ليبي

هرگونه راه حل براي برون رفت از بحران ديرينه ليبي و شمال آفريقا تنها به دست رهبران و ملت هاي اينگونه كشورها بايد انجام شود

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از پايگاه اينترنتي گلوبال ريسرچ در گزارشي با عنوان "نشانه هايي از دخالت دوباره غرب در ليبي" نوشت: تازه ترين گزارش ها از ليبي از استقرار اردوگاههاي داعش در اين كشور شمال آفريقا حكايت دارد. اين درحالي است كه برغم استقرار شكوفائي و ثبات و امنيت در گذشته ليبي ، بروز خشونت ، بمباران هواپيماهاي آمريكايي و ناتو در سال 2011 و به دنبال آن درگيري هاي شبه نظاميان و نيروهاي نظامي معمر قذافي ديكتاتور سابق اين كشور سبب شده است ليبي هنوز در بي ثبات و بي امنيتي بسر برد.

از منظر تحليلگران، اين كشور بحران زده شمال آفريقا در حال حاضر با دو منبع اصلي قدرت متخاصم روبروست. اولين پايگاه قدرت ليبي از سوي دولت اسلامگرا در طرابلس و قدرت دوم به رهبري عبدالله الثني نخست وزير كه داراي گرايش هاي سكولار است در توبروك قرار دارد.

به گفته تحليلگران عمده تقسيم بندي‌هاي سياسي و مناقشات ناشي از آن به دليل سهم خواهي بيشتر از توليد و صادرات نفت بعنوان مهمترين منبع درآمد خارجي اين كشور است.

براساس تازه‌ترين گزارش، ژنرال ديويد رودريگز فرمانده نيروهاي نظامي آمريكا در كشورهاي آفريقايي(افريكام) داعش دو اردوگاه آموزش نظامي با ظرفيت 200 جنگجو در ليبي مستقر كرده است. اين درحالي است كه اين مراكز آموزش اقدامات تروريستي در حال حاضر هنوز تمرينات و آموزش هاي نظامي را آغاز نكرده است.

ژنرال رودريگز افزود، هم اكنون از اين مراكز استفاده هاي تداركاتي و فعاليت هاي پيش از آموزش نظامي مي شود.شايد به اينگونه دلايل است كه از شش سال پيش تاكنون حضور نيروهاي نظامي و امنيتي آمريكا در اين منطقه از آفريقا افزايش يافته است.

عمليات تخريب نظامي ليبي اولين عمليات تهاجمي نظامي در اين قاره بود كه از سوي دولت باراك اوباما رئيس جمهور آمريكا و با همكاري نيروهاي نظامي افريكام در ليبي برگزار شد.

لذا با توجه به گزارش هاي مربوط به اقدامات گروههاي تروريستي و به طور ويژه گزارش اخير ديويد رودريگز كه به تشريح فعاليت هاي داعش در ليبي پرداخته است بديهي است مي تواند حاكي از پيام هاي جديد پنتاگون و كاخ سفيد براي از سرگيري حملات و يا دخالت هاي نظامي در ليبي باشد.

تقريبا دو سال پيش يعني پس از انتخاب دوباره باراك اوباما به رياست جمهوري آمريكا از تلاش واشنگتن جهت استقرار 3500 نيروي نظامي ديگر پنتاگون در 35 كشور آفريقايي خبر داد.

افزون برآن، براساس گزارشي ديگر از مقامات استراليايي كه در ششم دسامبر در باره سياست هاي مداخله گرانه آمريكا در ليبي منتشر شد آمده است درپي استقرار اردوگاههاي نظامي شبه نظاميان وفادار به داعش در مناطق شرقي ليبي رهبران واشنگتن با توطئه تلاش مي كنند حضور نظامي خود را دراين كشور افزايش دهند.از اينرو، فرماندهان ارشد آمريكا از ادامه رايزني ها و گفتگو براي گسترش و تقويت اقدامات مقابله جويانه با شبه نظاميان داعش در ليبي خبر داد.

رودريگز در پاسخ به اين سوال كه آيا نيروهاي نظامي آمريكايي قصد دارند شبه نظاميان داعش كه سرگرم رفت و آمد در اردوگاههاي نظامي ليبي هستند را مورد هدف قرار دهند يا نه گفت هنوز سياست خاصي در واكنش با تحركات آنان در ليبي اتخاذ نكرده ايم و بحث و گفتگو در باره شگردهاي مقابله با آنان در مناطق شرقي اين كشور ادامه دارد.

