مالاوی در میان شور و اشتیاق گسترده مردم در سراسر این کشور، خود را برای آغاز انتخابات سراسری آماده می کند.
به گزارش خبرگزاری آلمان از لیلونگوه، مردم در سراسر مالاوی حتی در روستاها پرچم هایی به رنگ احزاب مختلف این کشور را از پشت بام و یا شاخه های درختان آویزان کرده اند و از بلندگوهای خودروهای انتخاباتی، تبلیغات انتخاباتی پخش می شود.
رای دهندگان روز سه شنبه رای خود را به صندوق خواهند انداخت. در این رقابت تنگاتنگ انتخاباتی مردم برای انتخابات ریاست جمهوری، مجلس و شوراهای محلی رای خواهند داد. در این انتخابات جویس باندا، رئیس جمهور کنونی با سه نامزد قدرتمند دیگر رقابت می کند.
حدود هفت و نیم میلیون نفر، معادل بیش از نود درصد واجدین شرایط رای دادن، برای شرکت در انتخابات ثبت نام کرده اند. ویزدوم نلسون چیمگود، تحلیلگر سیاسی و روزنامه نگار می گوید:« قبل از پرونده رسوایی مالی در کشور، می شد گفت که باندا پیروزی قاطعی را بدست می آورد. اما پس از این امر، مشخص شد که خادمان شهری، سیاستمداران و صاحبان موسسات و شرکت ها
دست کم 25 میلیون دلار از بودجه دولتی را به جیب زده اند. این موضوع بهانه ای به دست مخالفان داد تا در مبارزات انتخاباتی از آن استفاده کنند.»
به عقیده چیمگود، ساختار احزاب سیاسی اصلی در مالاوی، کشوری در جنوب آفریقا ، حول محور افراد شکل گرفته و بر اساس ایدئولوژی پایه ریزی نشده است.
وی می گوید:« همه این احزاب بر موضوعات مشابهی تاکید می کنند: پایان دادن به فقر، ارتقای سطح بهداشت و درمان و مبارزه با فساد.»
هاستینگز کاموزو باندا، نخستین رئیس جمهور مالاوی از سال 1966 تا 1994 در این سمت باقی ماند.
جویس باندا، رئیس جمهور کنونی مالاوی پس از مرگ ناگهانی بینگو وا موتاریکا در سال 2004، به ریاست جمهوری مالاوی برگزیده شد. باندا در آن زمان معاون رئیس جمهور بود و طبق قانون جانشین وی شد.
تلاش های باندا برای اصلاح اقتصادی و حمایت از حقوق زنان به عنوان دومین زن رئیس جمهور در آفریقا پس از الن جانسون سرلیف، رئیس جمهور لیبی، حمایت و تحسین های بین المللی را در پی داشت اما کاهش ارزش پول این کشور سبب افزایش بهای مواد خوراکی و سوخت و افزایش فقر و درنتیجه افزایش اعتراض ها شد. همچنین پرونده فساد دولتی، بزرگترین ضربه را به شهرت باندا وارد کرده است. پرونده ای که سبب تعلیق اعطای کمک های بین المللی به مالاوی که 40 درصد بودجه این کشور را تامین می کرد شد.
امتناع سازمان های بین المللی از اعطای این بودجه حمایتی سبب شد تا این کشور در بخش درمان، آموزش و تامین دستمزد کارگران ناتوان شود.
حدود 80 درصد مردم مالاوی از طریق کار در زمین های کشاورزی امرار معاش می کنند. مالاوی از فقیرترین کشورهای آفریقایی است.