مصر

معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه کشورمان گفت: ما همچنان نسبت به اتفاقاتی که در مصر افتاد سوالات و ابهامات فراوانی داریم و از اینکه مصر از مسیر دموکراسی فاصله گرفته خرسند نیستیم.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، حسین امیرعبداللهیان بعدازظهر امروز (یکشنبه) در ادامه نشست ایران و مدیریت بحران‌های منطقه‌ای که در دانشگاه تهران برگزار شد در پاسخ به سوالی عنوان کرد: هر اقدامی که در حوزه سیاست خارجی و منطقه می‌دهیم مبتنی بر تعامل سازنده، همکاری و ایفای نقش مثبت و سازنده جمهوری اسلامی است و اینگونه نیست که بگردیم ببینیم کجا دعوا است که در آنجا حضور داشته باشیم. هرجا جمهوری اسلامی وارد شده تمام تلاشش این بوده که از فرصت در راستای افزایش صلح، ثبات، امنیت و توسعه منطقه استفاده کند.

معاون وزیر خارجه با بیان اینکه آمریکایی‌ها در عراق ورود مستقیم داشتند عنوان کرد: ما نفوذ معنوی و اقداماتی را در راستای منافع خود داشتیم که در نتیجه آن عراق از دشمنی بالفعل به متحدی استراتژیک و راهبردی برای ایران تبدیل شد.

معاون وزیر خارجه اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران در ورود به پرونده‌های مختلف سعی کرده از ظرفیت خود استفاده و خروجی کارش یک طرح مرضی‌الطرفین سیاسی باشد. ما برای بحران‌هایی چون بحرین، سوریه و ... که به نوعی ممکن است با ما مرتبط باشند راهکارهای سیاسی را ارائه و در چارچوب آن راهکارها اهدافمان را دنبال کردیم.

وی ادامه داد: امروز که انسداد سیاسی در پرونده سوریه ایجاد شده تنها پرونده روی میز طرح 4 ماده‌ای وزیر خارجه ایران است.

امیرعبداللهیان اضافه کرد: طرف‌های مقابل در این باره اصرار داشتند که شما کمک کنید که انتخابات در سوریه به تعویق بیفتد تا طرح شما مورد توجه قرار گیرد و برعکس ما اعلام کردیم که این طرح باید ابتدا در شورای امنیت تصویب شود و اگر این طرح در شورای امنیت روی میز قرار گرفت و به مراحلی که ایران اعتقاد دارد هیچ چیز خارج از مسیر دموکراتیک و انتخابات نیست و به توقف خشونت‌ها کمک می‌کند، برسد؛ ما از ارتباط و نفوذ خود در سوریه استفاده می‌کنیم که انتخابات در زمان دیگری برگزار شود، آنها گفتند که تضمین می‌کنید که بشار اسد انتخابات را به تعویق بیندازد؟ گفتیم نه؛ اینگونه نیست که ما هرچه به بشار اسد بگوییم او قبول کند. آنجا ساختاری دارد. خیلی‌ها تصور می‌کردند که ارتش سوریه در یک ماه اول سقوط می‌کند.

امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: آنچه ما در سوریه به دنبال آن هستیم این است که یک مسیر سیاسی مسئله سوریه را به نتیجه برساند. تعامل، راهبرد و ارتباطات ما با دولت سوریه برقرار است، ولی ما از حلقه‌های منطقه‌ای برای به نتیجه رساندن آن استراتژی حداکثر استفاده را می‌کنیم.

یکی از دانشجویان در خصوص اینکه اگر بشار اسد سقوط کند ایران چه خواهد کرد پاسخ داد: ایران همه سناریوها را در نظر می‌گیرد و ما به طرف‌های مقابل در سوریه گفته‌ایم که نباید این مسئله جا بیفتد که چند کشور در ژنو راجع به آینده سیاسی یک کشور تصمیم بگیرند و این فقط مردم سوریه هستند که باید در این زمینه تصمیم بگیرند.

امیرعبداللهیان اضافه کرد: ما هیچ منعی برای حضور در اجلاسی که حتی آمریکایی‌ها حضور دارند نداریم، ولی بارها اعلام کرده‌ایم که نه وظیفه شما است و نه ما بلکه این حق مردم سوریه است که درباره آینده خود تصمیم بگیرند.

به گفته وی کشورهای موثر در سوریه وظیفه دارند که بستری را فراهم کنند تا این بحران از طریق سیاسی حل و فصل شود و هر کس که مردم سوریه به آن رای بدهند جمهوری اسلامی ایران آن را مورد توجه قرار خواهد داد.