برخي از تحليلگران بر اين باورند كه در حقيقت مبارزه با داعش ابزاري است براي دامن زدن به جنگ استعماري در غرب آسيا ، شمال آفريقا وآمريكا است و از سوي ديگر متحدان ناتو و نمايندگان آنان در خليج فارس سبب با بمباران مواضع تروريستهاي داعش در سوريه و عراق سبب افزايش تنش در منطقه شده اند.

اگرچه آمريكا،انگليس، فرانسه، تركيه و ديگر رژيم هاي متحد كه بمنظور تلاش براي سرنگوني دولت بشار اسد رئيس جمهور سوريه از گروههاي مخالف دمشق حمايت مي كنند، اما سازمان هاي تروريستي كه با يكديگر داراي اختلاف نظر هاي فراواني هستند، قادر به دسترسي به اهداف راهبردي خود در سوريه و لبنان نخواهند بود.

تروريستهاي داعش در اوايل 2014 با حمله مناطق شمالي عراق توانستند بخش هاي از اينگونه مناطق را اشغال كنند و تاسيسات و حوزه هاي بزرگ نفتي كه سرمايه هاي كليدي و مهم عراق به شمار مي رود را در كنترل خود در آورند.

با از سرگيري حملات گسترده جنگنده هاي ناتو و پنتاگون عليه پايگاههاي جنجگويان داعش در عراق و همچنين بمباران مواضع داعش در مناطق مشترك مرزي سوريه و تركيه، صدها هزار نفر از آوارگان اينگونه مناطق از سازمان ملل متحد و ديگر آژانس هاي بشردوستانه خواستار دريافت كمك هاي فوري شدند.

از زمان به استقلال رسيدن ليبي از ايتاليا در 1951 تاكنون اين كشور با بحران هاي پياپي روبرو بوده است.

پس از نابودي حكومت معمر قذافي در سال 2011اين كشور به يكي از بي ثبات ترين كشورهاي منطقه تبدل شد.

در اينصورت از يك طرف نبود ثبات و امنيت و از سوي ديگر مشكلات روزافزون پناهجويان اين كشور كه براي فرار از جنگ و خشونت ناگزير به ترك كشور شدند، ديگر در چنين شرايطي نمي توان انتظار بروز تحولات اقتصادي و رونق اجتماعي داشت.

همچنين بمباران هواپيماي نظامي آمريكا و ديگر متحدان اين كشور در مصر و امارات متحده نيز دليلي ديگر بر ادامه بي ثباتي در ليبي و مناطق شمالي آفريقا خواهد بود.درصورتي كه رهبران واشنگتن و مقامات ارشد دولت آمريكا بطور جدي عمليات بمباران هوايي ليبي را در نقاط مختلف اين كشور از سربگيرند بديهي است جهان بار ديگر در ليبي شاهد بروز احساسات ضد آمريكايي خواهد بود.

عمليات اخير بمباران هوايي در اوايل دسامبر در مناطق مرزي تونس كه گفته مي شد با همكاري عوامل سيا و خليفه حفتر رئيس دستگاه امنيتي قذافي انجام شد سبب مسدود شدن مناطق مرزي دو كشور شد.

مونجي حمدي وزير امور خارجه تونس در گفتگو با شرق الاوسط از آماده باش نيروهاي نظامي كشورش و همچنين تقويت تدابير شديد امنيتي در مناطق مشترك مرزي با ليبي خبر داد.

وي در واكنش به تجاوز مرزي ليبي گفت مقامات تونس بطور دقيق تحولات ليبي را بررسي و نظارت مي كنند و نمي خواهند كشورشان وارد مناقشات داخلي ليبي شود.

براساس سوابق و اسناد تاريخي ، مداخله قدرت هاي استعماري در ليبي از سال 2011 تاكنون فقط فاجعه و تخريب را براي مرد ليبي و ديگر ملت هاي منطقه بهمراه داشته است.

بنا بر اظهارات تحليل گران سياسي ، هرگونه راه حل براي برون رفت از بحران ديرينه ليبي و شمال آفريقا تنها به دست رهبران و ملت هاي اينگونه كشورها بايد انجام شود زيرا براساس اسناد تاريخي مداخله قدرت هاي غربي با هدف رفع بي ثباتي و نبود امنيت در اينگونه مناطق جز تخريب و خشونت و هرج ومرج نفعي ديگري نداشته است.
باشگاه خبرنگاران جوان


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران