسد که این پولها از کجا آوردهاند؟
این بار نیز مردم الجزایر با شرکت در انتخابات امیدوارند که بوتفلیقه صدای آنها را شنیده باشد. جوانان سرخورده که امیدوارند که بوتفلیقه وضع آنها را درک کند و برای اشتغال آنها اقدام کند.
وی درباره نظام حاکم بر الجزایر و اینکه چه کسی در عمل بر این کشور حکومت میکند، گفت: الجزایر توسط همین افراد که اکنون راس کار هستند، نظامیان، سیاستمداران با تجربه که در نظام هستند و وظیفه مشورت به حکومت را دارند، برخی از مدیران ارشد شرکتها، خلاصه آنکه الجزایر توسط گروه مبهمی از نظامیان گرفته تا غیرنظامیان حکومت میشود. اما به طور خلاصه حدود 20 نفر که در راس آنها بوتفلیقه قرار دارد زمام امور کشور را در اختیار دارند.
نویسنده کتاب «اسلام و خرد» در پاسخ به سئوالی که آیا کشورهای غربی چگونه نتیجه این انتخابات را خواهند پذیرفت و با بوتفلیقه کنار خواهند آمد گفت: «برای کشورهای غربی دموکراسی در دیگر کشورها مهم نیست آنها به دنبال منافع خود هستند. از طرفی برای مردم الجزایر نیز مهم نیست که کشورهای غربی درباره نوع حکومت آنها چه فکر کنند زیرا نیازی ندارند که کشورهای غربی به آنها درس بدهند. از این گذشته، وجود بوتفلیقه در الجزایر هم منافع کشورهای غربی و هم منافع بسیاری از مردم خود الجزایر را نیز تامین میکند.»
وی درباره آینده سیاسی نظام حاکم و وضع جوانان الجزایر که هر روز بدتر میشود گفت بوتفلیقه در پنج سال آینده نیز نمیتواند کاری برای حل مشکل جوانان از جمله رفع مشکل بیکاری جوانان انجام دهد. به باور من مشکل خیلی جدیتر از آنچیزی است که به نظر میرسد از همین رو، لازم است که ساختار حکومت اصلاح شود.
وی درباره اینکه چه کسی ممکن است در آینده جایگزین بوتفلیقه شود گفت افراد زیادی هستند از جمله آنها نخست وزیر کنونی الجزایر است. اما خوب است در اینجا به یک نکته اشاره کنیم هنگامی که بوتفلیقه در 15 سال پیش به حکومت رسید وعده داد حاکمیت قانون را در کشور برقرار خواهد کرد. اکنون که 15 سال از این وعده میگذرد نه تنها اینگونه نشده است بلکه اوضاع ازاین نظر در حال بدترشدن است.