معاون وزیر خارجه ایران اضافه کرد: ما به دنبال اصلاحات در سوریه بوده و هستیم و معتقدیم بخش‌هایی از معارضه که چارچوب‌ها را در سوریه قبول دارند بیایند و در ساختارهای حکومتی سوریه حضور داشته باشند.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره حضور ناظرانی از ایران در انتخابات سوریه عنوان کرد: سوری‌ها مکانیسمی را تعریف و از روسای مجالس کشورها خواسته‌اند که ناظرانی را برای حضور در این انتخابات اعزام کنند و همچنین از برخی شخصیت‌های شناخته شده بین‌المللی که نزدیک به بی طرفی هستند نیز دعوت به عمل آورده‌اند.

وی گفت: ما به آقای اخضر ابراهیمی گفته‌ایم که آمادگی داریم که زمینه حضور ناظران سازمان ملل را نیز فراهم کنیم.

وی همچنین گفت که آمریکایی‌ها به هیچ‌وجه به دنبال برگزاری انتخابات در سوریه نیستند و علی‌رغم آنچه از دموکراسی و انتخابات سخن به میان می‌آورند اما در گفت‌وگوهای غیر مستقیم به ما می‌گویند که شما انتخابات سوریه را به تعویق بیندازید بشار اسد تا دو سال دیگر به عنوان رئیس جمهور بماند.

معاون وزیر خارجه ایران بار دیگر تصریح کرد: تصمیم به برگزاری انتخابات یک تصمیم داخلی و حاکمیتی است.

وی ادامه داد: با ارزیابی‌ای که انجام داده‌ایم بیش از 70 درصد سوریه از لحاظ سرزمینی و جمعیتی برای حضور در انتخابات آمادگی دارند.

امیرعبداللهیان در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار فارس درباره انتخابات مصر که قرار است از فردا برگزار شود، اظهار داشت: ما همچنان نسبت به اتفاقاتی که در مصر افتاد سوالات و ابهامات فراوانی داریم و از اینکه مصر از مسیر دموکراسی فاصله گرفته خرسند نیستیم. از اینکه سران گروه‌های اسلامی و اخوان‌المسلمین و جریانات و حرکت‌های مردمی و اسلامی در مصر دستگیر و زندانی و احکام خشن اعدام‌های چندصد نفری برای آنها صادر شده، جمهوری اسلامی در این خصوص تحفظ جدی دارد و مراتب نگرانی خود را به مقامات دولت مصر اعلام کرده‌ایم.

وی اضافه کرد: در عین حال از اینکه مصر به مسیر دموکراسی و انتخاباتی برگردد و فرصتی فراهم شود که مردم در شرایط برابر در انتخابات شرکت کنند خرسند هستیم. متاسفانه آنچه که در جامعه امروز مصر شاهد آن هستیم تقسیم مردم مصر به دو گروه است و این دارد به سطوح مختلف مصر سرایت می‌کند که به مصلحت مصر نیست و امیدواریم انتخابات در شرایطی برابر که همه امکان مشارکت را داشته باشند به خوبی برگزار شود.

معاون وزیر خارجه در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه گروه‌های جهادی فلسطین از ایران فاصله گرفته‌اند، تصریح کرد: در بدترین و حادترین شرایط بحران سوریه نیز شاید تنها گروه جهادی که گفته می‌شد نگاهش با ایران فاصله دارد حماس بود ولی ما ارتباطمان را با حماس داشتیم. برخی افراد در حماس مواضع شخصی را داشتند که بیان می‌کردند.

وی تاکید کرد: تشکیلات حماس به عنوان یک جریان اصیل مقاومتی در فلسطین هیچ‌گاه ارتباطش با ایران قطع نشد و در عین حال آنها هم مواضع‌شان را نسبت به محور مقاومت و سوریه توانستند مورد بازنگری قرار دهند.

امیرعبداللهیان همچنین گفت که جمهوری اسلامی ایران از نفوذ معنوی خود در تحولات منطقه استفاده کرده و دخالت و حضور فیزیکی در هیچ‌یک از کشورهای منطقه نداشته و نخواهد داشت.

معاون وزیر در پاسخ به سوالی درباره دو بار حمله به سفارت ایران و رایزنی فرهنگی کشورمان در بیروت، اظهار داشت: دو بار عملیات تروریستی علیه اماکن دیپلماتیک ما در بیروت طی ماه‌های اخیر انجام شد که هر دو بار همزمان با مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 بود. اینکه تصادفی و یا تعمدی بود و اینکه می‌خواستند فضای رسانه‌ای را تغییر دهند همه این احتمالات وجود دارد اما آنچه که به عنوان واقعیت وجود داشت این است که جریانات افراطی و سرریز ناامنی‌ها از سوریه می‌خواستند این پیام را به ایران بدهند که برای حمایت از سوریه هزینه سنگینی را باید بپردازید.

امیرعبداللهیان در پاسخ به این سوال که آیا ایران به دنبال دموکراسی‌سازی در سوریه است گفت: بله؛ پیشنهادات عملی در این خصوص به مقامات سوریه داده شده است.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران