خبرگزاری فرانسه در گزارشی از شهر جاس نیجریه به قلم بن سیمون از اجحاف حقوق مسلمانان در این کشور پرده برداشت و نوشت : مسجد مرکزی محله مسلمان نشین شهر جاس واقع در مرکز نیجریه تنها به عنوان عبادتگاه این اقلیت مذهبی به حاشیه رانده شده محسوب نمی شود .
جوانان این محله هم برای ادای نماز به این مسجد می آیند و هم برای درخواست های متعدد و متنوع خود. برای مثال برای گرفتن کارت شناسایی ، یا گواهی محل سکونت ؛ خدماتی که طبعاً دولت محلی باید مسئولیت آن را به عهده بگیرد اما همان طور که ثانی مودی یکی از مسئولان مسلمان این شهر می گوید مسلمانان نسبت به دولت همانند سایر نیجریه ای ها مسئولند و مالیات می پردازند اما در تمامی سطوح در جامعه به حاشیه رانده شده اند.
جاس در قلب منطقه حائلی میان شمال و جنوب نیجریه واقع شده است. شمال نیجریه را اکثراً مسلمانان و جنوب این کشور را مسیحیان تشکیل می دهند.
در این منطقه مسیحیان که بومی به حساب می آیند در دسترسی به مدارس دولتی ، شغل های برتر یا امتیازهایی از این دست در اولویت قرار دارند.
مسیحیان و مسلمانان اغلب در مناطقی که در آن ها در اقلیت هستند قربانی این قبیل تبعیض ها می شوند اما در شهر جاس این قبیل تبعیض ها سبب درگیری های متعدد مذهبی گوناگونی شده است.
با این همه دو سوء قصد با خودروی بمب گذاری شده ای که در 18 مه در بازار این شهر رخ داد و 118 کشته بر جا گذاشت و گروه بوکو حرام ترتیب داده بود سبب خشونتی در این شهر نشد.
شورش مرگبار بوکوحرام را که شمال شرقی نیجریه را از پنج سال پیش به آشوب کشانده است نمی توان به طور مستقیم به خشونت های قومی جاس نسبت داد اما چنین سوء قصدی در گذشته می توانست درگیری های خشونت باری را میان مسیحیان و مسلمانان به همراه داشته باشد.
به نظر می رسد درخواست رهبران مذهبی گروه های جوانان را متقاعد کرده است که این بار به خیابان ها نریزند که بی تردید ماه ها گفتگو میان جوامع مختلف سبب آن شده است.
یک مسئول شورای جوانان مسیحی جاس می گوید: جوانان به نصایح ما ترتیب اثر می دهند.
اما مودی می گوید: گفتگو کافی نیست. مقامات محلی باید به تبعیض میان مسلمانان پایان دهند و صلح متزلزلی را که وجود دارد تقویت کنند.
جاس که در منطقه ای به ارتفاع نزدیک به 1500 متر از سطح دریا واقع شده است مقصد گردشگری بسیاری از ساکنان ابوجا بود که به خاطر هوای خوب به این شهر می آمدند اما در اوت 2001 میلادی بعد از آن که دولت فدرال یک مسلمان را به مقام مهمی منتصب کرد تنش در این شهر بالا گرفت . به اعتقاد مسیحیان این مقام باید به یکی از آن ها می رسید.
ماجراهای متعدد دیگری نیز به اختلافات دو گروه در سال های 2008 و 2010 میلادی دامن زد و حملات بوکوحرام در روز میلاد مسیح در سال 2010 میلادی که 23 کشته بر جا گذاشت دور جدیدی از خشونت ها را به دنبال داشت که 200 قربانی بر جا گذاشت.
دیدبان حقوق بشر نیز فاش کرد درگیری کشاورزان مسیحی با مسلمانان در این منطقه طی 20 سال اخیر ده ها هزار کشته بر جا گذاشته است.