خوزه ماریو واز روز دوشنبه به عنوان رئیس جمهور جدید گینه بیسائو سوگند خورد.
مراسم تحلیف او در یکی از ورزشگاههای پایتخت با حضور حدود 15 هزار نفر و 10 تن از سران کشورهای غرب آفریقا برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از بیسائو، واز در مراسمی با حضور پائولو سانها رئیس دیوان عالی گینه بیسائو ، سوگند خورد از قانون اساسی و قوانین، استقلال و وحدت ملی کشور دفاع کند و همه هوش و نیروی خود را برای خدمت به مردم و عمل به وظایفی که برعهده او گذاشته شده است، به کار بگیرد.
سپس 21 گلوله توپ شلیک شد و رئیس جمهور جدید گینه بیسائو 45 دقیقه سخنرانی کرد. او در سخنرانی خود متعهد شد با همه احزاب سیاسی، دولت و مجمع ملی گفتگو و مشورت کند.
گینه بیسائو کشوری چند پاره است که کودتای نظامی در آن امری رایج است. آخرین کودتای نظامی در گینه بیسائو آوریل 2012 روی داد.
واز با این حال در سخنرانی خود خاطر نشان کرد بی ثباتی مزمن که گینه بیسائو با آن دست و پنجه نرم می کند، علت مشکلات کشور نیست بلکه این مشکلات بیشتر ناشی از فقر مطلق است که او قصد دارد با آن مبارزه کند.
همه رؤسای جمهور کشورهای غرب آفریقا در مراسم تحلیف خوزه ماریو واز شرکت داشتند: ماکی سال رئیس جمهور سنگال، یحیی جامه رئیس جمهور گامبیا، آلفا کنده رئیس جمهور گینه، ابراهیم بوبکر کیتا رئیس جمهور مالی، توماس بونی یایی رئیس جمهور بنین، بلز کومپائوره رئیس جمهور بورکینافاسو، ممدو ایسوفو رئیس جمهور نیجر، ژرژ کارلو فونسکا رئیس جمهور کیپ ورده (دماغه سبز)، جان درامانی ماهاما رئیس جمهور غنا و گودلاک جاناتان رئیس جمهور نیجریه.
ماکی سال که کشورش هممرز گینه بیسائو است به خبرگزاری فرانسه گفت: «امروز روز بازگشت نظم قانون اساسی به گینه بیسائو است و امیدواریم همه جامعه بین الملل و جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا گینه بیسائو و مردمش را همراهی کنند».
مراسم تحلیف خوزه ماریو واز که 18 مه با 61.9 درصد آرا به ریاست جمهوری انتخاب شد، شش روز پس از تشکیل مجمع ملی جدید گینه بیسائو برگزار شد. انتخابات پارلمانی گینه بیسائو یک ماه پیش از انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و در آن تشکل خوزه ماریو واز موسوم به حزب آفریقایی برای استقلال گینه بیسائو و کیپ ورده پیروز شد.
حزب آفریقایی برای استقلال گینه بیسائو و کیپ ورده حزب تاریخی گینه بیسائو است که با استعمار پرتغال جنگید و سال 1974 استقلال کشور را به دست آورد.
برگزاری انتخابات در گینه بیسائو به بیش از دو سال دوره انتقالی در این کشور که در پی کودتای 12 آوریل 2012 آغاز شد، پایان داد.
بی ثباتی سیاسی و فقر در گینه بیسائو، حضور قاچاقچیان مواد مخدر را در این کشور که گمان می رود از همدستی مسئولان بلندپایه ارتش برخوردار باشد، تسهیل کرده است.