طرفهاي درگير در ليبي در نشستي كه با نظارت سازمان ملل در شهر غدامه واقع در غرب اين كشور برگزار شد، بر آغاز يك روند سياسي فراگير و گفتوگو به منظور كنار گذاشتن اختلافات توافق كردند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) به نقل از سايت الجزيره، برناردينو ليون، فرستاده سازمان ملل در ليبي اعلام كرد كه طرفهاي شركت كننده در اين نشست بر اجراي هرچه سريعتر آتشبس در تمام مناطق كشور همزمان با آغاز گفتوگوهاي سياسي فراگير با يكديگر توافق كردند.
وي ضمن ابراز خرسندي از اين توافق، نشست ميان طرفين را مثبت و سازنده خواند. نمايندگاني از انگليس و مالت در اين نشست كه پشت درهاي بسته برگزار شد شركت داشتند.
ليون گفت: نشستهاي بعدي پس از تعطيلات عيد قربان تشكيل خواهد شد.
طرفين در اين نشست بر ارسال كمكهاي بشردوستانه به تمام شهروندان ليبي به ويژه كساني كه در جريان درگيريهاي مسلحانه آسب ديدهاند و همچنين بازگشايي فرودگاه طرابلس توافق كردند.
در اين نشست 12 نماينده ليبيايي كه نشستهاي پارلمان را تحريم كرده بودند و همچنين 12 نماينده كه در نشستهاي پارلمان حضور داشتند به منظور دستيابي به توافق براي پايان دادن به بحران سياسي كشور، شركت كردند.
ليون پيشتر گفته بود كه منابع پارلماني وجود هرگونه پيششرط براي گفتوگو در نشست با نمايندگانش در طبرق را رد كردند.
پيشتر تعدادي از نمايندگان پارلمان ليبي در طبرق گردهم آمده بودند و به منظور برگزاري نشست با نمايندگاني كه جلسات پارلمان را تحريم كرده بودند به طرابلس رفتند.
هيات سازمان ملل اعلام كرد كه گفتوگوها بر قانوني دانستن نهادهايي همچون پارلمان ليبي، مقابله با تروريسم و احترام به حقوق بشر متمركز بود.
اين هيات تاكيد كرد كه ديدار ميان طرفين ليبيايي بايد به توافق بر سر سازش در پارلمان و ديگر مسائل كشور منجر شود. اختلافات ميان نمايندگان پارلمان و نيروهاي فجر ليبي همچنان ادامه دارد و اين گفتوگوها به مساله اختلافات ميان آنها نپرداخت.
نيروهاي فجر ليبي نمايندگان پارلمان را كه در طبرق گردهم آمدند، مسوول بمباران مواضع خود ميدانند.
پارلمان جديد ليبي نشستهاي خود را در شهر بطرق برگزار كرد كه كنگره ملي ليبي اين اقدام را برخلاف قانون اساسي كشور دانست. پارلمان بايد نشستهاي خود را در بنغازي برگزار كند.
پارلمان ليبي اين اقدام خود را اينگونه توجيه كرد كه به علت بروز ناامني در بنعازي و طرابلس نشستهاي خود را در طبرق برگزار كرده است. به همين منطور دفتر رسانهاي گروه فجر ليبي از طرفداران خود خواست تا مقابل مقر هيات سازمان ملل در طرابلس تجمع كنند.
دفتر رسانهاي اين گروه در بيانيهاي اعلام كرد كه هدف از تظاهرات آنها نپذيرفتن گفتوگوهاي ملي است چرا كه نه طرفين آن مشخص است و نه بندهاي آن.
نيروهاي فجر ليبي ضمن غير جدي خواندن گفتوگوها اعلام كردند كه عمليات نظامي همچنان ادامه دارد و هيچكس نميتواند اقدامات نظامي آنها را متوقف كند.
جامعه بينالملل انتخابات پارلماني جديد ليبي را به رسميت شناخت اما با اين وجود گروههاي مسلح همچون فجر ليبي با در دست گرفتن پايتخت كشور با پارلمان مخالفت و عليه آن اعتراض كردند.
در همين راستا تعدادي از نمايندگان پارلمان كه نيروهاي فجر ليبي را تاييد ميكنند پارلمان جديد را تحريم كردند كه به همين دليل پارلمان مجبور شد نشستهاي خود را در طبرق واقع در شرق طرابلس برگزار كند.
ليون فرستاده سازمان ملل به ليبي اعلام كرد كه توانسته طرفين را بر سر ميز مذاكره بازگرداند. وي گفت: ما براي آغاز روند سياسي جديد در كشور به توافق رسيديم.
از سوي ديگر اتحاديه اروپا نيز از آغاز گفتوگوها ميان طرفين درگير در ليبي اظهار خشنودي كرد.
اين اتحاديه در بيانيهاي ضمن ابراز اميدواري از اين گفتوگوها از تمام طرفين خواست اين فرصت را غنيمت شمرده و براي سازندگي كشور صبور و بردبار باشند.
ايسنا