نمايندگان سازمان ملل در ليبي مي كوشند تا با ميانجي گري، طرف هاي درگير در اين كشور را به توافق با آتش بس ترغيب كنند.
بر اساس گزارش روز شنبه خبرگزاري ˈرويترزˈ، اعضاي هياتي از سازمان ملل روز گذشته در طرابلس (پايتخت) با گروه هاي مسلح درگير در ليبي به گفت وگو پرداختند.
اين هيات نمايندگي به سرپرستي يكي از اعضاي گروه پيشتيباني سازمان ملل در ليبي (آنسميل) طي بيانيه اي اعلام كرد كه مي كوشد تا با ميانجي گري به خشونت هاي اين كشور پايان داده و به شهروندان آواره اي كه به شدت با كمبود غذا و مايحتاج اوليه زندگي روبرو هستند، كمك كند.
آنسميل هدف از اين تلاش مشترك را ايجاد آتش بسي پايدار و باثبات در ليبي ذكر كرد اما درباره شخصيت هاي ليبيايي كه مقامات سازمان ملل با آن ها ديدار و گفت و گو كرده اند، جزييات بيشتري ارائه نكرد.
به دنبال تشديد درگيري ها در ليبي، سازمان ملل و اغلب كشورهاي غربي ديپلمات ها و اتباع خود را از ليبي خارج كرده اند. درگيري هاي اخير اين كشور از زمان سقوط ˈمعمر قذافيˈ ديكتاتور سابق ليبي بي سابقه بوده است.
بر اساس گزارش رويترز، روز گذشته به رغم آن كه يكي از آرام ترين روزها در پايتخت ليبي طي هفته هاي اخير گزارش شده است، اما باز هم صداي شليك هاي پراكنده در طرابلس شنيده شد. گروه هاي شورشي رقيب مي كوشند تا كنترل فرودگاه بين المللي طرابلس را به دست بگيرند.
خشونت هاي اخير ميان گروه هاي مختلف سياسي در اين كشور كه تا روز جمعه نيز ادامه داشت باعث شد تا هزاران نفر از مردم ليبي در شهرهاي طرابلس، ˈبنغازيˈ و ˈمصراتهˈ در اعتراض به عملكرد پارلمان جديد اين كشور به تظاهرات بپردازند.
معترضان ليبيايي در راهپيمايي خود با واكنش پليس و تظاهرات حاميان پارلمان مواجه شدند. خودروهاي زرهي خيابان هاي مركز طرابلس را مسدود كرده و دو گروه معترض به سوي يكديگر آتش گشوده و سنگ پرتاب كردند.
نزاع سياسي ميان گروه هاي مسلح در ليبي باعث شد كه پارلمان قبلي اين كشور فلج شود.
مجلس جديد ليبي كه با عنوان ˈخانه نمايندگانˈ جايگزين ˈكنگره مليˈ شده است، نشست هاي خود را در شهر ˈطبرقˈ واقع در شرق اين كشور برگزار مي كند تا از درگيري هاي ميان دو گروه مسلح رقيب در امان باشد.
اين در حالي است كه گروه هاي اسلام گرا نشست هاي مجلس جديد ليبي را غيرقانوني خوانده اند.
دولت شكننده و ضعيف ليبي كه پس از سقوط حكومت خودكامه ˈمعمر قذافيˈ روي كار آمده است قادر به كنترل گروه هاي مختلف شورشي نيست. اين گروه ها در ائتلاف با جناح هاي سياسي رقيب مي كوشند تا به مطالبات خود در زمينه قدرت و سياست در ليبي دست يابند.
حتي در صورت برقراري آتش بس نيز، چشم انداز دستيابي به توافق سياسي گسترده ميان گروه هاي رقيب بسيار بعيد به نظر مي رسد.
دو گروه شبه نظامي رقيب در طرابلس عبارتند از گروه شورشيان ˈزيتانˈ شامل برخي نيروهاي سابق حكومت قذافي كه در مقابل گروهي ديگر از شهر ˈمصراتهˈ و جناح هاي سياسي اسلام گرا جبهه گرفته اند.
گروه زنتان كه كنترل فرودگاه طرابلس را در دست دارد با آتش بس موافقت كرده، اما نيروهاي مصراته مي گويند مادامي كه شورشيان زنتان از طرابلس خارج نشوند، هيچ توافقي را امضا نخواهند كرد.
در اين ميان ˈعبدالله الثنيˈ نخست وزير موقت ليبي بر سر دوراهي قرار گرفته و از كشورهاي غربي در زمينه سازماندهي ارتش و ايجاد نهادهاي دولتي تقاضاي كمك كرده است.
وي در مصاحبه با شبكه تلويزيوني ˈالحرهˈ گفت: غرب به دليل رخدادهاي كشورهاي ديگر نظير سوريه و عراق مايل به مداخله نظامي در ليبي نيست؛ با اين حال ما خواسته ايم همانطور كه جامعه بين المللي پيش تر وارد عمل شد و به انقلاب ليبي كمك كرد، اكنون همين روند را تا استقرار دولت و نهادهاي دولتي در اين كشور كامل كنند.